1999 vietnamese shu puerh

29/01/2011, postat in ceai,puerh

Rareori ies din sfera chinezească când vine vorba de ceaiuri, iar atunci când o fac o fac prin mostre (mai mult sau mai puţin generoase). Sunt atât de multe lucruri de învăţat încât pur şi simplu nu ai când să le faci pe toate.
Şi eu sunt începător, dar capcana altor începători stă in faptul că îşi cumpără un ceai celebru, apoi caută ceva pe net despre el, de cele mai multe ori din surse greşite. Partea cu căutatul nu e aşa rea , şi eu caut, dar ce anume caută e un pic nepotrivit. Dacă se caută o poveste, nişte cuvinte de spus la prieteni, e un pic greşit din punctul meu de vedere. Aici ar fi foarte multe de zis, dar mi se pare un mod foarte superficial de a trata ceaiul.

De fapt, ar putea fi orice alte plante în loc, atâta  timp cât descrierea place intelectului. Cea mai mare atenţie ar trebui dată pe temperaturi , cantităţi si instrumentele cu care se fac ceaiul. Partea cu instrumentele naşte o altă capcană dar trebuie să ajungi întâi acolo.  Ignorarea acestora înseamnă superficialitate, iar marile branduri de ceaiuri profită din plin de asta.  Cum am zis, nu se cumpăra ceai, se cumpăra idea de a bea ceai, care oferă un anumit statut individului.  Când vedeţi cuvântul  conoisseur pe undeva puteţi fi sigur că  daţi de o afacere foarte bine pusă la punct în care nu ceaiul e marfa.  Poate această discuţie merită  un post separat, acum revin la puerh.

Preparat cu gaiwan, acest shu puerh pare a avea mai degraba o natură rece, aducând aminte a senzaţia de claritate despre care v-am mai vorbit. Cu toate astea, senzaţia e un pic mai superficială decât la alte ceaiuri chinezeşti. Sentimentul de rece si claritate a fost puţin amplificat de culorile pe care le-am ales pentru acest Cha Xi.

Preparat într-un mod mai pe fugă, într-un Piao I,  nu am mai simţit această senzaţie,  semănând mai degrabă cu un shu chinezesc obişnuit.

Categorii:ceai, puerh, Taguri:, , , , , 6 comentarii  
Acest post are 6 comentarii :
30/01/2011, 10:58Mihaela

Ca incepator, te-ai astepta atunci cand cumperi un ceai sa ti se ofere pe eticheta toate informatiile necesare. Dar exista cazuri cand acestea sunt gresite, mai ales in cazul timpului de infuzare.
Informatiile de pe net sunt uneori multe si diferite si nu stii cine a scris corect si cine nu. Te astepti ca tocmai cei care vand acel ceai sa il prezinte corect, dar nu e mereu cazul.

30/01/2011, 11:04Cha

Ai dreptate, inca un motiv in plus pentru care se profita. Cat despre sursele de informatii gresite sunt cauzate de iubitori de ceai prea entuziasmati

31/01/2011, 10:50Simona

Imi cer scuze ca intervin, dar sunt complet de acord cu ceea ce spune Mihaela. Am avut o experienta foarte neplacuta cu un pu-erh, asa incat imi este cam teama sa il mai testez si alta data.
Practic cum ar trebui sa fie gustul unui pu-erh?

31/01/2011, 12:26Cha

Ii foarte greu de explicat, in cazul puerh-ului verde gustul e foarte variat, iar diferenta dintre verde (sheng) si negru (shu) e foarte mare. Eu in cazul unor sheng puerh am avut mari dificultati pana m-am prins cum trebuie sa fie, acum ca m-am obisnuit mi mai usor.

Daca esti si tu din acelasi oras cu Mihaela, o sa pun cateva mostre de puerh pentru tine, vrei?

31/01/2011, 12:57Simona

Iti multumesc tare mult! Mi-ar placea sa descopar ceaiuri veritabile si mai de calitate, deci oferta ta este binevenita. Da, suntem din acelasi oras.

29/03/2011, 11:561999 Vietnamese Cooked Loose Puerh « Cronicile Ancuţei

[…] am încercat acasă (am luat de la Mihaela nişte mostre de ceai de la Canton Tea primite de la Cosmin) un alt Puerh (mi se făcuse dor) şi anume unul provenit din regiunea de graniţă dintre Vietnam […]

Adauga comentariul tau