1st Flush Darjeeling

04/04/2011, postat in ceai

Ca sa fiu sincer, nu sunt un iubitor de Darjeeling.   Deşi provin din aceeaşi varietate ca şi  ceaiurile chinezeşti, pur şi simplu nu rezonează cu mine.

Pe acesta l-am luat deoarece  eram intrigat de textele pe care le au ceainariile “Gustul amar pentru bautori cu experienta”.  Mie nu îmi plac deloc aceste texte. Eu de exemplu, servesc cu ceai pe oricine, nu contează ce experienţă are, contează să îi placă şi să se simtă bine.  Nu ştiu ce experienţă se aştepta să am acea ceainărie, dar stomacul meu a avut o exerienţa neplacută.

Oricum, mi-am luat şi eu să îmi readuc aminte.  În prima poza dintre infuzii, ceaiul este deja prea puternic. Cantitatea  pe care am folosit-o ( 1 / 4 din ce arată în poze) era suficientă pentru un ceai chinezesc, dar prea mult pentru un darjeeling. Aceasta înseamnă puternic intradevar. Dar şi prea mult . Avantajul unui gaiwan e că pur şi simplu poţi să scoţi din frunze la a doua infuzie. Deja altă poveste.

Gong fu înseamnă multe încercări  în primul rând. Am avut grijă sa folosesc cât trebuie în următoarele ture.  Gustul e foarte în regulă şi nici decum amar.  Dacă compar cu cele chinezeşti, acesta îmi aduce cel mai mult către ceaiuri albe ca şi gust dar ca senzaţie în schimb,  un puternic sentiment de vară şi nu îl pot compara cu ceaiurile chinezeşti cu care sunt obişnuit. Poate din acest motiv nu prea am tragere catre el. Când beau ceai chinezesc, ştiu exact de ce îl beau. De exemplu, dacă afară e extraordinar de cald şansele sa beau un Lapsang Souchong sunt mici,  pe când cele să beau un ceai verde sau galben sunt foarte mari.  Se zice că ceaiul e băutură  care te încălzeşte  când îţi e frig sau  te răcoreşte  când îţi e cald.  Eu zic că trebuie sa ştii ce ceai să alegi pentru acest efect.

Majoritatea ceaiului de acest fel l-am dus la birou şi îl prepar intr-un Piao I,  cu care obţin rezultate excelente.

Categorii:ceai, Taguri:, , , 4 comentarii  
Acest post are 4 comentarii :
05/04/2011, 10:16Molia

Marturisesc ca n-am baut prea multe ceaiuri albe, doar amaratele de Pai-Mu-Tan (floral, dulce, destul de subtil) si Pine Needles (nuante marine, mi-a amintit de zecile de incercari de Oolonguri si Pu-Erh, incercari care in mod surprinzator n-au reusit sa ma impresioneze).
Darjeelingul nu seamana in nici un fel cu aceste ceaiuri. Imi aminteste mai curand de ceaiurile negre chinezesti pe care le-am incercat (Yunnan Gold respectiv Dian Hong). Am incercat pana acum vreo 6-7 sortimente de Darjeeling. Cantitatea de planta folosita este, intr-adevar, mai mica decat la alte ceaiuri, iar timpul de infuzare mai scurt. (sub 15 secunde pentru primele doua infuzii, chiar pentru primele 3 in cazul unui Darjeeling “premium”. Categoria din urma constat ca duce cu succes 5 infuzii, chiar 6 daca sunt atent.

Gustul este mai curand fructat si foarte plin, pentru unii poate un pic greu, prea bogat pana la ametitor. Il beau tocmai pentru ca e dulce si isi pastreaza gustul in termos sau in ceasca si dupa ce se raceste (mirosul e de multe ori slab iar eu in urma unei interventii chirurgicale cerute de o sinuzita nu prea ma mai bucur de acest simt). E laudat pentru aroma de muscatel. Nu-s adept al strugurilor asa ca nu pot confirma asta.

La mine acasa are dedicat unicul Yixing si nu ma pot satura de a proba noi sortimente.
Tind sa le prefer pe cele din a doua recolta.

05/04/2011, 10:39Cha

Din pacate nu ma pricep atat de bine pe partea India, asa ca nu pot sa iti dau multe detalii. Acesta este ceaiul. Cele din 2nd Flush pe care l-am incercat seamana intr-adevar cu cele negre chinezesti. Gustul e intr-adevar foarte bun, dar nu se potriveste cu mine. Cel putin 1st flush. Tu fiind un bautor de Darjeeling, poti sa imi confirmi ca gustul nu e nicidecum amar.

05/04/2011, 22:18Molia

Marturisesc ca nu l-am incercat tocmai pe acesta. Conform instructiunilor nu iese amar ci foarte amar de obicei, ca de altfel majoritatea ceaiurilor facute in stil englezesc, la temperaturi inalte si infuzari de ordinul minutelor. Mi-e groaza sa-mi amintesc ce gust aveau primele darjeelinguri pe care le beam prin ceainerii, scaldatei in lapte ca sa acopere senzatia de a bea una din fierturile lui panoramix

05/04/2011, 22:41Cha

Eu niciodata nu prea am inteles acest stil englezesc.

George Orwell de exemplu are niste instructiuni care pe mine ma ingrozesc.

Adauga comentariul tau