2007 Aged Tie Guan Yin

01/03/2012, postat in ceai,oolong

La Compania Ceaiului avem câteva ceaiuri care nu sunt pe stoc. Nu am avut timp de ele sau nu am simţit că e momentul. Unul din acesta e un ‘agedoolong , singurul de acest fel pe care îl avem (deocamdată).

Ceaiul îmi place foarte mult. Combină partea florală de la oolong-uri de acest fel cu un gust dulce foarte intens care se continuă pe foarte multe infuzii. Fiind ‘baked‘ , este mult mai uşor de preparat decât oolong-urile verzi.

Am mai menţionat în trecut, dar oolong-urile ‘nuclear green’ sunt o chestie de prezent, în trecut nu erau comune. Cele mai comune erau oolong-urile puternic oxidate, roasted şi baked. Ca şi aptitudine, arta de a procesa oolong-urile în acest fel se pierde. La fel cum la japonezi există aracha şi în China   există mao cha,  sunt şi maeştrii pricepuţi care  cumpăra oolong şi se ocupă doar de partea de roasting/baking/aging ( o să găsesc termeni în română).

Partea de procesare merită un post în sine, precum şi Tie Guan Yin-ul în sine, care e un ceai mult mai complex şi variat decât s-ar crede.  Practic atâtea varietăţi există încât poţi să îl consideri o subcategorie de ceai mai degrabă, nu un ceai.

Notă: Doar ceaiurile aged şi baked ca şi acesta au voie să arate aşa. La un oolong ne-baked, acest aspect nu e acceptabil. În poze, se observă consistenţa gustului. Taria ceaiului a început să scadă doar la infuzia şase.

Adauga comentariul tau