A trecut timpul

13/04/2012, postat in jurnal

Astăzi am terminat ultima mostră de puerh de la Tudor. Postul nu va fi despre aceasta ci despre ce s-a întâmplat de-a lungul timpului.  Luna viitoare sunt trei ani de când am pornit acest blog. Site-ul a fost pornit cu ceva timp înainte dar nu mai ţin minte data.

La început eram singur.  Practic puţină lume avea idee despre ceaiul chinezesc şi la nivel de Europa.  Mi se părea că scriu  doar pentru mine, să îmi ţin un fel de jurnal. Asta era în România. În afara ţării am cunoscut o mulţime de oameni cu care încă ţin contactul. Dar astăzi mă limitez la cum am văzut situaţia în ţară.

La scurt timpu după ce am pus şi blog-ul, Cornel Pasăre a început să scrie şi el pe Tea Heaven.  Blog-ul lui a fost lansat la o diferenţa de câteva săptămâni de al meu.  Chiar dacă avem deja de câteva luni site-ul (sau mai mult), faptul că am avut primul blog de profil a fost o coincidenţa, Cornel  fiind pe o linie paralelă. După o pauză, Cornel a început sa scrie din nou. Dacă vă place blogul meu vă recomand cu căldură şi blogul lui. Cornel între timp s-a perfecţionat în arta foto, pozele lui fiind foarte frumoase. Pe lângă asta, are o bună înţelegere asupra unor lucruri pe care le îndrăgesc, ca şi cuvinte cheie are “Tea Time Meditation”, deci înţelegeţi ce vreau să zic. Înca odată recomand blogul lui , care a fost tot timpul la mine în side bar. Amândoi facem parte din Association of Tea Bloggers (ATB), dar eu doar cu blogul în engleză. Urmărind ATB, veţi găsi multe bloguri de profil.

Prieten cu Cornel e kissako, alt blog de ceai lansat în acea perioadă, care din păcate nu e activ.   Blogul nu are aşa mult content, dar din când îm când mai apre câte un articol.

Prin 2010 am luat contact cu Drumul Ceaiului , primul magazin cu ceaiuri chinezesti de calitate decentă de la noi din ţară. Ei încă au o locaţie fizică în Cluj Napoca şi au ceaiuri bune.  Schimbul de informaţii a fost foarte benefic pentru mine. Eu am învaţat mai multe despre Puerh iar la Drumul Ceaiului s-au învăţat mai multe despre ceaiul roşu.  Pentru cei din Cluj Napoca cărora le place ceaiul vă recomand cu cea mai mare căldură această ceainărie (str. Baba Novac).

După un an sau un an jumătate  de la înființarea blogului, am început să iau tot mai mult contact cu iubitori de ceai chinezesc. Unul din ei este Tudor  (deoarece nu are prezenţă Online  publică (blog) nu menţionez numele întreg).  Pe măsură ce Tudor a învăţat despre ceaiul chinezesc, mi-a trimis tot felul de mostre. De fapt, am primit atâtea mostre că nu am avut nevoie să îmi mai cumpăr. Cred că Tudor are cea mai mare colecţie de Puerh de la noi din ţară şi probabil mai mare şi mai variată decât a multor magazine mici din Europa. Tudor a  învăţat singur, iar discuţiile cu el au fost întodeauna o plăcere.

Prin intermediul blog-ului am luat contactul cu Richard de la Yi Jin Jing . Încă nu am apucat să ne întâlnim, dar sper să pot bifa acest lucru în anul ce urmează. Site-ul Yi Jin Jing este cea mai bună resursă pentru o filozofie de viaţa pe care eu încerc sa o aplic şi prin ceai. Pe lângă asta, e un mare iubitor de ceai, obişnuit cu ceaiuri de cea mai bună calitate.   După ce am lansat Compania Ceaiului  m-am bucurat că am găsit ceaiuri care sunt pe gustul lui.

Aş vrea să le  amintesc pe Mihaela Anghel , Raluca Mihaela Ungureanu şi Diana Borca.  Mihaela Anghel este mastermind-ul din spatele tea.mug.ro şi efortul ei este de lăudat. Raluca şi Diana sunt printre cele mai active colaboratoare acolo.   Ele nu scriu numai despre ceaiul chinezesc, dar cred că le-am convins prin Compania Ceaiului de diferenţa dintre un ceai obişnuit de pe piaţa şi un ceai de foarte bună calitate. Deşi acuma învaţă ( pe Raluca o văd deja că nu mai poate accepta orice ceai 🙂 ) , e foarte important ce fac ele deoarece ajung la nişte oameni la care eu nu pot să ajung şi îi ghidează peste nişte etape care sunt şi ele necesare.

Pentru cei ce iubesc mai mult ceremonia japoneza a ceaiului, Cristina Comanac studiaza de multa vreme acest lucru si datorita eforturilor ei aceasta arta se dezvolta si la noi in tara.  Eu iubind si studiind ceaiul chinezesc, am rugat-o pe ea sa ne ajute cu un articol despre Chanoyu.

Simt că se schimbă lucrurile în ceea ce privește ceaiul  la noi în țară și că am ajutat puţin la  schimbare. Sau am fost printre pionerii acestui lucru. Scopul meu a fost de la început să existe cât mai puţin ceai de proastă calitate pe piaţa sau cel puţin să fie alternative decente. Nu am ce face cu giganţii care se ocupă cu plicuri, dar simt că există mai multe opţiuni.  Chiar şi companiile cu parte de business mai serioasă şi sisteme puse la punct au început să îşi dea seama. Se găsesc ceaiuri mai decente şi chiar daca nu au  frunză întreagă, au resturi de frunze întregi decente. Vorbesc doar de ceaiurile chinezeşti.

Și pe final, vă doresc la toți Sărbători Fericite.  Mă bucur că mă citiți și mă bucură orice mail de la voi, chiar dacă câteodată răspund mai greu.  Chiar dacă scriu puțin mai rar pe blog, aproape fiecare ceașcă de ceai de dimineață este postată pe pagina de facebook a Companiei Ceaiului. Cei ce nu îndrăgesc facebook, mă pot urmării pe twitter (caleaceaiului) sau pe google plus, unde poze cu ceai apar și mai des.

Categorii:jurnal, Taguri: , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau