Acasa, Episodul 3, Red Robe

24/06/2010, postat in ceai,jurnal

Si ultimul episod din seria ceai acasa. Daca ati citit si celelalte doua posturi din serie, poate ati observat ca am fost atent pe mai multe aspecte ale ceaiului, printre care si efectul lui asupra mea. Daca celelalte doua ceaiuri aveau scopu sa ma racoreasca si sa ma  linisteasca, scopul ceaiului din acest post a fost sa ma puna in miscare. Acest ceai l-am baut de dimineata, iar  despre el am scris aici. Ceaiul e numit Red Robe ( dar nu e autentic), si e un oolong oxidat , care seamana cu un ceai rosu.

In general, in functie de modul in care a fost procesat, varsta ( si multe multe alte conditii) un ceai poate fi considerat ca are natura  yin (rece ) sau yang (cald) . Nu o sa dezabat aici toata teoria,  tineti minte numai ca e important de stiut ca e yin sau yangin raport cu“.  Oricum, cu cat este mai oxidat, sau cu cat a fermentat mai mult, cu atat este mai yang. Un ceai yang e bun cand vrei sa te energizezi, sa te incalzesti, “sa te pui in miscare”. Un ceai yin in schimb e mai racoritor si are si un efect de “linistire”.   Efectele astea nu sunt legate de nivelul de cofeina, de exemplu, silver needle (un ceai alb) are printre cele mai mari nivele de cofeina intalnite la ceaiuri (7%), dar te linisteste , pe cand un ceai rosu care are nivelul aproape la jumate, nu. Bineinteles, nu sunt absoulte efectele. Un tie gua yin care e yin , e  yang fata de un ceai verde . Amandoua pot fi considerate yin , dar modul in care actioneaza ( deci si momentul cand trebuie alese) este diferit.

Oricum , nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Asta am testat eu in acel weekend.  Am realizat (nu numai la nivel de intelect) ca ceaiul poate sa te armonizeze cu mediul .  Tipul de ceai,  momentul ales, decorul , ambianta sunt foarte importante.  Cred ca am facut un mic pas in aceasta directie.

Tea at my parents home

Pe langa asta, am invatat putin despre natura instrumentelor gongfu . Ciudat ca am invatat asta acasa, intr-un orasel mic,  folosind o farfurie ‘normala’  . In urmatoarea saptamana (o sa vedeti in blog posturi),   am inceput sa fac ceai fara obisnuita tavita. Mi-am cumparat o farfurie si un bol simplu si am inceput sa experimentez. Folosirea unor accesorii  gen farfurie si bol mareste gradul de libertate dintr-o sesiune de ceai . In acelasi timp, te face mult mai atent pe ceai. Atentia mea asupra detaliilor a crescut considerabil. Sper ca pe viitor acest lucru sa se condenseze in experiente de ceai cat mai placute. Totusi,  asta nu inseamna ca renunt la tava. Inseamna ca am mai multe alegeri.  ( Celor care acum fac primul pas, le recomand totusi o tavita. E mult mai simplu. )

Update: Daca ati ridicat o spranceana cand ati citit despre natura yin sau yang a ceaiului, tocmai am gasit un site care trateaza mai amanuntit aceast lucru. Site-ul se numeste Yi Jin Jing, iar mai multe despre ei o sa gasiti daca dati click pe link.

Adauga comentariul tau