Ali Shan

26/05/2011, postat in ceai,oolong

Anul acesta petrec mai mult timp cu oolong-uri. Sau cel putin incerc. Aceasta e tema mea de anul asta. Anul trecut, a fost puerh.

Ali Shan e un munte de din Nantou , Taiwan unde ceaiurile cresc la o intaltime cuprinsa intre 1000 si 1400 de metri. Oolong-ul facut acolo ii poarta numele.  Cercetati putin poza cu frunza. Asa arata un oolong de calitate din acea regiune.  La noi in tara, eu nu am vazut inca un oolong decent, din China sau Taiwan decat la  Drumul Ceaiului. Eu as fi in stare sa va fac la fiecare in parte ceai ca sa va demonstrez asta. Pentru ca e o diferenta foarte mare.

Oolong-urile de calitate sunt altceva.  Acesta, nu face exceptie. Eu nu va pot descrie gustul , si nici nu incerc. Dar va pot zice ca a persitat primele 4-5 infuzii fara sa scada.   Nu am mai inclus toate pozele de la toate infuziile, dar cred ca undeva pe la 7 m-am oprit. Are si un after taste placut si pe langa asta … ramane pe gat foarte placut. Aceasta e o alta senzatie despre care nu am vorbit pana acuma pentru ca nu are echivalent in limba romana, dar  din cand in cand o sa incerc sa scriu despre asta.

Ali Shan Oolong from Taiwan

In cazul oolong-urilor, e o diferenta foarte mare daca puneti mai multe frunze, chiar daca iasa foarte bun si cu putine frunze. Cand se deschid frunzele , ar trebui sa umple gaiwan-ul sau ceainicul. Eu pun chiar putin comparativ cu altii. Sunt care umplu mai mult de o treime din gaiwan.

Alt lucru care face diferenta foarte mare, cel putin in cazul metodei kung fu e metoda de turnare.  Oolong-ul are nevoie de mai multa energie pentru a isi da drumul din prima. In acest sens, se incepe a turna de la inaltime mica, apoi se mareste, pentru ca la final sa scada iar. O turnare corecta are ca efect deschiderea frunzelor la prima infuzie (cele de calitate nu le spal).

Si in final, preincalzirea ceainicului sau gaiwan-ului are iar un rol foarte important.   Daca nu preincaliziti ceainicul cum trebuie , ceaiul nu isi va da drumul cum trebuie.

Am cumparat de la un super market un  ( ei zic ca) Tie Gua Yin, care e numa potrivit ca sa fac poze cu ce se intampla daca nu se toarna cum trebuie . De asemenea, arata si cum e un Tie Gua Yin fals. Dar pentru asta, revin in alt post.

P.S.: Ceaiul e achizitionat de la Canton Tea.

Acesta este un foarte bun exemplu al celebrelor oolong-uri de înălţime din Taiwan.  Deosebit de înviorător, poate fi savurat la orice oră din zi. Ceaiul e produs la o fermă mică, în mod tradiţional.
Adauga comentariul tau