Apa moale sau apa tare

20/05/2012, postat in Apa de ceai

Despre apă am mai scris aici pe Chadao şi o să mai scriu în continuare şi în alte posturi. Studiul ceaiului e şi studiul apei.

În vechime, apa s-a studiat foarte mult . Foarte multe din scrieri s-au păstrat şi încă sunt folosite. Eu cred că o parte sunt înţelese greşit, în primul rând pentru că nu există apă la o calitate similară cu cea pe care o avem noi astăzi.  Mă refer doar la partea legată de calitatea apei.

Eu am studiat tot felul de ape, fiind atent la PH şi compoziţie, dar cred că a fost un exces de zel.  Nu am înţeles calitatea apei mai bine decât după ce am folosit apă de proastă calitate. Atunci mi-a devenit foarte clar ce înseamnă apă de bună calitate şi apă de proastă calitate.

Imperial Concubine's Smile

Cu o apă prea moale nu iasă ceai aproape deloc. Apa are ‘esenţa’ prea slabă pentru a face ceai. Apa slabă e uşor de recunoscut, la duş de exemplu  părul se clăteşte foarte greu cu acel tip de apă.  În cazul acestui tip de apă am căutat soluţii (tot la clasici) şi am adăugat sare. Efectul e foarte mare şi cel puţin am putut obţine un ceai care cel puţin se poate bea. Bineînţeles nu e acelaşi lucru cu o apă de bună calitate.

Apa prea tare în schimb omoară ceaiul.  Aici sunt două metode care l-am aplicat des.  Una e să las apa peste noapte  într-un recipient mai mare, iar apoi să folosesc doar prima jumătate . În acest fel depunderile rămân pe fundul recipientului. A doua e aproape acelaşi procedeu, dar se lasă cu cărbune peste noapte. Cărbunele filtrează apa şi se poate folosi pentru a îmbunătăţii aproape orice apă ( şi de băut). Apa prea tare se recunoaşte după depuneri. În unele cazuri mai extreme, apa nici măcar nu e clară la  turnare, iar după ce se linişteşte, depunerile sunt evidente. Unele ape nu exesiv de tari fac o combinaţie foarte bună cu ceaiuri tari. Chiar se completează.

În societatea modernă avem o problemă care nu era în vechime. Apa cu clor. Această problemă se rezolvă la fel ca şi în cazul  apei  prea tari. Lăsând apa să se odihnească sau folosind cărbune. În majoritatea cazurilor e o soluţie mult mai bună decât a cumpăra apă, soluţie cu care eu nu prea sunt deacord. Apa nu ar trebui cumpărată în sticle de plastic.

În timp ce apa tare  se recunoaşte uşor după depuneri, apa moale e mai greu de recunoscut şi creează mult mai multă frustrare.  Ceaiurile nu prea iasă folosind apă moale iar motivul nu e evident pentru cineva obişnuit dintotdeauna cu acea apă.  Practic, în acea zonă ceaiurile fine nu prea au success şi nici nu se pot introduce. Licoarea care iasă folosind acea apă nu are practic nici o legătură cu ce se poate scoate din acel ceai.

Ironic, apa bună e greu de recunoscut dacă eşti obişnuit cu apă bună sau dacă nu cunoşti ceaiul.  Dacă eşti obişnuit cu apă bună, cantitatea de informaţii despre apă te face să cauţi mai multe, dar în lipsa apei de proaste calitate nu înregistrezi progres pentru ca nu prea poţi plusa.  Dacă nu cunoşti ceaiul, nu ai cum să ştii dacă apa e bună sau nu (decât în cazuri evidente de apă moale sau tare).  O caracteristică pe care am găsit-o la apa bună şi care e evidentă e că ea creşte numărul totale de infuzii. Apa de izvor mai adaugă o caracterstică mai subtilă: ceaiul e mult mai vioi şi are o anumită strălucire imposibil de prins pe camera foto.

Zic că studiile din vechime nu sunt înţelese în totalitate pentru că noi avem în majoritatea locurilor o apă mult mult mai bună decât era acum o mie de ani. Rămâne adevărat că apa de izvor e cea mai bună, dar restul surselor de apă nici nu mai intră în competiţie.

O să scriu mai multe despre apă, dar nu încap toate într-un post.  Pentru acest post şi pentru cele ce urmează am creat o categorie nouă: Apa de ceai.

 

 

Categorii:Apa de ceai, Taguri: , 3 comentarii  
Acest post are 3 comentarii :
23/05/2012, 12:20assiris

Interesanta prezentare. Se pot scrie multe despre apa dar numai daca o cunosti, altfel sunt povesti. Mai aștept si altele căci apa, fie ea cu ceai sau “chioară” este esența vieții fără de care nu putem trăi.
De ce apa de acum 1000 de ani nu era mai buna decât cea de azi?

23/05/2012, 13:17Cha

Pentru că nu era tehnologie de filtrare. Asta e presupunerea mea. Nu mă refer la apă de izvor, dar apa de râu și apa de lac nu mai e o opțiune în ziua de azi

23/09/2012, 21:10Bogdan Blandu

Zilele acestea am cautat mai multe sa aflu deespre ceainicele de lut.Recitind si acest articol de pe blog mi-a trecut prin cap o idee.Multa vreme servirea mancarii(cat si prepararea ei),a apei si chiar a vinului se facea in vase de lut.De multe se spune ca apa bauta intr-o cana de lut are alt gust,mult mai bun.Asa si mancarea facuta intr-un vas de lut e mai gustoasa.Deci compozitia lutului e principala cauza cu siguranta.Am citit cred, chiar pe blog ca apa fiarta intr-un ceainic de lut se imbunatateste considerabil.Eu nu am incercat,dar o sa fac acest lucru cat de curand,sa torn apa fiarta intr-un ceainic de lut sa se raceasca(valabil pentru ceaiurile verzi) si sa o las 10 minute dupa care voi infuza ceaiul.Pe langa faptul ca apa e influentata de porozitatea lutului mai intra in combinatie si cu elementele minerale ale acestuia. Voi reveni!

Adauga comentariul tau