Bai Hao Yinzhen , sau Silver Needle White Fur

06/07/2009, postat in alb,ceai

Silver Needle , “Ac de Argint” , este un ceai alb faimos , considerat ca unul din ceaiurile pe care trebuie sa le bei cel putin odata in viata.

Initial , ceaiul alb se prepara doar din muguri de ceai , dar din cauza cerererii tot mai mari de ceai pe piata mondiala , producatorii au inceput sa prepare ceai alb si din frunze intregi sau resturi de frunze.  Acesta din urma este ceai alb clasa B si majoritatea consumatorilor din Romania il stiu doar asa. Bai Mu Dan-ul care se gaseste la noi pe piata este un exemplu bun. Nu zic ca ceaiurile albe din clasa B sunt un lucru rau , dimpotriva , ele asigura o mai mare acoperire a pietei deoarece ceaiul alb din clasa A este mai putin, mai scump si mai greu de obtinut. Dar trebuie sa stiti ca exista si ceai din clasa A si ar fi ok sa il incercati cel putin odata.

Ceaiul pe care vi-l prezint e din clasa A, adica doar din muguri.

Ceaiul BaiHao Yinzhen se producea initial doar in provincia Fujian, dar din nou, datorita cererii,acum se produce peste tot unde se cultiva ceai.  Ceaiul meu este cules in Aprilie 2009 , in regiunea Fuding, situata la nord est de provincia Fujian si la sud de provincia Zhejiang.  Ceaiul este facut doar din muguri de ceai culesi inainte sa se deschida. Recoltarea acestui tip de ceai este posibila doar cateva zile pe an.

Desi este un ceai alb faimos , e foarte usor de preparat. In general e recomandat sa se foloseasca apa la 75-80 de grade celsius , pentru o infuzie de 2 minute , adaugandu-se mai multa apa pentru a doua, eventual a treia.  Pentru o singura infuzie , se poate lasa 6-7 minute , folosing 5 grame de ceai (2 lingurite) la 200 mililitri apa. Producatorul recomanda o infuzie de 3 minute la 80 de grade celsius.

Eu personal prefer mai multe infuzii scurte , folosind metoda gong fu. In post am experimentat mai multi timpi de infuzare , toate avand ca rezultat infuzii bune. Timpul de infuzare ramane pana la urma o chestiune de gust. Prima infuzie (din sesiunea prezentata) a fost de 30 secunda , a doua de 2 minute , a treia de 30-40 secunde , a patra 30-40 secunde , a cincea de 6 minute , iar a sasea de 10 minute. Unul din avantajele unui set gong fu de ceai e ca iti permite sa te joci fara prea mult efort cu ceaiul.

Gustul imi aminteste putin de Bai Mu Dan, dar mult mai dulce si mai savuros.  In schimb , gustul de dupa (after taste) ,  este foarte placut si durabil , cum e de asteptat de la ceaiurile albe. E o senzatie placuta si racoritoare, nu prea am cuvinte sa o descriu exact. Pe langa aceasta , frunzele au un miros placut si foarte puternic.

Acest post are 4 comentarii :
07/07/2009, 08:26gry

Arata excelent si cred ca si gustul e pe masura. Cum ai facut rost de el?

07/07/2009, 21:43Cha

Exista un site foarte bun din Anglia care vinde si pe net. Recomand cu caldura Jing Tea. O sa pun si la links.

18/01/2010, 18:20Bai Mu Dan – calitate inferioara @ Calea Ceaiului

[…] ca exista si ceai din clasa A si ar fi ok sa il incercati cel putin odata. Un bun exemplu gasiti aici (BaiHao Yinzhen – Silver Needle , unde am mai si scris odata acest text) […]

25/06/2010, 11:18Acasa, Episodul 3, Red Robe @ Calea Ceaiului

[…] de “linistire”.   Efectele astea nu sunt legate de nivelul de cofeina, de exemplu, silver needle (un ceai alb) are printre cele mai mari nivele de cofeina intalnite la ceaiuri (7%), dar te […]

Adauga comentariul tau