Bai Mu Dan – calitate inferioara

18/01/2010, postat in alb,ceai

Despre Bai Mu Dan ( baimudan) o sa scriu in detaliu alta data , deocamdata niste lucruri generale , expuse pe scurt.

Initial , ceaiul alb se prepara doar din muguri de ceai , dar din cauza cerererii tot mai mari de ceai pe piata mondiala , producatorii au inceput sa prepare ceai alb si din frunze intregi sau resturi de frunze.  Acesta din urma este ceai alb clasa B si majoritatea consumatorilor din Romania il stiu doar asa. Bai Mu Dan-ul care se gaseste la noi pe piata este un exemplu bun. Nu zic ca ceaiurile albe din clasa B sunt un lucru rau , dimpotriva , ele asigura o mai mare acoperire a pietei deoarece ceaiul alb din clasa A este mai putin, mai scump si mai greu de obtinut. Dar trebuie sa stiti ca exista si ceai din clasa A si ar fi ok sa il incercati cel putin odata. Un bun exemplu gasiti aici (BaiHao Yinzhen – Silver Needle , unde am mai si scris odata acest text) .

Totusi, chiar daca exista aceste categorii, fiecare ceai in parte vine cu categoriile lui. Daca gradele Bai Mu Dan ar fi de la 1 la 10, cred ca acesta de mai jos ar fi un 3-4.  Ceaiul este cumparat de la demmers, si contine foarte multe resturi , dupa cum sa vede in imagini. Va asigur ca diferenta in calitatea frunzelor se simte in primul rand in gustul ceaiului. La sfarsitul postului gasiti o poza cu un Bai Mu Dan de calitate.

Un Bai Mu Dan este facut dintr-un mugure si 2 frunzulite, dar nu este exclus sa se gaseasca resturi de frunze.   Acest bai mu dan include bucati de tulpina, si frunze uscate maro, lucru care nu e admis pentru un ceai chinezesc.

Si cum am zis , un Bai Mu Dan de calitate superioara:

Bai Mu Dan

Diferenta e mai mult decat evidenta. Am sa revin cu un post in care voi prezenta si frunzele ude (din ceaiul de calitate ok ).

Acest post are un comentariu :
30/04/2010, 16:18Ceaiurile chinezesti, pe scurt @ Calea Ceaiului

[…] Ceai Galben (黄茶) : Producerea ceaiului galben este aproape la fel ca si in cazul ceaiului verde, dar in plus, frunzele se tin intr-un loc putin umed o vreme de pana la trei zile. Depozitarea in aceste conditii poate avea loc in oricare din etapele de preparare, in functie de ceaiul urmarit. La fel ca si in cazul oolong-urilor, ceaiul galben e partial oxidat. Ceaiul Alb (白茶): Ceaiul alb este un tip de ceai putin oxidat. E format din muguri de ceai care sunt lasati neatinsi pentru o vreme, inainte de a fi uscati la o temperatura foarte ridicata. Spre deosebire de restul ceaiurilor, acestia nu sunt prelucrati in nici un alt mod. In acest fel, mugurii nu isi pierd puful sau culoarea, iar infuzia ramane alba  (transparenta). In mod traditional, ceaiul alb se facea doar din muguri, dar datorita cererii foarte mari, a inceput sa se produca ceai alb si din frunze, sau frunze amestecate cu  muguri. Cel mai bun exemplu de ceai alb de gradul doi este Bai Mu Dan. […]

Adauga comentariul tau