Câte ceva despre oolong-uri rulate

02/12/2011, postat in sfaturi

Unul din lucrurile care nu îmi place nici la magazin nici la blog e că nu pot transmite mai mult despre oolong. Îmi e foarte greu să transmit cunoştinţe despre acest tip de ceai doar pe online.

Ceaiul din poze, un luanze oolong, este unul care mie îmi place foarte mult. Chiar dacă este un ceai  foarte bun, dacă nu este infuzat bine, nu îşi dă drumul nici măcar pe jumătate.

Am încercat să arăt în poze o diferentă între o frunză infuzată corect şi una infuzată parţial. Ceaiul este acelaşi, dar diferenţa enormă. Practic, nu poţi obţine gustul şi efectul dacă nu se deschid frunzele. În gaiwan, cel mai bun rezultat se obţine când frunzele se deschid de la  prima infuzie (!) . Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie turnat într-un mod anume si gaiwan-ul (sau ceainicul) trebuie preîncalzit.

Frunza nedeschisă a fost lasată în apa mai mult de 20 de minute. Chiar şi cu un ceai bun ca acesta, nu se poate obţine un rezultat bun fără puţină atenţie.  Înainte să ajungem la detalii de acest gen, ceaiul trebuie sa fie de o anumită calitate. Asta exclude din start plicuri , piramide şi  ceaiuri care au doar resturi de frunze.  Singurul motiv pentru care se merită să cumpăraţi ceai de acel gen e să exersaţi turnarea in gaiwan.

La ceaiurile de acest tip, cu cât mai multe frunze sunt întregi cu atât să va aşteptaţi la o calitate mai bună. Cu cât mai multe frunze sunt rulate în aceeaşi bobiţa, cu atat mai mare e măestria celui ce l-a făcut.   Cu cât gustul e mai şters sau cu cât mai multe frunze gri şi rupte, cu atât mai repede să îl aruncaţi.

Obţinerea frunzelor de calitate e doar primul pas. Va trebui să munciţi puţin la el, câteva experienţe, mai ales la începători, garantat nu vă vor oferi cea mai bună experienţa.

Pe Compania Ceaiului avem instrucţiuni şi pentru clasic şi pentru gaiwan. Bineînţeles că nu pot restricţiona vânzarea doar către cei care au gaiwan sau instrumente gong fu, dar dacă aş putea aş face-o. Sau mai bine, daca mi-aş permite aş da şi un gaiwan cu ele. Asta nu înseamnă că nu iasă şi în metoda clasică, dar zic eu, nu se compară. Sunt doua experienţe diferite.

Categorii:sfaturi, Taguri:, , , , , 2 comentarii  
Acest post are 2 comentarii :
03/12/2011, 20:20assiris

“Cu cât gustul e mai şters sau cu cât mai multe frunze gri şi rupte, cu atât mai repede să îl aruncaţi.”
Asta ma duce la discuțiile cu diferiți amici despre ceaiul verde.
De regulă, azi se conversează deseori despre ceaiul verde, toată lumea este dornică să bea (mai ales femeeile care se și văd trase prin inel), multi încearcă și unii chiar consumă. Din aceștia foarte puțini sunt cei care o fac cu pricepere. De regulă pentru acei care consumă orice care are scris pe cutie “ceai verde” ceaiul înseamnă cam așa ceva: Am pus apa la fiert, am pus frunzele sau plicul cu ceai in cană, am lăsat mai mult sau mai puțin la infuzat și ori are gustul șters ori este taninos de-ți strepezesc dinții, totul se remediază cu o lingură de zahăr/miere și/sau o feliuță de lămâie.
Din nefericire aceștia nu vor ști niciodata ce este un ceai verde cu adevărat. E cam totuna cu ce se întâmplă cu un consumator care bea un pahar cu vin de 7 lei /l comparativ cu cel care bea un vin selecționat și maturat cu grijă, în condiții adecvate dar care evident costă pe măsură și din care niște papile sensibile extrag aroma viilor pârguite sub soarele de august/septembrie. E o diferență

14/01/2012, 17:05Sorin

Din pacate efectul vinului consumat in exces asupra ficatului este la fel si in cazul celui de 7 lei si a celui de 30 lei.
Nu stiu daca in cazul ceaiului verde se diminueaza efectul benefic la ceaiurile incorect preparate sau celor facute din resturi de frunze?

Adauga comentariul tau