Ce inseamna pentru mine un ceai bun?

15/12/2012, postat in jurnal

Eu  aleg ceaiul în funcție de mai multe lucruri, deja cred ca ați remarcat asta.   Vremea de afară, momentul zilei, ocazia, etc. Cu toate astea, sunt câteva caracteristici ala ceaiurilor bune, care sunt comune. Vorbesc de ceaiuri chinezești.

Pot să le beau pe stomacul gol

Cred că e cea mai importantă parte. Pot să le beau pe stomacul gol și nu am nici un efect secundar care să ma deranjeze.

Cremozitatea

Nu știu dacă e cuvântul cel mai potrivit, dar un ceai bun are textura mai mult decât apă cu ceva.

Consistența

Gustul e consistent. Nu pare o amestecătura de lucruri și nu lasă apa să se simtă mai tare ca și ceaiul.

Alunecarea

Recunosc că nu e cel mai potrivit cuvânt dar altul nu găsesc. Ceaiurile bune merg pe spatele gâtului singure. Asta din cești gong fu, la cești mari toate aceste senzații se pierd. Ceaiurile care nu sunt așa plăcute dau senzația că stau în partea din față a gurii.

Senzația pe gât

Majoritatea ceaiurilor bune dau o senzație foarte plăcută pe gât. Pentru această senzație nu aam destule cuvinte , dar o pot descrie ca o combinație gust-căldură.

Claritate

Din punct de vedere psihic,  ceaiurile bune dau o senzație de claritate. Ele te fac să fi prezent așa că mintea se liniștește.

 

Ceaiul din imaginea de mai jos nu îndeplinește aceste condiții. Dar el nu e un ceai chinezesc, e indian și e din  varietatea Assamica, pe care o iubesc doar în puerh-uri.  Gustul, dulce, poate fi în regulă la o ceașcă. Dar pe parcursul a mai multor infuzii simt lipsa celorlalte caracteristici pe care le îndrăgesc la un ceai.  Iar pe stomacul gol, are ușoare efecte.. Deși a fost adus inițial prin Compania Ceaiului, el nu a atins niciodată rafturile.  Acest tip de ceai merge mai bine pentru prepararea unui chai indian (la care ma aventurez cateodata), dar  nu intră în sfera gong fu.

 

 

Categorii:jurnal, Taguri: , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau