Ceai la Santavana

12/07/2015, postat in jurnal

Santavana este locul unde merg eu duminicile. Este o mănăstire budsită din țara în care mă aflu. Nu mă duc pentru ceai, dar amuzant destul, a devenit o parte destul de importantă.

Spun că e amuzant pentru că am hotărât oarecum să nu mai ofer aceeași atenție ca nivel de studiu  ceaiului ca să pot studia lucruri mai importante, dar aici am ocazia să studiez foarte mult ceaiul, fără să urmăresc asta în mod direct. Am lăsat ceaiul, dar ceaiul nu m-a lăsat pe mine.  (E un fel de a zice am lăsat ceaiul – noi bem ceai zilnic, e cea mai constantă activitate din viața noastră).

santavana09

Mă duc  în principal pentru a medita, dar meditația merge mână în mână cu dhana ( donații sau munca voluntară), iar făcutul de ceai pentru oaspeți e una din aceste activități voluntare.

Câteodată, fac ore în șir ceai, la mai multe grupuri de vizitatori. Am invățat că pot face liniștit ceai (gong fu) la grupuri de 20+.  Prima dată când am făcut asta nu am fost chiar relaxat, ce-i drept. Dar după, a devenit normal.

santavana07

Am avut ocazia să beau și să prepar ceaiuri destul de vechi. Deși am hotărât să o las mai moale cu ceaiul,  studiul meu s-a accelerat .  S-a accelerat pentru că aici am ocazia să fac ceai mai mult, să beau ceai făcut de oameni mai pricepuți ca mine, să fac dintr-o varietate foarte mare de ceaiuri (zeci sau poate sute de puerh si hei cha) și să fac ceaiuri de diferite vârste.  De asemenea, văd direct cum se păstrează și verifică puerh-ul pentru maturare (Și da, ce am scris pe blog mai demult rămâne valabil – dar am prins câteva trucuri noi).

santavana17

Bineînțeles, nu  tot timpul fac eu ceai, dar se nimerește destul de des. Astăzi s-a început cu un ceai puerh dintr-un copac vechi, făcut de un prieten. Apoi eu am făcut un ceai negru din Fujian, s-a continutat de altcineva cu un puerh și am revenit eu cu un ceai negru din Taiwan, tocmai adus la templu.

Toate aceste ceaiuri au fost pe mai bine de 5 ore, pentru mai bine de 20 de oameni.

 

 

 

Categorii:jurnal, Taguri: , un comentariu  
Acest post are un comentariu :
29/09/2015, 04:08Cha

Ceștile sunt cam de aceeași dimensiune cum sunt ale dumneavoastră. Mici. Cred că cel mai bine ar fi să am o secțiune cu întrebări frecvente și acolo să adresez acest gen de întrebări.

Cât despre 20 de oameni – voi scrie un articol separat cu detaliile.
Numai bine.

Adauga comentariul tau