Ceainic Yixing – Da Hong Pao Clay

02/07/2010, postat in instrumente

Nu pot sa zic ca inteleg yixing -urile in totalitate, si nici nu stiu pe cineva la noi in tara care sa faca asta.  Totusi, o sa scriu din cand in cand despre ce mai am eu si despre ce am mai invatat, din punctul de vedere al cuiva care invata.

Ceainicul acesta a fost cumparat de la Yunnan Sourcing (vezi in sidebar link) si l-am luat special pentru shu puerh. L-am incercat  de cateva ori si cu sheng puerh (verde),  iar rezultatele au fost foarte bune, destul cat sa schimb ceainicul in care faceam de obicei puerh verde. Ceaiul obtinut folosind acest ceainic este mult mai pronuntat decat cel facut in gaiwan.  Pe langa gust, cu acest ceainic se obtin mult mai multe infuzii. Dar poate ca cel mai important e faptul ca imi place foarte mult.  Se simte foarte bine in mana si ma linistesc de cum il vad. Aceste lucruri au un efect imens in calitatea ceaiului obtinut. Starea de spirit conteaza foarte mult, si nu doar pentru cel ce prepara, dar si pentru cei care servesc ceai alaturi de el. O parte din starea de spirit se transmite in ceai, dupa principiul mancarea de la mama e mai buna pentru ca pune dragoste in ea.  Acest ceainic e ceea ce numesc eu un ceainic cuminte.

Da Hong Pao Clay "Dragon Egg" Long Dan Yixing teapot 110ml

Sper sa pot invata mai mult despre ceainice in viitor.  Ceainicele au o gramada de atribute care conteaza foarte mult cand prepari un ceai. Nu orice ceainic merge cu orice ceai.  Forma, tipul de argila ( nu e chiar argila), varsta, temperatura la care a fost copt, modul in care curge sunt doar unele dintre aspecte.  Un yixing ales nepotrivit nu ajuta deloc.   Bineinteles, am citit mult despre lucruri de genul, pentru ca trebuie sa incepi de undeva. Dar cititul in sine nu e destul. Ceaiul, ca si multe alte activitati, nu e o activitate ce poate fi inteleasa prin intelect. Nu poti aborda ‘inginereste’ ceaiul, pentru ca e mai mult decat un proces.  Trebuie sa intelegi mai adanc cum sunt legate ceaiurile de ceainice si cum sunt afectate de atributele lor. Acest tip de cunoastere nu se obtine decat facand ceai. Din acest motiv se numeste ceai kung fu, sau metoda gong fu. Kung fu inseamna dedicatie si multa munca, care se intinde pe multi multi ani. Cineva care e familiar cu ceaiurile de cativa ani nu poate fi numit cunoscator sau expert. Mie personal imi displace foarte mult termenul de connoisseur si tot felu de derivari si certificari si recunoasteri.  Lucrurile astea nu au nici o relevanta pentru cineva care studiaza ceaiul, mai degraba sunt instrumente de marketing si incercari de a controla oarecum ‘expertiza’.

Da Hong Pao Clay "Dragon Egg" Long Dan Yixing teapot 110ml

Cred ca daca as studia sub  un maestru de ceai  as intelege unele  lucruri mai repede. Destul de des, cineva care invata singur e mintit de propria lui minte. Intelectul, e vanitos. Ne minte si ii place ‘sa faca sa fie bine’. Stiu asta si de la arte martiale.  E foarte usor dupa ce citesti ceva sa potrivesti experientele,  astfel incat sa crezi ca asa este dupa cum ai citit.  Recunosti o cunoastere superficiala dupa modul in care se raspunde Daca raspunzi in citate, sau cu idei formulate de altii, se numeste  cunoastere superficiala. In acest caz, daca cineva intreaba : “De ce este mai bun acest ceainic?” un raspuns de genul ar fi ” Pentru ca argila yixing e cel mai bun material pentru ceainice”.  E de fapt foarte simplu. Ceaiul iasa bun sau nu . Iar la arte martiale, esti lovit sau nu esti lovit.  La arte martiale e un pic si mai simplu. Nu ai timp sa fabulezi pe teme  “ce ar fi daca”,  pentru ca  lovitura vine.   In cele din urma, mintea e fortata sa aleaga ce e adevarat, sau practicantul se lasa, ori de buna voie, ori silit de imprejurari.

Planuiesc o calatorie care sa ma ajute pe aceasta tema. Sper ca dupa sa am o intelegere mult mai ampla despre ceainice. Deocamdata,  am ajuns in apa  unde as putea vedea varful unui iceberg.

Mai jos, e descrierea in engleza a ceainicului, asa cum vine de la vanzator.

Vendor Description

Da Hong Pao clay comes from the west side of the Fudong township of Yixing in Jiangsu province. At the boundary of Rentu village and Hongwei village is a small mining area, which produces this delicate double-layer clay. High in iron oxide, it takes on a crimson color after roasting in a kiln (Note: Da Hong Pao means “Crimson Robe” in Chinese). This is high density clay of exquisite quality with a high degree of crystallization. It brews tea that is soft, smooth, and great tasting. Over time brewing tea gives the teapot a highly pleasing bright red color. This type of clay is extremely rare. It produces excellent tasting tea and is highly acclaimed.

Da Hong Pao Clay "Dragon Egg" Long Dan Yixing teapot 110ml

Mining area: western Fudong township of Yixing city
Kiln temperature: approx. 1040 C.
Contraction: approx. 45%-55%.

Appropriate for brewing: fresh Oolong teas (light roasted types) are extremely well-suited, Tie Guan Yin (medium roasted or highly roasted types), various kinds of Pu-erh.

Bottom Inscription: “Jianying Zhi Tao” (entirely handmade by Jianying, Da Hong Pao clay)

Handmade and kiln roasted at the perfect temperature. It has a fine gloss and a delightful delicate red color. Breathes well and is easy to cultivate through brewing tea. It will only increase in beauty as it ages. This teapot has a dignified and traditional shape. Its handle and spout are well-proportioned. This is a product of exquisite craft – simple and refined. It has a tight-fitting lid and a smooth flow of liquid. Practical and useful, this is a product of the highest value. This teapot comes with a certificate of authenticity.

Da Hong Pao Clay "Dragon Egg" Long Dan Yixing teapot 110ml

The creator, Wang Jianying, is a nationally certified practitioner of fine arts and a member of Yixing pottery association. A fourth generation descendant of the famed Fan Dasheng, she is a Fan Family Teapot Company master craftsworker. She has been fascinated with the craft of zisha since childhood. In 1986, she began working with zisha pottery under the tutelage of her mother Fan Yuehong, quickly developing a substantial skillset. In recent years she has benefited from the careful guidance of the current head of the Fan Family Teapot Company, Fan Weiqun, and her pottery making skills have become increasingly mature. Her products have received numerous awards and have appeared in Chinese and international books and other publications. They are widely sought out by collectors.

Da Hong Pao Clay "Dragon Egg" Long Dan Yixing teapot 110ml

A quality teapot requires quality material and quality workmanship. As a collectors item, it also demands that its producer has a certain level of official recognition. Master craftsworker Wang Jianying holds nationally recognized credentials. As such, these products have high potential to appreciate in value.

Acest post are 2 comentarii :
07/07/2010, 09:392000 Yong Pin Hao “Yi Wu Zheng Shan” @ Calea Ceaiului

[…] timp, am experimentat cu mai multe ceainice, inclusiv cu acesta, si am obtinut rezultate mult mai bune. Desi mi-ar placea sa folosesc ‘dragon egg’-ul […]

10/10/2015, 16:09Un ceainic nou @ Calea Ceaiului

[…] ales l-am ales pentru hei cha. Acest tip de clei îmi este cunoscut. Acasă în România am deja un dragon egg  din acest tip de argilă care îl folosesc pentru shu […]

Adauga comentariul tau