Ceainice , preview

05/07/2009, postat in instrumente

Despre ceainice sunt foarte multe de spus, asa ca va rog sa revedeti explicatiile din sectiunea dedicata ceainicului.

Pozele urmatoare le-am selectat pentru a putea updata acea sectiune si a continua cu sectiuni noi dedicate fiecarui ceainic in parte.

Pe toate le folosesc ,dar cele mai dragi imi sunt yixing-urile .  Yixing-u e o argila speciala (de fapt nu e argila, dar nu detaliem aici) din China , din regiunea cu acelasi nume. Cele 2 prezentate aici sunt folosite pentru puerh verde si pentru ceai negru.  In poze exista si un ceainic yixing mai mare , dar nu il folosesc la prepararea ceaiului si am unele dubii legate de originea lui.

Cum chinezii au ceainice Yixing,  japonezii au tokoname . Eu am un kyusu obisnuit (care mi drag oricum) , dar mi-ar place mult sa am un kyusu tokoname.  Similar Yixing-urilor, ceramica tokoname este numita dupa orasul TokonameKyusu e urmatorul ceainic care mi drag si care il folosesc des.

Gaiwan-ul , pe care il consider si ceainic si ceasca, e cel mai des folosit din colectie mea , deoarece il folosesc frecvent la ceaiuri verzi si ceaiuri albe. Pentru albe folosesc mai nou cel prezentat in acest post.

Cele  doua ceainice de lut sunt folosite cand prepar cantitati mai mari de ceai (foarte rar) , iar in rest pentru a turna apa in ceainicele mici.  Aceste tipuri de ceainice sunt comune la noi pe piata, dar unele curg oribil. Majoritatea vin cu infuzor astfel incat frunzele sunt usor de indepartat.

Ceainicul de portelean cu rosu vine dintr-un serviciu complet, potrivit pentru incepatori.  Voi discuta despre serviciu intr-un alt post.  Este de origine japoneza , potrivit pentru a prepara cantitati mai mari de ceai verde sau alb. Cestile care vin cu el dau o culoare foarte frumoasa ceainicului, iar infuzorul mare nu incurca cu nimic frunzele de ceai. Acest tip de serviciu l-as recomanda incepatorilor , deoarece e usor de folosit si fiind de portelan, puteti incerca mai multe tipuri de ceaiuri.

Eu personal nu sunt deacord cu infuzoarele , mai degraba indepartez apa in exces din ceainic decat frunzele din ceainic. Un ceainic bine facut nu are nici un fel de problema la turnare daca sunt frunze inauntru , dar nu am intalnit astfel de ceainice decat in cazul ceainicelor yixing si al celor tip kyusu (care au o sita in interior , parte integranta din ceainic in cazul yixing si metal in cazul tokoname kyusu-ului meu)

Ceainicul de portelan alb este un ceainic ieftin si accessibil. Ceainice de acest gen se gasesc  la magazinele care vand vase de bucatarie. Eu il folosesc cel mai des pentru a prepara infuzii de plante medicinale sau unele ceaiuri pe care nu ma lasa inima sa le pun in celelalte ceainice.

Ceainicul de ceramica in stil tetsubin face parte dintr-un set de ceai.  Este destul de mare, asa ca nu prea il folosesc. Cestile de la set ( vezi poza)  in schimb imi plac mult. Ceainicele tetsubin nu sunt de fapt ceainice , ci mai mult vase pentru a fierbe apa. Sunt multe de citit despre tetsubin-uri, dar e important de tinut minte ca cel din poza nu e tetsubin , e doar in stil tetsubin.

Am sa revin cu mai multa informatie si mai multe poze . Ma gandesc cum sa organizez informatia pe site si sa scriu despre fiecare  tip de ceainic in parte. Mai trebuie sa pregatesc poze cu restul ceainicelor bineinteles.

Acest post are 14 comentarii :
06/07/2009, 10:03gry

Salut!
Exista kyusu tokoname care au sita din acelasi material cu ceainicul, ca la yixing-uri, si care curg foarte bine.
Am si eu SHUI PING -ul acela care iti place foarte mult si intradevar e un ceainic excelent.

06/07/2009, 10:33Cha

Scuza-ma , m-am exprimat gresit. Ma gandeam la kyusu meu si am scris tokoname. O sa corectez imediat , ma bucur ca m-ai atentionat.

In alta ordine de idei , sunt foarte multi iubitori de ceai la tine in oras. Multi mi-au scris de acolo.

06/07/2009, 18:49gry

Nu asta am vrut sa zic, mai ales ca si japonezii folosesc denumirea de tokoname pentru kyusu-uri de aceasta forma fara a fi neaparat produse in localitatea Tokoname.
Doar ca exista site din acelasi material cu ceainicul si la ceainicile tokoname sau tip tokoname, eu am cateva ceainice de acesr tip cu sita integrata de acest fel.
La 4 dintre ele sita are forma semisferica cu gaurele, pe care am intalnit-o si la ceainice yixing, si care dupa propia experienta faciliteaza o curgere mai buna decat sita formata din cateva gaurele in peretele ceainicului.
Ma bucur sa aflu ca exista multi iubitori de ceai in C-TA, si in ROMANIA.

06/07/2009, 19:15Cha

Ne tot incurcam in cuvinte 🙂 . Ma refeream la kyusu-ul meu strict, aia am vrut sa zic, nu am vrut sa ma refer la kyusu sau tokoname in general pentru ca am studiat mai putin decat ceainicele yixing.

Se pare ca tie iti plac mult ceaiurile Japoneze (si nu numai), sunt curios ce fel de ceainice kyusu ai si de unde le-ai cumparat , poate alta lume ar considera utila informatia. Eu am vazut doar la Carturesti, in Romania, dar dintre cele ce le au doar acesta l-am considerat acceptabil pentru gusturile mele.

Pe de alta parte sunt curios cum te-ai educat in ale ceaiului. Eu personal prin incercari si multe incercari ,carti si internet. Instructorul meu de arte martiale face calatorii dese in China si m-a mai ajutat cu sfaturi , mi-a adus ceai si unele instrumente iar mai nou am cunoscut pe cineva care iubeste ceaiurile chinezesti de foarte mult timp, cu mult mai multa experienta ca mine.

06/07/2009, 20:01gry

Pai din RO am luat si eu ceainicul pe care il ai si tu si aproape toti prietenii mei bautori de ceai.
E un ceainic bun.
Mai am si din SUA si Anglia, dar ceainice japoneze, chinezesti, accesorii si ceaiuri de calitae eu cumpar de aici :
http://www.teautja.hu/teahaz/
Si eu m-am educat tot citind, carti si inteernet, si mai ales band ceai, mult ceai.
M-a ajutat si cel care detine siteul de mai sus, de fapt sunt mai multe siteuri.
E specialist in ceai mai ales in cha no yu, si nu numai.
A
Si inca invat si beau ceai…

06/07/2009, 20:45Cha

Pai cred ca calatoria asta nu se termina niciodata. Si incercarile, informatia, oamenii si ceaiurile care vin pe parcurs fac parte din frumusetea ceaiului.
Nu e doar licoarea care iasa . Cateodata stau si ma intreb ce imi place mai mult , ceaiul sau tot procesul in sine. Dar imi place tot pana la urma.

Si inca doua lucruri.
Ca o coincidenta, omul de care pomeneam ca m-a ajutat e tot din Ungaria. Si doi, esti cumva prieten cu teaheaven.wordpress.com (nu imi place sa dau nume pe blog)? Si el tot pe acel site comanda , si are un kyusu tot de la carturesti.

06/07/2009, 21:33gry

Lumea e mica, rotunda si se invarte,
da suntem buni prieteni.

30/11/2009, 12:08Iorga Nicolae

SALUT…imi doresc mult un Kyusu dar nu ca cel din poza (ma refer la culoare)..si sa aibe filtru fin in interior..dak ma poate ajuta cineva… idul meu e nicolaee_iorga
NUMA` BINE

30/11/2009, 12:11Iorga Nicolae

poate ma poti ajuta GRY

01/12/2009, 10:00Cha

Eu te pot ajuta doar cu ceainice chinezesti , unde pot verifica si cu alte persoane daca este cu adevarat un ceainic bun. La ceainice japoneze prefer sa nu dau sfaturi , dar , daca vrei neaparat , te pot ajuta si aici.

Pe gry il gasesti pe blogul lui

numa bine

07/12/2009, 19:47Iorga Nicolae

pai da…as vrea un kyusu…exact ca cel din poza dar alta nuanta…

07/12/2009, 20:05Iorga Nicolae

NU`MI PLACE SA VORBESC PE FORUMURI…AS DORI O ADRESA…UN ID DE MAIL VA ROG…sa`mi fie mai usor……plus ca pe acel site de care spune el e scris numai in maghira..in celelalte limbi nu merge…mai ales romana…

08/12/2009, 11:36Iorga Nicolae

astept un mail pe nicolaee_iorga@yahoo.com sau add pe mess…

09/02/2010, 00:32Alex

Salut.
Ma imbolnavesc cand vad seturile de ceai pe care le detii.
Sunt interesante si simple in acelasi timp.
Spune-mi, cat costa un set complet de ceai cu masuta.
Imi place ceea ce ai si vreau neaparat sa cumpar.
M-am saturat de oale si cratiti, cani si pahare…
Vreau sa consum ceaiul in mod traditional ca toti oamenii care se respecta. Nu ? Ce zici.
Simt ca a venit simpul sa fac schimbari in arta ceaiului…
In trecut, consum-am ceaiul ca pe apa, dar am avut probleme cu anemia. Stiu, ai perfecta dreptate cand te gandesti in acest moment la sanatate…
Astazi, consum ceaiul zilnic cu masura.
Te rog ajuta-ma…
Apropo, numele meu real este Mihai Dragnea si sunt din Bucuresti.
ID-ul este facut la voia intamplarii acum cativa ani, de aceea iti apare cu alt nume, dar nu asta conteaza…

Adauga comentariul tau