Ceaiul ca si experienta

04/08/2010, postat in jurnal

Sunt cateva notiuni pe care nu stiu cum sa le traduc in romana exact. De exemplu, Cha Xi, care ar desemna experienta totala a  unei sesiuni de ceai . Sau tea setup, care seamana cam acelasi lucru, dar se refera mai tehnic la modul in care sunt asezate piesele de ceai.  O sa incerc sa  transmit foarte pe scurt, prin imagini, ce pot.http://ceoec.ru/

V-am mai zis,  ceaiurile au o anumita natura.  Unele tind spre Yin (rece), altetele spre Yang (cald).  Acestea te incalzesc, sau te racoresc, respectiv  iti urca sau coboara energia.  Aceasta bautura are capacitatea sa te armonizeze. Ei,  poti creea si o senzatie, folosindu-te de natura ceaiului ca sa o intaresti.  Cel putin asa cred.  In pozele de mai jos,  am fortat un pic asta ca sa arat ca se poate sugera ceva, cel putin la un nivel.

.gallery {
margin: auto;
background:#f5f5f5;
}

.gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%; }

.gallery img {
/** border: 2px solid #cfcfcf; */
background:#fff; border:2px solid #e8e8e8
}
.gallery-caption {
margin-left: 0;
color:#666
}

Maestrii chado (ceremonia japoneza) au dus aceste aranjamente in extrem,  transformand toata experienta intr-o arta a artelor. Aceea arta nu este o simpla aranjare a unor obiecte asftel incat sa placa ochiului, ci, este vorba de crearea unei  senzatii.  Unii maestrii chado iti vor aduce aminte de iarna in plina vara si invers.

Maestrii chinezi, cha dao, fini cunoscatori ai naturii ceaiurilor, se vor folosi de ceai sa te armonizeze cu mediul. Aranjamentul lor  este menit sa intareasca  sau sa echilibreze natura ceaiului. Armonia fiind de o deosebita importanta, ei vor cauta sa echilibreze toate cele 5 elemente (pamant, metal, foc, apa, aer, lemn)  dupa principii pe care le-ati auzit cu numele de feng shui. Metalul, carbunii, lemnul, portelanul, ceaiul si mai ales apa sunt atent alese astfel incat sa colaboreze bine .  Doar daca toate cele cinci elemente lucreaza impreuna, ceaiul poate fi ‘eliberat’ .  Bineinteles, elementul cel mai important e omul. In cha dao,   un ceai nu poate fi facut la fel de doua persoane.  Fiecare persoana lasa o nota asupra ceaiului, dupa principiul  ‘mancarea facuta de mama e mai buna pentru ca pune dragoste in ea’.

Initial am vrut sa scriu doar cum puteti crea un sentiment folosind ceaiul dar se pare ca am deviat putin. Sper totusi ca informatia este utila. Va rog luati in considerare ca legat de chado, cele scrise reprezinta modul cum percep eu din exterior, eu insumi nepracticand chado.

Categorii:jurnal, Taguri:, , 8 comentarii  
Acest post are 8 comentarii :
07/09/2010, 21:47assiris

Ceaiul este o intreaga experienta de viata. Ce m-ar interesa insa, cât din 24 de ore ocupa ceaiul? Ca sa fiu mai bine inteles, formulez si altfel. Ceaiul se bea … de cite ori pe zi, ce fel de ceai in diverse momente? Acea ceremonie a ceaiului are loc unde si cu ce ocazie? In cit timp se bea o cupa cu ceai?
Eu de exemplu, beau o cana cu ceai cit este calda asta inseamna destul de repede mai ales daca este frig.
Un ceai este placut la gust sau nu, placut la miros sau nu, benefic pentru sanatate sau mai putin, de fapt ce trebuie sa urmaresc la savurarea unei cesti cu ceai?
Spun toate astea pentru ca vreau sa inteleg aceasta “arta” si nu sa beau ceva de sete.

07/09/2010, 22:00Cha

Oh , pai iti ia mai mult decat bautura in sine, de la un moment dat te afecteaza in tot ce faci.

Pentru tine, cel mai simplu ar fi sa incepi sa bei ceai si o sa iti raspunzi singur la intrebari. Dar , inainte de asta sa iti iei un ceainic de genul celui care ti-am zis in celalat coment, pentru ceai japonez, daca ceaiul japonez il urmaresti. Si incearca sa urmezi metoda traditionala si o sa vezi cum vin raspunsuri ( si odata cu ele si mai multe intrebari).
In cazul meu, de la momentul pana pun setul de ceai pana il beau si termin si curat, dureaza intre 20 minute si 3-4 ore . In cazul ceaiului chinezesc, pentru orice stare este un ceai potrivit, deci nu prea sunt momente cand nu merge, daca alegi ceaiul potrivit.

O nota despre sanatate : bautorii de ceai nu urmaresc aspectele de sanatate si considera ca beneficiile in directia asta vin din momentele de liniste .

La inceput asa iti recomand: urmareste gustul , apoi sa obti mai multe infuzii (folosind metoda sencha pentru ceai japonez, sau gong fu pentru ceai chinezesc). Apoi dupa o vreme urmareste sa le poti prepara si bea pe stomacul gol . Iti si zic de unde sa iti iei si ceai si ceva set japonez.

Numa bine, sa imi zici de te mai pot ajuta cu ceva.

08/09/2010, 20:41assiris

Eu am un infuzor de ceai si un ceainic din sticla ceva similar cu pozele de pe http://www.electronicline.ro/search.php?search=61&lim=2
La noi am vazut niste ceainice precum cele vazuta aici dar extraordinar de scumpe (poate si din aceasta cauza magazinul acela s-a inchis, neavind vanzare nici la ustensile dar nici la ceaiuri pe care le gaseam la ei la preturi exagerate in timp ce in alte locuri erau acceptabile.
De baut pe stomacul gol nu e problema de fapt asta si fac, dimineata inainte de a pleca la serviciu sau la serviciu daca nu am suficient timp acasa, servesc un ceai pe stomacul gol.
Facind dieta din cauza unei dischinezii biliare, si studiind problema, am gasit undeva ca e bine sa bei un ceai sau macar apa plata dimineata dupa trezire din cauza ca organismul noaptea pierde o cantitate apreciabila de apa. Si daca un duș sau spalarea externa este obligatorie dimineata, de ce nu s-ar spala organismul si in interior de toxinele adunate peste noapte?
Cât despre ceaiul japonez, nu vreau sa fac din asta ceva cosmopolit dar am pe cineva care imi aduce de acolo in fiecare an iar cel chinezesc (de calitate) e mai dificil de achizitionat din magazinele noastre caci firmele importatoare urmaresc sa-si umple buzunarele chiar daca importa cine stie ce frunze cu pretentia de ceai verde chinezesc. Se mai gaseste doar prin acele locuri unde cei care il aduc, respecta consumatorii.
Ceainice am vazut ceva in Bamboo din portelan, unele cu sita altele fara sita in interior. Sau e bine sa caut din sticla? In niste prezentari de pe net am vazut ca folosea un ceainic din sticla.
Probabil se face atita cit se bea o singura data caci altfel daca mai sta apa pe frunze isi schimba gustul si devine neplacut.
O sa mai citesc si alte lucruri pe “calea ceaiului” care ma vor edifica in tainele licorii mai ales ca vremea s-a racit si o cana cu ceai patrunde până în suflet.
Numai bine si sanatate,
Puiu

09/09/2010, 06:26assiris

P.S. Am vizionat filmele cu prepararea ceaiului in Japonia si China. Acum e momentul sa inteleg multe daca imi vei raspunde la urmatoarele.
Ceaiul se prepara in etape. Mai intii se face un ceai care probabil se bea. Dupa aceea se poate face peste aceleasi frunze al doilea ceai care probabil se bea. Apoi al treilea, al patrulea pana nu se mai face. Asta se face odata, adica se face ceaiul 1, 2, 3, 4, care se beau sau se face 1 si se bea si celalalt se pastreaza pentru a-l prepara ulterior?
Am vazut ca la prepararea ceaiului in china se face ceaiul 1 care se toarna in boluri. Se face ceaiul 2 si abia acum se serveste ceaiul 1. Intrebare: ce se face cu ceaiul 2 pana ce se consuma ceaiul 1 dat fiind ca nu trebuie sa stea un timp prea mare la infuzat?
Operatiunile de la inceput in care se toarna apa in ceainic apoi in cesti etc. pana la prepararea propriuzisa a ceaiului se face cu apa rece?
De ce aceste operatiuni se fac acum, nu este suficient ca ustensilele sa fie spalate in prealabil evitind aceste operatiuni ce par incomode de spalare a vaselor pe acel gratar?
Din compararea celor doua modalitati mi se pare cea mai simpla metoda japoneza.
Vasul in care se face ceaiul (ma refer la o persoana cum e in cazul meu, ceilalti membri din casa prefera sa faca ceaiul asa cum stiu ei din tata-in-fiu) trebuie sa aiba capacitatea de a face un bol de ceai sau se poate pune mai putina apa cit sa cuprinda cantitatea unui bol?
Am vazut ceainice care au in interior o sita din inox. Sunt bune sau inoxul dauneaza gustului? Prin ce se poate strecura ceaiul daca nu are acea sita? Personal evit recipientele din plastic in contact cu produsele alimentare fierbinti din cauza degajarii de substante nocive asa ca si sita din plastic nu o pot lua in considerare.

Cred ca mai am multe de invatat asa ca … pot sa mai vin cu alte intrebari?
O zi buna in continuare.
Puiu.

09/09/2010, 09:21Cha

Salut, o sa raspund in ordine invers.

Odata , metoda chinezeasca e potrivita pentru ceaiurile chinezesti, iar cea japoneza pentru ceaiurile verzi japoneze. Nu le poti interschimba ( desi cea japoneza e un gongfu simplificat si adaptat in esenta).

Acuma, in cadrul metodei chinezesti, spalarea, are rol igienic, dar cel mai important rol e preincalzirea ceainicului si a cestilor. Temperatura e un punct cheie. Acesta e cel mai important aspect. Iar despre infuzii. Niciodata nu se lasa mai mult la infuzat decat trebe , si la majoritatea ceaiurilor timpul de infuzare este foarte foarte scurt. In cazul in care ai zis tu, se toarna prima infuzie in cesti, se prepara a doua, iar cand e gata se toarna in vasul de servit apoi se serveste prima infuzie. Frunzele nu raman in apa in acest timp. Se pot prepara oricate infuzii duce ceaiul. Dar nu este obligatoriu sa faci asa, eu de obicei prepar prima si serversc, apoi prepar a doua , etc. Motivul pentru care se serveste prima dupa ce se prepara a doua e ca sa nu faci lumea sa astepte odata ce au inceput sa bea ceai.

Cat despre site. Ceainicele cat de cat acceptabile au o site pe interior, dar fixata unde se scurge ceaiul ( e mica) , si asa asa filtreaza ceaiul. Dar acesta nu e un atribut mandatoriu calitatii. Sunt multe ceainice de calitate care asa sunt construite incat poti turna fara site. De exemplu , cand prepari cu un gaiwan rar ai nevoie de sita. (Uite aici un film de la mine cu gaiwan http://www.youtube.com/watch?v=tWKB1zoKaH8 )

Poti sa imi pui oricate intrebari vrei. Daca ti mai usor , poti sa imi trimiti direct pe mail. Numa bine, acuma o sa iti raspund si la celalalt.

09/09/2010, 09:36Cha

Eu iti recomand sa iti iei un kyusu. E foarte mare diferenta . Sau poti sa iti iei asta , care nu e chiar kyusu , dar e foarte bun la prepararea ceaiurilor japoneze, in special cele de mai buna calitate. Se merita efortul financiar, ceainic nu iti iei des. De pe acelasi site poti sa iti iei si ceai. Bineinteles, se gasesc mai ieftine kyusu, daca nu te descurci, te ajut sa iti gasesti.

De la noi — nu recomand sa cumperi de nicaieri cele de tip chinezesc, dar cele de tip kyusu se mai gasesc , chiar si sub 100 RON.

Am zis de baut pe stomacul gol, pentru ca atunci simti cel mai bine daca nu e preparat corect. Dar ar trebui sa faci mai mult de o infuzie, mai ales daca ai ceai din Japonia. De obicei acestea te lasa mai mult de o infuzie. Dar , cel mai comod se face folosind un ceainic pentru ceaiuri japoneze ( de care am zis mai sus) , dar se paote face si cu un ceainic normal. Mie infuzoarele nu imi plac.

Daca vrei sa incerci ceai chinezesc, in dreapta sunt linkuri catre magazine de ceai. Doua din Anglia ( calitate foarte foarte buna) si unu din Romania . De la branduri mari in general nu e bine sa iei ceai, dar nu intru in detalii aici. Eu am avut ocazia sa calatoresc in Hong Kong (si sper sa se mai repete) , asa ca am si un reper extern cand fac recomandari.

Iti recomanzi sa iti iei ceainic de pe un site extern. Se merita efortul. Si, in amandoua cazurile, si in metoda chinezeasca si inc ea japoneza, se fac cel putin 3 infuzii . Ca sa nu iasa gustul neplacut, niciodata sa nu lasi frunzele in apa sa stea. Adica, dupa ce ai infuzat, torni ceaiul intr-un alt recipient sau in cesti. In cazul metodei japoneze (cum ai vazut in video), folosesti exact atata apa cat ai nevoie. Deci, dupa ce torni infuzia, nu va mai ramane deloc apa in ceainic, ceea ce inseamna ca nu o sa obti un gust neplacut. A doua infuzia poate da un gust chiar mai placut decat primul, De fapt, la ceaiul chinezesc a doua si a treia infuzie sunt mai bune decat prima. Si la unele japoneze. Din acest motiv ai nevoie de un ceainic traditional , sau mai mic. Cu infuzor e greu de obtinut acest lucru, si in general , se savureaza in cesti ceva mai mici ( o cana e prea mult dintr-o data) , dar de mai multe ori.

12/09/2010, 08:52assiris

Buna,
Ce parere ai despre metodele # de chineza & japoneza de consum al ceaiului – mă refer aici la arabia, rusia, anglia, ceylon etc…

15/09/2010, 15:42Cha

Buna,
ma intrebi oare ce parere am despre prepararea ceaiului indian prin metoda chinezeasca&japoneza sau despre metodele din tarile respective?

Adauga comentariul tau