Ceaiul la birou

15/05/2009, postat in ceai,preparare

Cred ca majoritatea lumii nu poate sa isi tina un ceainic la munca (desi eu ma gandesc la asta) asa ca ne descurcam cum putem.  Cum nu imi place ceaiul la plic , am tot timpu o mica cantitate de ceai la birou, in general ieftin.

Ceaiul din poza e unul ieftin , de genul care il iei de la farmacie.  In general am doua trei ceaiuri la munca , si aleg in functie de ce am chef.  Unele ceaiuri le    prepar si beau direct in cana de ceai  si mai torn apa la infuziile urmatoare . Dar    daca nu il beau tot si uit sa vars surplusul,  se amareste deoarece ceaiul sta prea mult in apa.  Ca sa evit asta  ma folosesc de cana mea de ceai ca de un gaiwan.  Las ceaiul la infuzat maxim un minut (de obicei 30-40 ) secunde , apoi torn in alta cana.  Rezultatele sunt acceptabile , nu la fel de comod ca si un gaiwan dar merge.  Folosind aceasta metoda pot infuza de mai multe ori si obtin un gust acceptabil , si mai important , nu irosesc ceai .

Mi-am dat seama ca ar trebui sa trec pe site cateva metode de preparare potrivite pentru cei care nu folosesc ceainice sau alte vase , ci doar o cana sau un pahar.

O prima metoda ar fi cea descrisa mai sus , folosind doua cani ( care e metoda kung fu foarte simplificata). Aceasta se desfasoara in felul urmator :

  • aveti nevoie de doua cani si o farfurioara sau orice altceva cu ce puteti acoperi cana
  • pune-ti  2-3 lingurite frunze de ceai intr-o cana (puteti ajusta cantitatea)
  • turnati apa fierbine peste frunzele de ceai si acoperiti cu farfurioara
  • lasati 30-4o secunde (dupa gust puteti ajusta timpul)
  • folositi farfurioara astfel incat sa curga doar apa , nu si frunzele, si turnati in cealalata cana
  • acoperiti cana care contine frunzele cu farfurioara
  • beti si savurati ceaiul
  • repetati inca odata procedeul cu aceleasi frunze pana se pierde  gustul

Cu o singura cana:

  • puneti frunze de ceai pe fundul canii
  • turnati putina apa rece   , cat sa fie putin peste nivelul frunzelor
  • turnati apa fierbinte
  • acoperiti cu o farfurioara
  • lasati 1 minut doua
  • serviti ceaiul (frunzele ar trebui sa fie la fund)

Tot cu singura cana sau cu un pahar:

  • puneti frunze de ceai pe fundul canii
  • turnati apa fierbinte , cam o treime din capacitatea canii (sau paharului)
  • acoperiti
  • daca preparati ceai negru sau oolong , puneti din start toata apa
  • asteptati un minut – doua pana cand frunzele se desfac
  • dati la o parte farfurioara si turnati restul de apa
  • acoperiti din nou si mai asteptati 1 minut doua
  • serviti ceaiul
  • Cand mai aveti doar putin ceai pe fund turnati apa din nou si lasati putin
  • repetati de cate ori e nevoie sau pana gustul scade semnificativ

Nota ,  metodele cu o singura cana  nu functioneaza daca urmatoarele infuzii vor mult mai tarziu ,  deoarece ceaiul va devenii amar .

Alte metode  (care mie nu prea imi plac):

folositi o cana cu sita mare  astfel:

  • asezati ceaiul in sita
  • puneti ceai
  • turnati apa fierbinte
  • acoperiti
  • lasati 1 minut doua (dupa gust si ceai)
  • scoate-ti sita
  • repetati pentru alte infuzii

Ce nu recomand : infuzoare ca in poza . Ceaiul nu are loc sa se desfaca si veti folosii tot timpul mai mult ceai decat e nevoie.  Daca stiti alte metode care pot fi aplicate intr-un birou , dati-mi de veste.

Numa bine.

Categorii:ceai, preparare, Taguri:, , , , 2 comentarii  
Acest post are 2 comentarii :
10/10/2010, 12:11Tudor Tuleasca

Eu folosesc un ceainic la munca – unul dintr-un serviciu “Tea for one” – simplu, din portelan alb, de 300 ml, adica o ceasca europeana – n-am timp de degustari 🙂
Ceaiul… De regula un oolong fara mari pretentii, “every day range”, dar care sa permita 3-4 infuzii, iar temperatura si timpul de infuzare sa accepte oarecare toleranta 🙂
Cu 6-8 g. de ceai, imi acopar ziua de munca 🙂

10/10/2010, 12:25Cha

Oh , de atunci am mai incercat ceainice, cesti, 1 teapot 1 cup si acum am ramas la un ceainic Piao I, in tandem cu o ceasca medie . Poate ar fi timpul sa mai scriu despre asta, a trecut ceva vreme de atunci 🙂 . Acuma imi duc ceaiuri care is pe gata, sau resturi de puerh, sau , ceaiuri de la Drumul Ceaiului , care sunt mai accessibile , pe atunci nu era deschis .

Si eu, dintr-o tura de frunze imi fac toata ziua. Sunt curios, care este sursa ta de oolong?

Adauga comentariul tau