Ceaiul Matcha – cum preparam

13/06/2009, postat in ceai,preparare

Probabil stiti deja de ceaiul matcha, fiind ceaiul folosit in chanoyu.  Este un ceai pudra,  original din timpul  dinastiei Sung, si este produs si folosit cu preponderente in Japonia.  In China, obiceiul de a bea ceai pudra s-a pierdut de-a lungul timpului, dar Japonezii, care au preluat aceasta moda, au continuat sa perfectioneze acest tip de ceai.

Ceaiul este produs din tencha, un ceai verde de umbra, care sta acoperit de razele soarelui trei saptamani inainte de recoltare. Frunzele, dupa ce au fost uscate, zdrobite cu pietre de moara, sunt prefacute intr-o pudra fina.  Citeste mai multe despre matcha aici.

Exista doua categorii principale de matcha :  Usucha si Koicha.

In acest post eu folosesc Usucha, sau ceai slab.  Usucha e o categorie inferioara de matcha,  si produce un ceai mai amar decat Koicha. Koicha este folosit la ceremoniile japoneze,  da un ceai mai dulce si este foarte scump.

Ceaiul Matcha se prepara la o temperatura de 60 de grade, si pentru el aveti nevoie neaparat de o maturice de bambus numita chasen.  Restul instrumentelor sunt optionale, si vor fi descrise in alt post care va prezenta mai in detaliu instrumentele folosite la ceremonia ceaiului.

In functie de preferinte, ceaiul poate fi spumos sau nu poate fi spumos.  In Japonia, sunt unele scoli care il prepara spumos iar altele nu.

In pozele de mai jos va prezint ambele moduri, cu sau fara spuma.  Nu uitati, e un ghid de preparare matcha, folosind cat mai putine instrumente traditionale astfel incat sa il puteti prepara acasa.

Sper ca v-a fi de folos. Voi updata candva acest post aratand cum sa procedati cu maturicea , varianta video.

Acest post are un comentariu :
16/09/2010, 06:47assiris

“Sper ca v-a fi de folos. Voi updata candva acest post aratand cum sa procedati cu maturicea , varianta video.”

Unde se afla varianta video?
Cu multumiri, Puiu

Adauga comentariul tau