Ceaiul nu iasa tot timpul din prima

15/06/2015, postat in jurnal

De obicei, sunt foarte precaut cu ceaiul. Un ceai nou, in special raw puerh, il fac prima data mai slab apoi imi ajustez metoda de preparare. Cand se intampla sa fiu in public cu un ceai nou, gust eu primul si ajustez daca cumva pun prea mult. Cateodata, eticheta dicteaza sa nu pot face asta.

2015-06-14 11.37.51In aceasta duminica, am facut din nou ceai la manastire si am ales eu ceaiul.  Am ales un puerh din 90. As fi zis ca e shu puerh, dar era sheng. Si am pus prea mult. Prima infuzie a iesit deosebit  de amara.  Foarte rar mai gresesc asa, dar s-a intamplat. E ok cand nu cunosti ceaiul, dar servindu-l deja, era prea tarziu.

 

 

Eticheta mi-a dictat sa servesc prima data calugarului de la masa.   Cu tact, a trimis niste napolitane la masa, in caz ca sunt persoane mai sensibile la stomac. Cu mai putin tact, am ‘retras’ prima infuzie si am ajustat ceaiul, inainte ca ei sa o bea.

Cred ca m-am bucurat prea tare in ultima vreme si mi-am luat o lectie.

Ca sa nu fie doar o lectie de ego, am dorit sa invat caracterul chinezesc pentru raw.

青 – verde, negru sau tanar

 

Am crezut ca e caracterul pentru sheng, dar acest caracter inseamna verde, negru, sau tanar ( in functie de context). Se pare e diferit de caracterul de sheng.

生 – viu , viata 

 

La cum cunosc eu cultura lor, fie  e o diferenta intre sheng si raw (la nivel de ceai) fie doar in vest folosim mai mult  sheng. Se pare ca mai sunt unele lucruri care inca nu le inteleg si pe langa pinyin, invatarea caracterelor e pasul urmator pentru mine.

Categorii:jurnal, Taguri: , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau