Ceaiul si Cancerul

21/08/2011, postat in jurnal

Mi se întâmplă  să primesc mailuri sau telefoane legate de cancer, în general de la rudele apropiaţilor celor cu cancer în caz terminal . Nu e uşor de răspuns niciodată. De multe ori mă întreabă de unde îşi pot procura un anumit ceai. Bineînţeles că răspund.

Ceaiul nu este un medicament minune pentru cancer. Cred ca are anumite efecte pentru sănătate, dar efectele cele mai mari sunt cauzate de stilul de viaţă. Da, s-au făcut o grămadă de studii, dar  majoritatea nu iau în considerare stilul de viaţă.  Stilul de viaţă începe cu ce mâncăm si ce bem şi se termină cu partea spirituală.

Japonezii sunt foarte mari fumători dar ei au o rată a cancerului foarte scăzută în comparaţie cu vestul.  Iubitorii de ceai vor zice ca din cauza ceaiului.   Oamenii de ştiinţă caută asta în genele lor.   Nutriţioniştii o cauta în mâncare.  Alţii in relaţiile lor şi raportarea lor la muncă şi societate. Cred că sunt bucaţi dintr-un întreg. Modul lor de viaţă este o sumă de obiceiuri care poate include ceaiul.

Studiile sunt făcute de oameni, iar oamenii , foarte rar văd imaginea de ansamblu.  În încercarea de a scoate un lucru din context, de a face nişte reguli pe baza lui, se pierd multe lucruri.

Ar fi frumos ca toate studiile să plece de la intenţii nobile, dar nu e aşa.  Multe studii  nu pleacă din dorinţa sinceră de a ajuta,  pleacă din nevoia de a ţine un post, de a îţi face un nume prin a  publica ceva.  E o meserie. Eu aş verifica prima dată ce tip de persoană e cel ce a publicat  un studiu şi care au fost intenţiile lui. În general, studiile care se bazează pe izolarea unui element nu îmi plac.  Bineînţeles ca informaţia poate fi folositoare, dar nu pentru noi, sau nu la modul cum suntem bombardaţi de tot felul de reviste şi bloguri.

Ce cred eu că ajută e speranţa. Din motivul acesta o să răspund la fiecare mail, dar nu o să afirm niciodată că da, vindecă. Am  un respect foarte scăzut pentru toate companiile de ceai care se folosesc de asta pentru a vinde. Studiile arată ca. E o responsabilitate imensă să zici că ceva vindecă ceva, sau că nu ştiu ce previne cancerul.  Sănătatea nu e ceva uşor de înţeles şi diferă de la un om la altul.  Ce functionează pentru tine nu functionează la fel la alţii. Există culturi care beau ceai şi au mulţi centenari şi există culturi care nu. La fel şi cu mâncatul de carne.  Sunt culturi cu mulţi centenari care mănâncă carne şi sunt culturi care mănâncă mai puţină carne.  Cred ca în primul rând fiecare om trebuie să se cunoască pe el şi să lase pe alţii care au talent şi dăruire să vorbească despre sănătate. Vorbiţi despre sănătate în contextul vostru.

Categorii:jurnal, Taguri:, , un comentariu  
Acest post are un comentariu :
22/08/2011, 13:09assiris

Un graunte de adevar exista in toate. Foarte bine gandita aprecierea ca un ceai nu vindeca asa cum afirma multi dintre cei care fac bani speculand credulitatea si chiar necazul oamenilor. Ca sa-ti dai seama ca exista un neadevar in aceste reclame este relativ usor. Un produs cu cat vindeca mai multe boli cu atit este mai ineficient.
Personal cred ca fiecare ar tyrebui sa-si coordoneze viata nu alegand din sfaturile altora ce e bun ci eliminand din viata lui ceea ce este daunator. Ceaiul verde (si infuziile din plante de altfel) nu vindeca poate cancerul dar cu siguranta nu-l produc. Un trabuc nu vindeca un cancer dar cu siguranta il poate provoca … si lista poate continua. De aceea e bine sa avem grija ce facem cu viata noastra pentru a ne bucura cit mai mult de ea.

Adauga comentariul tau