Ceaiul si Spiritualitatea

08/04/2010, postat in jurnal,sfaturi

Foarte multa lume m-a intrebat ce legatura are ceaiul cu spiritualitatea sau daca are vreo legatura. Eu zic tot timpul ca are si nu are. E greu de explicat. Cum sunt si practicant de arte martiale si mai ales qi gong, mi-e foarte greu sa trag o linie intre ele, deoarece sunt asemanatoare.

Cum pot fi acestea asemenatoare, ce legatura au cu spiritualitatea?

Totul incepe cu un ritual. Nu conteaza ce fel de ritual si nu conteaza sa fie strict.  Important e sa va simtiti confortabil, si, zic eu , sa faceti ceaiul intr-o anumita forma.  Indiferent de setul de ceai pe care il folositi, modul in care percepeti acest ritual e un element cheie. E timpul sa lasati grijile zilnice la o parte si sa va concentrati atentia pe moment. Urmariti cum fierbe apa, admirati frunzele si toata ‘munca’ depusa pentru a obtine o ceasca de ceai bun. Nu uitati sa fiti atenti la apa care fierbe, sunetul pe care il scoate cand fierbe si cand o turnati. Pe scurt, fiti atenti la toti pasii.

Dupa ce ati preparat prima ceasca de ceai, ramaneti acolo. Nu cititi, nu va uitati la televizor, nu plecati nicaieri. E timpul sa observati  aburul, gustul, aroma, culoarea, aspectul frunzelor desfacute (ude). Toate astea va vor tine in prezent si va vor relaxa. Veti invata sa nu va ganditi si poate, usor,  o sa constientizati ca gandurile, uneori, incurca.

Odata ce mintea si corpul sunt relaxate, o sa observati ca anumite lucruri va vin in gand fara sa va ganditi.  In timp ce savurati ceaiul, lucruri care va sunt cu adevarat necesare o sa  vina in atentie, intr-un mod neagresiv , sa zic asa. Vin si pleaca . Lucruri care le credeati importante devin neimportante si invers.

Daca acordati timp macar o data pe zi ceaiului, o sa observati o diferenta legata de calitatea vietii dumneavoastra. Schimbarea incepe din dumneavoastra, in primul rand prin prezenta in moment apoi prin aprecierea anumitor lucruri si ignorarea altora. Cu cat faceti mai mult ceai, cu atat forma exterioara (modul in care preparati ceai) dispare. In schimb, atentia spre interior va creste.  Veti observa ca gandurile nu va reprezinta, la fel cum norii nu inseamna cer . Modul in care va percepti se schimba, iar odata cu asta, modul in care percepeti lucrurile din jur.  Apoi,  inveti sa te relaxezi cum vrei. De la atentia din interior, la atentia in exterior , sau , doar relaxare.

Lipsa de ganduri e o usurare care cu greu poate fi data de altceva.

Toate aceste lucruri devin si mai minunate cand inviti pe cineva la ceai. Bineinteles, atunci atentia va fi mai putin pe interior cat pe cealalalta persoana. Dar, dintr-un instrument aproape de meditatie, ceaiul devine un instrument de socializare. Meditatia si introspectia lasa locul socializarii si al aprecierii celuilalt.  Plimbarea de la meditatie la socializare si invers este un lucru care o sa va placa mult la ceai. Nici o alta bautura nu da acelasi confort si cand esti singur si cand esti impreuna cu alti oameni. E unica.

Update:

Poate ca vreti sa dati play in timp ce cititi.

Adauga comentariul tau