Cui Ming , ceaiul meu verde de zi cu zi

20/07/2009, postat in ceai,preparare,verde

In traducere , Cui Ming inseamna Ceai de Jad , dar e posibil sa ma insel.  Acest ceai este ceaiul meu de zi cu zi si il gasesc o alegere excelenta . Inca studiez originile lui , dar stiu totusi ca Este din Yunnan, primavara 2009, cules in 2 zile consecutive la sfarsitul lui Februarie.

Deoarece beau des (si mult) , am cumparat un stoc mai mare (250 grame),  pe care il tin intr-o cutie destul de mare, ferit de aer. Pentru a putea bea ceai fara a tot deschide cutia mare , am si o cutie mai mica, pe care o umplu   odata la 2-3 saptamani.

Ceaiul este excelent si este foarte prietenos, in sensul ca poti incerca temperaturi mai ridicate , desi merge bine si la temperaturi mai joase. Temperaturile mai joase dau culori verde-galben , pe cand cele ridicate galben-verde.  Totusi , folosind cantitatea potrivita de ceai  (adica mai mult) si infuzii scurte , se obtine aproximativ acelasi gust , doar ca difera culoarea. E o chestiune de gust. Oricum procesul se numeste a invata ceaiul. Si nu stiu daca am mai mentionat pana acuma , dar (cel putin la ceaiurile chinezesti) nu exista o regula fixa , te poti juca cu anumiti parametrii. Asta e farmecul primei infuzii , mai ales cand te joci cu un ceainic. Prima infuzie fiind foarte scurta iti permite sa apreciezi cat o lasi a doua.  A doua infuzie este mai lunga , dar nu cu mult , la majoritatea ceaiurilor chinezesti infuziile sunt scurte. Este o intreaga teorie aici , si bineinteles ca sunt exceptii, dar ati inteles ideea de baza. O sa incep imediat o serie de posturi in care descriu (cat pot de bine ) diferite feluri in care am preparat.

Primele poze sunt facute la o temperatura de 80 de grade/120 ml/2-3 grame , iar  urmatoarele la 90 de grade/120 ml/ 4-5 grame.

Inainte sa postez acest post ,  am preparat ceaiul la 75 de grade. La aceasta temperatura se pare ca se pot prepara mai multe infuzii , 4-5 cred ca si 6 pentru canitati mai mari, dar doar a doua a avut gustul care imi place mie la acest ceai,

P.S.: Daca doriti , scrieti-mi si va trimit cate un sample pe gratis. Chiar ma intereseaza ce parere aveti deoarece vreau in viitor (cand o sa am magazin) sa vand din acest ceai ca si ceai de zi cu zi. Mersi.

Acest post are 4 comentarii :
16/08/2009, 12:37Carmen

O sa frunzaresc blogul mai pe indelete, deocamdata am dat de pagina asta si sint putin confuza in legatura cu infuziile de care pomenesti. Cu numarul lor. Te referi la incercari diferite (in timp si spatiu, ca sa zic asa) de a testa puterea si aroma unui ceai, sau la ce anume? Faci mai multe infuzii cu timpi diferiti (poate si temperaturi de fierbere diferite) ca sa stii cum iti place mai mult?
“. La aceasta temperatura se pare ca se pot prepara mai multe infuzii , 4-5 cred ca si 6…” – vrei sa spui ca repeti infuzarea aceleiasi cantitati de ceai de 4-5 ori la rind (rezultind 4-5 cani de ceai) ? Zau ca nu inteleg procesul.

16/08/2009, 12:44Cha

Salut ,
da , ceaiurile chinezesti se infuzeaza de mai multe ori. Metoda este descrisa aici . Numarul de infuzii depinde de tipul ceaiului. In general se considera ca cea mai buna infuzie este a doua, iar la unele genuri de oolong sau puerh , dupa a treie sau a patra infuzie.
Daca mai ai nelamuriri , nu ezita sa imi scri.

16/01/2010, 13:49Alexandra

Buna,intotdeauna am preferat ceaiul,e foarte sanatos,dar recunosc in ciuda acestui lucru nu am reusit pana acum sa ma interesez foarte mult in ceea ce priveste diferite tipuri de ceai,cum se pastreaza sau in ce e cel mai bine sa le bei…Nu e timpul pierdut insa ,site-ul tau e chiar interesant si o sa mai “fur” cateva sfaturi de la tine.

16/01/2010, 19:56Cha

Sunt bucuros ca iti este de ajutor site-ul. Sa nu eziti sa ma contactezi pentru orice intrebari , de obicei raspund repede .
Numai bine.

Adauga comentariul tau