Cum incepi in ceai, ce recomand

22/09/2012, postat in preparare,sfaturi

Tot primesc des intrebari despre care ar fi cele mai bune instrumente pentru incepatori in ceai. Am ajuns la o concluzie, bazat pe ce se gaseste relativ usor pe piata dar si pe o foarte mare flexibilitate. Eu am folosit instrumente similare in aceasta vara, cand aproape toate celelalte instrumente erau impachetate.

 

Pe scurt, asta recomand : Doua tokoname, niste cesti si un bol. Bolul poate fi orice fel de bol, nu trebuie unul de ‘ceai’. Important e sa fie placut pentru dumneavoastra. In imagine, am un tokoname si un yuzumashi, dar principiul e acelasi.

De ce zic doua tokoname?  Unul pentru racit apa si unul pentru a preparara ceaiul. Intr-un tokoname se poate turna apa (imediat dupa ce a fiert), iar apoi se toarna in celalalt.  Cand ceaiul este gata (se poate turna putin in ceasca pentru a gusta), se toarna inapoi in vasul in care s-a racit apa sau se poate turna direct in cesti (depinde de capacitate). Se repeta apoi ori de cate ori e nevoie, pentru alte infuzii.

Acest ‘kit’ e perfect pentru a explora ceaiul chinezesc din urmatoarele categorii: alb, verde, baozhong, galben si sheng puerh tanar.  Pe langa asta, aveti posibilitatea pentru a explora si ceaiul chinezesc.

Cateva sugestii de explorare. Cumparati cat mai multe mostre din ceai verde si ceai negru chinezesc, cat sa va ajunga de doua infuzii. La noi, ceai calitativ gasiti doar la Compania Ceaiului (compania mea) si la Drumul Ceaiului (tot in Cluj). Alte linkuri in afara tarii, vedeti in linkurile de pe blog. Dupa ce aveti mostre suficiente, incepeti sa experimentati.

Pentru ceai verde,  turnati apa in primul tokoname si asteptati pana nu mai iasa aburi. In al doilea tokoname puneti frunze de ceai cat sa acopere fundul ceainicului. Turnati apa peste frunze (usor) si nu puneti capac.  Asteptati pana la un minut , apoi turnati foarte putin in ceasca si gustati. Cand vi se pare in regula, puteti turna inapoi in primul tokoname. Ar trebui sa fie suficient pentru majoritatea ceaiurilor verzi.  Puteti varia timpul de racire sau puteti chiar sa nu asteptati. E important sa intelegeti ce se intampla.

Pentru ceai negru, procedati la fel, dar nu asteptati sa se raceasca mai mult. Turnati direct peste frunze. Folositi aceeasi cantitate ca si pentru  ceai verde. La ceai negru, incercati urmatoarele variatii: cu sau fara capac la tokoname,  direct apa fierbinte fara recire preliminara.

Pentru baozhong, pentru inceput procedati la fel ca si la ceai negru, cu racire in tokoname si cu capac pus pe al doilea (cel de preparare). Folositi mai multe cantitate de frunze in acest caz. Fara frica, umpleti pana la 3 sferturi de ceainic cu frunze.  Experimentati si fara racirea apei in primul tokoname.

Pentru ceai alb incercati sa vedeti cum va place mai tare, folosind sugestiile de ceai verde sau folosind sugestiile de ceai negru. In sfarsit, pentru sheng puerh, va las sa ghiciti .

Desi nu sunt chinezesti instrumentele, asa aveti cea mai mare flexibilitate. Cu aceste instrumente veti intelege putin temperatura si efectul ei, precum si ca nu e nevoie de exactitate in ceea ce priveste ceaiul. E gresit sa ne bazam pe grame, secunde si termometru cand preparam ceai.

Pasul urmator ar fi un gaiwan, iar in cele din urma, ceainice yixing. Poate ati citit ce bune sunt ele, dar daca nu intelegeti conexiunea dintre volum, material, temperatura si frunza, chiar nu cred ca are rost sa investiti serios. Gaiwan-ul, e considerat instrumentul incepatorului, dar noi, neavand cultura asiatica,  incepem mai de la inceput .

Spor va doresc si sper ca acest post sa raspunda la suficiente intrebari pe care le-am primit de-a lungul timpului.

 

Adauga comentariul tau