Cum pastram ceaiul

22/12/2009, postat in sfaturi

Tea Evening, originally uploaded by chadao.

Foarte multa lume m-a intrebat asta ,asa ca dau cateva detalii rapid (o sa updatez si pe site candva , se pare ca sunt cam lenes).

Prima regula care o dau (pentru orice in afara de puerh) e sa fie cat mai etans posibil. Asta inseamna ca nu e voie sa intre aer deloc. In teorie , nu intra aer deloc cand il scufundati in apa si nu intra apa  la ceai. Prin faptul ca o cutie de ceai e etansa, avem grija sa nu ajunga umiditate la ceai (sau mirosuri neplacute).

A doua regula. Lumina nu face bine ceaiului. Evitati recipiente de sticla. Sau daca aveti, nu le tineti in lumina. Si eu folosesc pentru cantitati mici. Nu e moarte de om, dar nu le tineti la lumina.

A treia. Evitati (sau aveti grija cu ) metalul. Recipientele din metal au neavantajul ca formeaza condens foarte rapid. Condens inseamna umiditate, iar acest lucru nu face bine ceaiului. Din nou , si eu am recipiente de metal, dar am grija sa nu le desfac in bucatarie de exemplu.

A patra. Daca aveti cantitati mari de ceai folositi doua recipiente, unul mai mare, pe care il folositi mai rar, si unul mai mic , pe care il folositi zi de zi (sau mai des). Avand grija de acest lucru, ceaiul va ramane mai proaspat.

A cincea. Evitati magazinele in care ceaiul verde se tin in pungi pe raft. Acel ceai nu mai este demult bun. Exceptie fac pungile sigilate si vidate, dar si acolo , dupa ce le desfaceti , mutati in alt recipient.

Aceste reguli nu se aplica in totalitate la puerh, dar voi scrie despre asta alta data.

Cateva cuvinte despre recipientul din imagine. Este din ceramica , este frumos si este perfect etans. Metalul si ceaiul (fengshui) nu se impaca prea bine, de aceea , maestrii de ceai din china recomanda recipiente care au la baza elementul pamant. Ceramica se incadreaza aici. In teorie, ceaiul sta mult mai bine intr-un vas de genul. In practica ( pana acum ) la fel 🙂

Categorii:sfaturi, Taguri:, , , 4 comentarii  
Acest post are 4 comentarii :
23/12/2009, 01:28Ale M

Am gasit viermisor in ceai de doua ori, ambele in rooibos,firme diferite. Unul era casa cu ceai, tinut in pungile in care se vand,inchis cu clema cu care se vand. Al doilea(tocmai s-a intamplat, si am venit direct spre blogul tau, si surpriza, gasesc post despre pastrarea ceaiului) ,lipton african dream, tinut la fel in punga si inchis cu clema+in cutia lui. Ambele in dulap,fara aer,fara umezeala as zice eu. E ceva cu ceaiul rosu,e mai slab in vreun fel?

Am un ceai verde,casa cu ceai,care miroase ciudat,ca si cum l-am ars. Folosesc apa care fierbe, e oare temperatura prea mare pentru ceaiul verde, se face la temperatura mai mica? Sau mi s-a stricat? S-a intamplat intr-adevar dupa ce am mutat ceaiul intr-un borcan de sticla,dar bine inchis,nu in soare.

We all know, ceaiurile din carturesti cum se tin. Se aplica regula a cincea, ceai verde in punga?

Last, ma poti ajuta cu :unde gasesc borcanele asa de mici,incat sa tin ceaiul?

23/12/2009, 01:55Cha

Salut ,
La mine ceai rosu este ce este aici numit ceai negru. In general , beau ceai care provine doar din planta de ceai, Camellia Sinensis .

Roiboos face parte din alta categorie. Oricum , ce am scris trebuie sa se aplice. Faptul ca ai gasit un viermisor, e foarte grav , ca e din planta de ceai sau nu. Daca s-a intamplat imediat dupa ce l-ai cumparat , anunta te rog pe cei care vand. Le faci un serviciu. Daca nu primesti un raspuns bun , protectia consumatorului.

Daca s-a intamplat dupa ceva vreme, atunci probabil e de vina locul in care le ti.

La ‘regula 5’, ceaiurile care nu is sigilate foarte putin probabil sa ramana proaspete. Sigilat inseamna vidat , ca la cafea , o clema nu ajuta cu aproape nimic.

Mie personal nu mi s-a intamplat niciodata asa ceva, doar gustul ceaiului s-a deteriorat.

La ceai verde , lasa apa sa se raceasca vreo 10 minute , trebe sa fie 80-90. Daca tot nu iasa, raceste mai mult.
In ceea ce priveste mutarea ceaiului intr-un borcan, daca borcanul era umed sau avea miros , ceaiul verde e foarte sensibil la asa ceva. Alta posibilitate e sa ii fi scazut gustu inainte , dar din ce imi zici tu nu cred. E posibil si metoda de preparare , si cantitatea sa afecteze , is multe variabile.

Da, la carturesti se aplica ceai verde in punga. Nu recomand la nimeni. Nu imi place sa scriu asta, dar pe langa ca le tin cum le tin, cred ca sunt victima unor exportatori mai putini cinstiti de ceaiuri. Adica sunt falsuri acolo. Parerea mea e ca nu ii intereseaza calitatea, imi place sa numesc ceaiul de acolo plasa pentru intelectuali. ( Nu vreau sa jignesc carturesti , imi cer scuze , dar asta e adevarul in privinta ceaiului).

Despre borcane : Sunt la demmers borcane mici cu dop de pluta , sunt etanse. Cat timp nu le ti la lumina e ok.

Te rog sa imi mai scri pentru orice nelamuriri.

23/12/2009, 19:33Misaki

Foarte utila postarea aceasta! ^_^ Eu nu apuc sa impart ceaiul in borcan mai mare si mai mic fiindca nu am o cantitate mare si il consum repede. Totusi, rooibos sta inca in punga…O sa arunc si eu un ochi pe la demmers, poate si la Daiso. Imi plac recipientele pt ceai si pt mirodenii :))

23/12/2009, 20:14Cha

Elo Misaki ,
multumesc ca ai trecut pe la mine.
Zi-mi te rog de Daiso , nu am auzit despre acest magazin.

Adauga comentariul tau