Cum preparam pu-erh viu in stil kung fu.

20/06/2009, postat in ceai,preparare,puerh,sfaturi

Pu’erh viu e de fapt pu’erh verde, si e similar unui ceai verde. Pu’erh are propriile lui categorii, dar la noi e cunoscut doar ca pu’erh si putini au auzit de pu’erh viu. Cele mai scumpe ceaiuri sunt tot timpul pu’erh-urile deoarece acestea sunt printre putinele care se fac mai bune odata cu trecerea timpului. Voi updata partea de  pu’erh pe site weekendul acesta (sper) , deocamdata nu am nimic.

In continuare , scurt ghid de preparare folosind metoda kung fu, apoi vor urma  cateva note explicative.

Aceasta metoda se poate aplica si pe oolong si ceai negru (rosu la chinezi). La aceste ceaiuri temperatura trebuie sa fie peste 90 de grade, iar ceainicele yixing sunt cele mai potrivite.  Metoda se foloseste si pentru ceaiurile  din categoria verde, alb si galben , cu mentiunea ca temperatura trebuie sa fie mai joasa. Eu la acestea din urma incep sa prefer gaiwan-ul, desi imi place mult mai mult sa folosesc ceainice. (Nota , am vorbit doar de ceaiuri chinezesti mai sus )

Timpul de infuzare e scurt. Prima infuzie e gata  intodeauna dupa ce s-a uscat apa de pe ceainic (ia foarte putin). Restul dureaza 10-20 secunde.  Cand  gustul isi pierde din intensitate  puteti marii timpul de infuzare.

La toate ceaiurile preparate folosind metoda kung fu prima infuzie e gata dupa ce se usuca apa de pe ceainic.  Un iubitor de experimentat poate judeca dupa prima infuzie cat trebuie lasata a doua , si ajusteaza timpul astfel incat ceaiul nu va fi prea amar sau prea slab. Se poate proceda asa cu aproape orice ceai chinezesc. Sfatul meu este sa experimentati cu timpul, dar prima infuzie sa dureze tot timpul pana cand se usuca apa de pe ceainic (adica foarte putin , sub 10 secunde). Pentru ceaiul kung fu , acesta este unul din motivele pentru care a doua infuzie este mai buna decat prima.

Inainte sa incepeti , nu uitati ca aceasta metoda si poate aplica pe majoritatea ceaiurilor chinezesti , exceptie facand ceaiurile care infloresc (flori de ceai) , care trebuie privite intr-un ceainic transparent.

Daca nu aveti ceainic yixing si aveti un gaiwan , se procedeaza la fel , gaiwan-ul folosindu-se pe post de ceainic.  Puteti  revedea acest post pentru mai multe detalii.

Daca nu aveti nici una nici alta,  incercati cu un ceainic obisnuit dupa cum am explicat aici, cu mentiunea ca prima apa puteti sa o aruncati , iar daca ceainicul e mare , umpleti doar pe jumatate inainte. Cred ca o sa si pun la punct explicatiile pe site candva .

Acest post are 3 comentarii :
01/08/2010, 21:17Wild puerh – II @ Calea Ceaiului

[…] caz ca  nu stiti cum se prepara puerh-ul , puteti revedea acest post . Pe scurt ,  aveti nevoie de apa clocotita si un ceainic care retine cat mai mult caldura.  […]

22/10/2010, 15:03assiris

Interesant. O adevărată ceremonie.
Am înțeles multe dar am și nedumeriri.
1. În imaginea a IV-a:”Restul de apa se toarna in vasul de ceai.” Întrebarea este de ce? – căci în imaginea a VI-a:”Goliti ultima ceasca precum si vasul de ceai. ”

2. De ce se face operațiunea de spălare a ceștilor, ele nu sunt din start curate? Sau este pentru a aduce interlocutorului dovada că este servit în vase curate?

3. Ce rost are turnarea repetată din prima în a doua ceașcă (imag. V): “Se toarna prima ceasca in a doua. Daca aveti mai multe se continua ” – deci dacă sunt mai multe se tot toarnă așa din una în alta – păi nu se răcește ceaiul? Nu e mai bine să se toarne în fiecare ceașca din ceainic?

4. În XVII :”Restul de ceai se pune in vasul de ceai.” Ce se întâmplă cu acesa? Se va arunca sau se va consuma?
Ca persoană departe de această ceremonie, văd multe faze inutile căci la noi se face de obicei un ceai fie el într-un ceainic mai mare din care se umplu ceștile. Azi, în epoca în care suntem, în care toată lumea se grăbește (unde oare?) se mai respectă cel puțin in China, toate acestea? Personal, acasă, poate aș putea, e o metodă de a “face o pauză de relaxare” dar la serviciu îmi este imposibil căci lucrez cu publicul care este permanent grăbit și de multe ori sunt fericit să pot sorbi câteva înghițituri de ceai, din cana ținută în mâna stângă în timp ce cu mousul pregăresc lucrările ce le am de făcut.
Chiar și câteva clipe pe acest site mă bucură ca lecturarea unei cărți interesante și asta e mult, deconectează și încarcă memoria cu noi informații.
O zi bună în continuare.
Puiu

22/10/2010, 21:06Cha

Salut,
1. e adevarat ca dupa se varsa, dar pe langa ca se clateste, se tine si vasul cald, care e important.

2. Si pentru curatenie, se clatesc eventualele urme de praf ( fiind curate in prealabil) dar si pentru temperatura. Unii spala doar ceaiul , si clatesc in faza aia si cestile

3. La momentul ala nu avem ceai de baut inca. Acolo se spala ceaiul si se clatesc din nou cestile. Exista bineinteles mai multe metode. Cand torni in interiorul uneie, odata se revarsa continutul in exterior ( pe langa faptul ca se incalzeste mai bine ceasca) , apoi , apoi ceasca goala se clateste in interiorul celei pline. Cu clesti arata mai frumos, poate o sa postez un filmulet odata. Deci in concluzie, doar de la 16 avem ceai de baut , si acolo am turnat direct in cesti. Ca si nota, eu de regula torn in vasul de ceai, si dupa in cesti, chiar daca aici am postat asa.

4. Se toarna inapoi in cesti pentru a fi consumat, dupa ce s-au servit primele.

Exista o mare diferenta intre a prepara asa sau in alt fel, pe care si cineva neobisnuit cu ceaiul le poate simtii. Pasii sunt necesari, chiar daca o mica parte se poate scurta la unele ceaiuri. Si nu dureaza mult. Dureaza mult mai mult sa citesti decat sa faci. De cand is asezate lucrurile pe masa pana bei ceai, dureaza un minut doua.

Ca exemplu, acesta categorie de ceai se poate prepara si asa , dar ca si gust si experienta va fi ceva diferit. Cateodata vei vrea intr-un fel, cateodata in altul. Mie mi se pare ca e la fel de mare diferenta ca intre oua ochiuri si oua fierte.

Cat despre ceaiul de la birou, o sa iti recomand ceva care combina avantajele gong fu cu viata de birou sa zic asa.

Adauga comentariul tau