Cum se fierbe apa de ceai

27/05/2012, postat in Apa de ceai

Chiar și când vine vorba de fiert apa, foarte multe lucruri contează. Încă studiez asta și nu am găsit toate răspunsurile, dar îmi permit să scriu despre câteva lucruri pe care le-am aflat.  Când vine vorba de fierbere, contează mult și vasul în care se fierbe apa, nu doar apa și metoda în sine.

În primul rând apa se fierbe într-un ceainic pentru fierbere, pe care îl numesc fierbător de acuma. Nu avem cuvânt în română pentru asta, în engleză este kettle.  Acel instrument care flueiră când fierbe apa, este un fierbător, nu un ceainic.

O oală, chiar și un ibric, nu e chiar ceva recomandat, în special pentru că  suprafața de contact a aerului cu apa este foarte mare, însemnând că apa se răcește mult mai repede.  Poate e potrivit dacă se face o singură infuzie sau pentru unele metode de preparare a ceaiului verde (cea clasică), dar pentru infuzii multiple și pentru ceaiuri care au nevoie de o temperatură cât mai ridicată, acest lucru nu este indicat.

Există tot felul de instrumente moderne care aduc apa la o anumită temperatură. Nu e destul ca apa să ajungă la 80 de grade, e nevoie să dea într-un clocot și să se răcească . E o diferență care se simte. Toate sistemele tradiționale pe care eu le-am întâlnit au dezvoltat moduri de a răci apa, nu de a o aduce până la o anumită temperatură.

Fierbătoarele electrice clasice

Fierbătoarele electrice pe care le-am încercat la noi fierb apa prea tare. Acest lucru dă naștere unei ape pe care eu o numesc obosită (chinezii o numesc apă moșneag).  În general cu atenție, se poate opri fierbătorul chiar înainte să se întâmple asta.  Chiar și cu grijă, fierberea nu e uniformă și e prea dintr-o dată. Cred că asta depinde mult de fierbător.

Fierberea folosind un arzător pe gaz

Am folosit la un timp destul de mult arzătoare pe gaz. Deoarece îmi place să fierb apa lângă mine, ca parte a procesului de preparare, mi-am cumpărat la un timp arzătoare mici pe gaz. Mi-au plăcut foarte mult și cred că pe departe una din cele mai bune soluții. Flacăra adaugă o notă unică întregului proces și îți permite să controlezi și să experimentezi cu  felul în care fierbe apa, lucru care la dispozitivele electrice nu se prea poate.  Singurul dezavantaj, care e foarte mare, e că se bazează pe butelii de gaz mici și multe din ele aveau scăpări. Am decis să renunț la așa ceva, dar încă caut un model mai sigur de folosit.

Fierberea folosind o plită electrică

Am folosit și plite electrice pentru a fierbe apă. Folosind plita electrică, am reușit să fierb apa în fierbătoare de lut sau de metal. Și aici se poate controla felul în care fierbe apa, dar nu în așa mare măsură ca și în cazul unui arzător cu gaz. Unul din avantajele cele mai mari e că se poate ține apa caldă între sesiuni și regla din nou intensitatea dacă se dorește a ridica temperatura. Dezavantajul e că durează foarte mult, cel puțin la plitele pe care eu le-am încercat.

Fierberea folosind o plită cu inducţie

Plita prin inducție e o alternativă mai rapidă a plitei clasice electrice. Eu am găsit-o prea brutală, fierbe apa prea violent.  Dar cel mai tare mă deranjează zgomotul ventilatorului.  E varianta la care am renunțat cel mai repede.

Fierbătoarele electrice chinezesti

Am trecut la categorie separată și mă refer doar la o categorie de fierbător: Kamjove . Eu sunt foarte mulțumit de acest fierbător și pentru sesiunile de zi cu zi mi se pare cel mai potrivit. Acestea, fierb apa mult mai mocnit și (cred că) sunt făcute special pentru ceai. Ele au gât special pentru turnare, fiind foarte eficiente pentru orice stil de turnat. Folosind  fierbătoarele clasice (într-o comparație exagerată) e ca și cum arunci cu o găletuță apă, la turnări fine nu poți face fața. Pe lângă asta, ceainicul e făcut din metal.  Diferența în ceea ce constă apa se simte în numărul total de infuzii.

Fierberea folosind o sursă pe cărbuni

Pe departe cea mai recomandată de băutori de ceai în general, dar nu am avut ocazia să o experimentez pe deplin. Am băut doar de câteva ori ceai preparat cu apă fiartă în acest fel.  Voi avea un instrument de acest fel până cel puțin în 2013, după care o să pot zice mai multe.

 

Am încercat foarte multe feluri de a fierbe apa și nu am terminat. O fierbere bună, folosind un fierbător potrivit, dă viața unui ceai.  Odată, numărul de infuzii se mărește, dar și energia ceaiului e alta.  În combinație cu un fierbător potrivit (alt articol), apa đă noi dimensiuni ceaiului  și reprezintă mai mult din jumătate din procesul de preparare.

 

 

 

Categorii:Apa de ceai, Taguri: , un comentariu  
Acest post are un comentariu :
29/05/2012, 14:31assiris

Mi-a plăcut articolul iar pentru a-ti da idei de continuare a experimentului, iată un link de inspirație. Cele prezentate sunt foarte bune în excursii, deplasări în locuri unde tehnica modernă nu te ajută.

Adauga comentariul tau