Cum se simte un shou bun in corp

17/06/2017, postat in ceai,jurnal

În budism sunt mai multe tehnici de meditație. Una din ele se numește 4 foundations of mindfulness, sau Sathipattana. O metodă de bază în această tehnică se numește 4 elemente. Pe scurt, te învață să simți principiile celor 4 elemente în corp. Cu ajutorul acestei tehnici am reușesc să numesc ce simțeam de mult și să simt și alte efecte în detaliu.

Mulți dintre prietenii mei și apropriați știu că eu nu caut gustul în ceai și nu aleg un ceai după gust.  De multe ori ei mă văd că stau cu ochii închiși după ce beau o ceașcă de ceai. Cam asta urmăresc eu când beau o ceașcă de ceai.

Chinese TeaShop

În primul rând învârt ceașca  în mână ca să îî simt detaliile și temperatura. O aduc la nas, moment în care închid ochii (dacă urmăresc intern). Nasul se umezește și încălzește deja. Odată ce sorb din ceașcă, simt cât de moale sau tare e ceaiul. Nu mă refer la gust aici și nici la concentrația de cofeină, ci la elementul pamânt. Un ceai bun trebuie să fie moale (soft). Un ceai prea tare nu are șanse la efecte prea bune și poate afecta stomacul. O parte din softness poate fi afectat de instrumente, modul de fierbere , ceai  și apă dar o mare parte e afectată de cel ce face ceai. Din ce am observat, călugarii după asta apreciază un ceai în primul rând. Dacă întâlnește și anumite calități de gust, sub limbă se va secreta salivă. Chinezii apreciază mult asta la un ceai.

Odată ce înghit ceaiul, durează 3-4 secunde ca să ajungă în stomac. În tot acest timp,  traseul pe care îl urmează se încălzește . Partea din stânga și dreapta a spatelui, sub omoplat ,  începe să se încălzească mai tare.Dacă ești cu stomacul plin, experiența ta se termină aici, asta dacă poți să simți cum se deplasează ceaiul.  După ce a ajuns în stomac, poți observa căldură și în zona capului, desupra zonei în care se termină inspirația, pe stânga și pe dreapta.  Încă câteva secunde, stomacul se încălzește și partea de sus a spatelui începe să transpire. Peste puțină vreme,  ceaiul trece de stomac (dacă ești cu stomacul gol) și partea de jos a abdomenului începe să se încălzească. Cea mai mare zonă de căldură e sub buric, acolo unde multe tradiții leagă un centru energic.  Dacă ești atent pe acel centru, e ușor de înțeles de ce au desenat cu galben acel centru și de ce acest ceai te energizează. Câteodată, căldura emanată de aici se poate simți dacă se ține mâna deasupra la câțiva centimetrii.

E foarte plăcut să simți acest efect în corp, mult mai plăcut decât partea de gust. Când senzația e uniformă, se simtă o foarte placută căldură în interior. Fiecare tip de ceai se simte în corp puțin diferit. Chiar dacă transpiri, senzația de căldură și zonele de transpirație pot fi diferite. Dacă îți dezvolți această sensibilitate, o să îți dai seama foarte ușor dacă poți să bei un ceai pe stomacul gol sau cum poți să îl manipulezi astfel încât să îl poți bea pe stomacul gol. O să poți să îți dai seama și dacă poți să bei un ceai sau nu. Dacă nu ai un corp sănătos, nu poți bea orice tip de ceai , contrar reclamelor vis-a-vis de sănătate. Dacă ești sănătos nu e nici o problemă, dar dacă nu ești sănătos unele ceaiuri (chiar și cel verde) e posibil să îți facă probleme.  Eu nu sunt la nivelul să recomand altor oameni, dar pot alege pentru mine.

O să înțelegi cum diferite metode de prepararare afectează ceaiul.  Manipularea  apei prin turnare  afectează elementul aer și foc. Ceainicul afectează elementul pamânt și foc și indirect aer, deoarece afectează turnarea. Cele 4 elemente din ceai interacționează cu ceainicul și apa. În unele cazuri, vrem să schimbam puțin natura ceaiului prăjindu-l sau ținândul-l puțin în ceainicul preîncălzit. Fierbătorul afectează aer, pâmânt și foc.  Sunt foarte multe de spus aici, poate o să las pe alt post.

Noi, ca oameni, vânăm această senzație de soft și e prezentă în mai multe culturi. La noi,  mâncarea de la o mamă e bună, pentru că e făcută cu dragoste. Diferența dintre o mâncare făcută cu suflet sau fară e acest softness.  Unii din noi zicem că unele persoane emană energie negativă. De fapt ele nu emană nimic, datorita faptului ca ne sunt antipatice sau ne stresează, ne tensionăm intern și avem zone hard. În unele cazuri, senzația e destul de intensă încât să provoace contacții ale anumitor mușchi, în special zona piept , spate,  gât. Dar chiar și așa, majoritatea oamenilor nu simt.

 

 

 

 

Categorii:ceai, jurnal, Taguri: , 3 comentarii  
Acest post are 3 comentarii :
19/06/2017, 10:07Ionela

Frumos articol.
Eu sunt mic pitic. Ce vorbim noi aici? :)))

22/06/2017, 09:19Astazi o recomandare – Gradina cu Ceai

[…] una alta va las aici un articol al lui Cosmin. Foarte bun articol. Va recomand sa il cititi si sa il simtiti. […]

01/07/2017, 09:18Red Sun Rising -cu un strop peste magic – Gradina cu Ceai

[…] de baut ceai, dar cumva socata. Parca a venit Cosmin in secunda aceia si m-a pocnit cu acest articol in tatal nostru.  E drept ca l-am citit inainte, l-am mai recomandat aici, dar nu […]

Adauga comentariul tau