De la ceai la atentie

12/04/2014, postat in jurnal

Ceaiul e unul din  modurile de a trece de la ceva grosier la ceva subtil, desi nu pentru toata lumea. Nu inseamna ca unii sunt mai speciali, iar altii mai putini speciali. Inseamna doar ca pentru unii e mai potrivit. Inainte sa continui cu postul, mentionez ca pentru mine nu a fost singurul vehicul, ci doar ceva complementar.Acest vehicul,  avand deja un scop implinit, nu mai beneficiaza de aceeasi energie din partea mea, desi as putea spune ca odata cu aceasta, modul meu de a face ceai a evoluat destul de mult.

Sa revenim. Majororitatea oamenilor care beau ceai (a se inlocui ceai cu orice altceva) o fac din pura inertie. De fapt, nici macar nu se pot opri sa bea ceai. Mintea, in foamea de stimuli, e tot timpul altundeva.  In acest mod, un ceai nu poate fi savurat de unul  singur. El tot timpul insoteste o carte, o muzica, un film, un mail, o discutie.  Nevoia mintii de a se ocupa a fost hranita cu mult inainte de a duce ceasca la gura, ea deja cautand o alta senzatie.

Din curiozitate, cauzat de context  sau din pura vanitate intelectuala, unii oameni fac pasul urmator. Incep sa incerce mai multe ceaiuri. Perioada cumparaturilor incepe. Majoritatea se opresc aici, dupa o scurta perioada, recunoscand ca a fost un moft.

O mica parte trece mai departe. Ceaiul incepe sa devina un lucru mai serios, desi o parte raman prinsi in capcana diversificarii  : cat mai multe si rare ceaiuri, cat mai multa informatie  sau cat mai multe obiecte speciale . Pentru acestia din urma, ceaiul a devenit doar un alt lucru de a hrani nevoia grosiera de  senzatii  a mintii. Cautarea, anticiparea, experimentarea  sunt  noile jucarii.  Aceste jucarii nu sunt chiar rele. Gusturile noastre, care in cele din urma se extind si pe alte domenii ale vietii, se rafineaza odata ce incepem sa apreciem tot mai mult aceste achizitii.  Cei care nu trec mai departe de acest pas ajung sa schimbe la un moment dat ceaiul cu altceva. O sa vaneze o alta pasiune.

O parte, devin atenti pe proces in sine. Atentia incepe sa poata fi sustinuta pe modul de prepare si tot ce inseamna asta.  In timpul prepararii, mintea nu mai fuge la alte lucruri. Incepe sa ramana ancorata.  De la alegerea apei, alegerea instrumentelor si a ceaiului, prepararea , servirea. Orice aspect capata o noua dimensiune. Sunetul apei care fierbe, sunetul apei care curge, aburii de pe ceainic. Mirosul ceaiului incalzit in ceainic. Prima infuzie, aburii de ceai, mirosul ceaiului, gustul si afer taste-ul.  Toate acestea capata dimensiuni tot mai mari. De la inceput la capat, ritualul incepe sa capete viata, nu mai e ceva repetat.   In acest moment, mintea deja devine mai ascutita iar in timp, deja detecteaza sensatii in interior.   Gustul ceaiului devine aspectul cel mai banal, chiar daca e foarte important. Senzatiile subtile, de pe cerul gurii, de pe gat, de pe interior, precum si efectele de dupa ce ai baut ceaiul devin vizibile .  In acest moment, mintea e capabila sa fie linistita mai mult de cateva minute. Starile meditative nu sunt ceva neobisnuit.

Aceasta stare poate crea un deosebit atasament. Ceaiul devine un refugiu. Pericolul atasamentului e ca poate genera tensiuni in alte dimensiuni ale vietii, care pot parea fara nici o legatura. Cautand o stare de bine, se incepe a se respinge alte lucruri. Dintr-o data , altele si altii devin lucruri mai putin placute.  Lipsa unei sesiuni de ceai , poate rupe echilibrul. Spargerea unei cesti sau a unui ceainic poate genera nespus de mult disconfort.

Se poate merge si mai departe. Gustul ‘ceaiului’ e de fapt gustul altui lucru.  Daca ati ajuns la stari meditative, daca ati ajuns sa simtiti senzatii interne, e momentul sa incepeti sa va cultivati si pe alte cai. Sunt nenumarate metode,nu e rolul meu sa va zic ce sa faceti, dar va indemn sa cautati .  Invatati sa faceti cativa pasi in afara zonei de confort, iar apoi veti vedea ca nu veti mai avea nevoie de ceai sau de altceva.

 

 

Categorii:jurnal, Taguri: , un comentariu  
Acest post are un comentariu :
11/04/2017, 08:40Cititi va rog! Cu atentie. – Gradina cu Ceai

[…] Aici. Este unul dintre articolele lui Cosmin care imi place mult. Nu spun cel mai mai mult pentru ca mai are unul, apai ala m-a dat pe spate. Acum nu il gasesc, dar promit sa vi-l aduc si pe acela sub pleoape. […]

Adauga comentariul tau