De unde cumparam ceai ?

03/06/2009, postat in ceai,sfaturi

ATENTIE: Acest post a fost scris in 2009 – informatia nu mai e 100% valabila

Este o buna intrebare  si foarte dificil de raspuns , cel putin la noi in tara. Eu cunosc doar un teashop de calitate , si acela nu s-a deschis inca.

Din pacate , pe linia chinezeasca , sau japoneza , nu prea se gasesc ceaiuri bune aici. Ceaiul verde japonez este mult mai pretentios decat cel chinezesc, deci cu atat mai putin.

Sa vorbim totusi despre ce se gaseste.  Sunt multe site-uri, ceainarii, tarabe etc care vand ceai.

La ceaiurile negre assam (india , sri lanka  , etc) nu prea va puteti risca(discutabil)  , la fel si pentru cele chinezesti , deoarece sunt mai rezistente decat ceaiurile verzi ca urmare a metodei diferite de fabricare . Totusi , aceasta regula nu e valabil pentru toate, si nu pentru ceai negru de calitate.  Ceaiurile negre chinezesti de calitate (care sunt clasificate ca si rosii de chinezi ) au o caracteristica principala : prima inghititura e usor amara  , apoi cu fiecare inghititura devin tot mai dulci. Nu aveti nevoie de nici un fel de indulcitor , sau alte minuni gen lapte.  Ceaiul trebuie sa fie bun. Oricum , la cele care par celebre sau care se prezinta a fi “calitate superioara” , se aplica cele scrise mai jos.

Dar daca doriti un ceai verde de calitate cel putin medie, aveti toate sansele sa cumparati un produs prost.   Odata , orice ceai care nu e amestecat cu minuni (ananas, portocale , flori) are particularitatile lui.  Printre acestea se numara :

  • locul de provenienta
  • anul si recolta in care a fost cules

Daca un vanzator nu va poate raspunde la aceste intrebari ,  sau acestea nu sunt scrise pe ambalaj,  este foarte probabil ca acel magazin sa vanda blenduri , si la fel de probabil ca vanzatorii habar nu au ce inseamna blenduri cand vine vorba de ceai.

Provideri mari de ceai , in special cei ce se baga si pe horeca ( hotel -restaurant – cafenea)  doresc sa ofere acelasi gust tot timpul . Pentru aceasta exista “tea blenders” , care au un singur rol : sa combine diferite soiuri de ceai din diferite regiuni si recolte pentru a recrea un gust , care e identificat de un nume.  Acestea se numesc blend-uri , dar consumatorul final rareori afla de acest lucru.  Foarte des acest nume e vag, sau jigneste ceaiul original.  De exemplu e plin la noi de “Bai Mu Dan” si MaoFeng-uri  , dar cred ca peste 90% sunt de fapt altceva , de o calitate indoielnica.  Am vazut chiar “China MaoFeng  – Originar din plantatii de pe muntele Fuji”.   In primul rand Fuji e in Japonia , de China si MaoFeng nu mai zic nimic.

Acesta nu e neaparat un lucru rau pentru cei care nu prea pun pret pe ceai, deoarece le asigura acelasi gust  , zi de zi.

Am sa dau doua exemple de falsuri :

  • Lung Ching , de la C******** . Daca o sa cititi caracteristicile ceaiului  , o sa va dati seama ca e fals. Si b , e unu din top 10 China, nu are ce fi asa ieftin
  • Mao Feng , de la D******.  Mao Feng e una din cele mai pretentioase tehnici de culegere , si nu identifica neaparat un ceai anume. Dar identifica o forma anume.

Dar totusi , ceaiul reprezinta mai mult . Fiecare ceai e unic in felul lui , si difera de la un sezon de la altul. Ai bea un vin rosu scump daca nu sti nimic despre el ? Ai cumpara un vin rosu de la un producator care se foloseste de o marca celebra care nu ii apartine?

Cateva sfaturi:

  • cumparati de unde exista cantitati mari de ceai
  • luati-o la fuga daca ceaiul e tinut in magazin in pungi de hartie
  • Fiti cu ochii pe meniurile de ceai.  Din cand in cand apar ceaiuri care sunt probabil mai bune decat restul ceaiurilor din magazin. Ele se gasesc pentru o perioada scurta de timp.
  • La ceai negru aveti mai putine sanse sa gresiti , deoarece se strica mai greu, si la cele nechinezesti nu conteaza forma frunzei
  • Cumparati prima data cantitate mica,  sau cereti sa va preprare pe loc
  • Nu cumparati mai mult decat aveti nevoie pentru cateva luni
  • Ceaiul verde chinezesc pune accent si pe forma frunzei , ceaiul verde japonez doar pe gustul obtinut , asa ca la acesta e normal sa nu fie intregi frunzele.
  • Ceaiul verde japonez ( cu cateva mici exceptii) e de regula de un verde inchis , iar  infuziile au o culoare verde ,verzuliu
  • Ceaiul verde chinezesc dau o infuzie de o  culoare verde-galben
  • Diferentele de culoare sunt  cauzate de modul diferit de producere
  • Nu va mintiti singuri , in primul rand ceaiul trebuie sa aiba gust bun.  Partea esteticul, spirituala sau ce va mai incanta la ceai  vine dupa si e optionala  (desi daca va place cu adevarat ceaiul nu o sa fie destul).
  • Daca este vorba de un ceai faimos , cautati-i pe net (o sa fie si aici pe site ) descrierea

In concluzie , de unde cumparam ceai la noi in tara?

P.S.:

pe viitor sper sa pot vinde eu ceai , de o calitate macar acceptabila.

Acest post are 2 comentarii :
11/04/2013, 22:48Alex

Salut.

Chiar asta vreau si eu sa stiu, motiv pentru care am aterizat pe pagina asta. De unde putem cumpara ceaiuri naturale? Eu de regula cumpar din hypermarketuri ceaiuri simple, la pliculet (adica fie ceai de menta, fie ceai verde etc, nu combinate cu altceva), la preturi gen 2-3 lei cutia. Cred ca pe toate scrie ca-s naturale, dar ma intreb daca chiar e adevarat. Sau toate ceaiurile sunt 100% naturale si conteaza doar vechimea acestuia?

Cineva imi zicea ca daca vreau sa beneficiez de efectele pozitive ale ceaiurilor, nu conteaza de unde le cumpar, toate ar fi “la fel de ceaiuri”.

In concluzie, sunt ok acele ceaiuri ieftine pe care le gasim prin toate hypermarketurile?

Multumesc,
Alex

04/05/2013, 19:45Cha

Nu sunt okay. E o diferenta foarte mare, calitatea se simte si in ceasca, dar trebuie sa ai experienta unui ceai bun. Ceai bun se gaseste la Compania Ceaiului sau Drumul Ceaiului , desi mai recent, au inceput sa apara ceaiuri mai calitative si la ceilalti comercianti.

Adauga comentariul tau