Despre efectul obiectelor si influenta culturala

30/06/2013, postat in jurnal

De multe ori am scris pe blog cât de mult contează ceașca și materialul ei în aprecierea ceaiului. Unele lucruri pot fi subiective, altele nu,  voi scrie despre amândouă aspecte.

De ce anume are efect nu prea contează în opinia mea. Nu pentru mine.  Eu prefer să folosesc termenul generic de energie.  E un fel mai ușor de a vorbi despre tot felul de lucruri.

Chiar dacă pentru mulți pare ciudat faptul că recipientul influențează ceaiul, tot lor nu li se par ciudate alte obiceiuri întâlnite în cultura noastra, care au la bază aceleași principii. De exemplu. nu prea bem șampanie dintr-o halbă de bere și nu prea bem bere dintr-un shot de tequilla. Mâncarea fină își pierde din savoare servită în  farfurii  de plastic și cu tacâmuri de plastic iar pantalonii de trening nu prea merg cu sacou.  Categoric sarmalele în oală de lut sunt mai bune decât cele in oala normală iar o ciorbă nu se chiar bea din sticlă sau pahar de cola.  Exact aceleași principii sunt și la ceai.

Sunt niște lucruri universale și niște lucruri specifice unei culturi.  În ceai luăm contact cu amândouă tipurile. Orice obiect, din ceai sau nu, are în spate mii de ani de istorie și de încercări.  Când luăm un obiect în mână, luăm contact cu toată această istorie.   Fiecare cultură are propriul ei simbolism deci fiecare obiect poate veni încărcat mai mult decât scopul lui imediat.

Ca băutor de ceai chinezesc, e bine să ai o idee despre cultura chinezească și modul lor de a trata lucrurile.  Forma ceainicelor, metodele de preparare, au un sens.  Ele au fost făcute să se muleze pe anumite principii, pe care zic eu, ei le-au stăpânit cândva mult mai bine ca noi și s-au integrat deplin în viața lor. Poate așa de mult că nici nu mai știu că le au, motiv pentru care acuma le pierd.

Totodată, simbolurile lor nu au nici un sens pentru noi. E bine să știi de despre ei, dar nu e bine să devi chinez. Sau Japonez.  Noi suntem cine suntem și nu e nimic rău în asta.

Problema cu simbolurile  e că ele alterează percepția celui care bea ceai.  În esență, când bei ceai singur, nu e nici o problemă. Nu prea contează cum creierul tău alterează experiența, deoarece  o percepi ca reală . De fapt, e posibil ca experiența să fie chiar mai ‘vie’ și mai plăcută, care nu e chiar rău. Asta se întâmplă pentru că noi dăm o oarecare importanță poveștilor și obiceirilor care le-am colectat de-a lungul studiului nostru. Funcționăm pe baza acelor percepte și așteptăm experiențele despre care am citit și auzit. În capul nostru poate funcționa și putem extinde această realitate și la câtiva persoane din jur.

Totuși, în momentul în care facem ceai cuiva care are altă realitate, ceva nu merge.  Cumva ne simțim stânjeniți. Când facem ceai cuiva care nu are nici o tangență cu aceste lucruri devine și mai ciudat. Când facem ceai cuiva care chiar se pricepe  sau despre care credem că se pricepe, ceva neplăcut se întâmplă. Cumva nu ne simțim bine și căutăm să fugim de explicație. Adică că nu știm să facem ceai.

E bine să treci peste aceste supra – aprecieri. Nu putem nici decum să integrăm partea culturală și nici nu e nevoie. La noi ajunge oricum ceva prelucrat. Poveștile și legendele ceaiului chiar nu contează . Raritatea la fel. Frunza e tot ce contează.  Un ceai poate fi bun sau prost.  Dacă treci de simbolism, poți vedea asta și aprecia cu adevărat băutura care o ai în ceașcă. Poate deveni ceva normal în viața ta, ceva ce poți aprecia fără încărcătura din spatele lui.   Momentul în care bei ceai devine cu adevărat special pentru că rămâi doar tu cu băutura, pe care ai făcut-o bine sau nu.  Acum e momentul să te joci conștient cu simboluri și să adaugi ceva în plus la experiența de bază.

 

Bineînțeles eu nu fac excepție la acest lucru și chiar posturile mai vechi fac dovadă. Dar cumva în ultimii ani am tranziționat iar acum am reușit să exprim asta și în cuvinte. Acesta e motivul pentru care nu mai scriu despre ceaiuri, ci despre ceai. Mi se pare că nu mai pot aduce nimic util și că pur și simplu nu are rost. Esența e cumva alta .

 

 

 

 

Categorii:jurnal, Taguri: , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau