Despre forme si frunze

26/05/2015, postat in instrumente

Acum am access la mai multe tipuri de ceainice. Unele din ele, au forme clasice pe care le cunosc, altele, forme care nu chiar le cunosc.

Ceainicul din imagine are o forma care nu prea am intalnit-o pana acum.  El este destul de incapator (adica ‘burtos’) , materialul e oarecum subtire si pare a fi metalic. O sa intreb mai multe despre el, dar la moment m-am decis sa il testez.

Mie imi pare acest tip de ceainic foarte potrivit pentru ceai negru. Un ceai negru are nevoie de temperatura ridicata, dar nu chiar asa de ridicata ca la puerh. Chiar daca la turnare, temperatura e aceeasi, am observat ca daca ceainicul lasa mai repede temperatura, ceaiul negru iasa mai bun.  Totusi, el nu trebuie sa lase temperatura asa de repede ca si portelanul sau sticla. Pentru ca e relativ subtire si tine temperatura bine, acest ceainic imi pare foarte potrivit pentru ceai negru  ( hong cha ca sa ne intelgem).

Acum, toate ceaiurile bune la care am access sunt etichetate in chineza, caractere traditionale. La moment, nu le pot citi, asa ca ma bazez pe experienta mea, studiind doar frunza. Nu prea m-am inselat pana acum. Recomand in continuare a pastra atentia pe frunza, deoarece, pe termen lung, e 80% din ce aveti nevoie sa stiti pentru a prepara un ceai chinezesc.  Bineinteles ca exista subtilitati legate de zone,  sezoane, plantatii . Dar aceste subtilitati au sens doar daca ai acess constant la surse de ceai din acele zone si daca exista o oarecare stapanire pe tipurile de baza de ceai.

Ceaiul a iesit foarte bine. Mi-a tinut companie timp de o ora. Am prins una din zilele cand nu era nimeni in camera de ceai, asa ca am reusit sa ma concentrez pe deplin pe ceai.

 

ceinic_hong_cha_3

 

Pe final, tin sa spun ca revin asa incet pe blog. Am din nou despre ce scrie.  In ultimii ani, a aparut un nou membru de familie, am schimbat un continent, am luat un loc de munca care imi ia foarte mult timp, am deschis si am renuntat la  Compania Ceaiului, putin m-am indepartat de blog.

Nu mai confund ceaiul cu spiritualitatea , nu ca nu ar putea fi, dar imi place in continuare foarte mult  si pare ca inca mai am multe de scris.

Categorii:instrumente, Taguri: , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau