Despre puerh, episodul 1

28/12/2009, postat in ceai,puerh

2008 Raw Puerh, originally uploaded by chadao.

Incerc sa organizez informatia despre puerh, iar cel mai simplu mod de a o face e scriind un post despre asta.  Sincer mi-a fost un pic teama sa ma apuc de acest subiect, dar tot mai multa lume ma intreaba, asa ca e momentul sa completez aceast gol.

Numele puerh vine de la regiunea Pu’er , din provincia Yunnan.  Cautand pe net sau prin carti, veti gasii mai multe variante de scriere , printre care puer, puerh , pu’er ,pu’erh , pu-er , etc. Toate se refera la ceaiul de tip puerh , romanizarea nu e asa importanta.   Mai nou, ceaiul puerh se produce si in alte provincii, cum ar fi Guangzhou, care desi poate fi de aceeasi calitate , nu este considerat puerh de unii , deoarece nu e produs in Yunnan.

Ceaiul puerh se produce din varietati de   Camellia sinensis care au frunze mai mari,  in special din arbori mai batrani, unii vechi de peste o mie de ani.   El se poate cumpara fermentat sau gatit (shu) si verde sau viu (sheng). Puerh-ul viu este apropiat ceaiului verde, pe cand  cel gatit are un gust aparte, ce nu poate fi asemanat cu alta categorie. La amandoua, gustul evolueaza de-a lungul timpului,  cel viu ajungand dupa ani buni de zile similar celui gatit . Diferenta majora intre cel gatit si cel viu imbatranit natural este ca la primul procesul de imbatranire a fost accelerat  in conditii de mediu controlate.

Spre deosebire de majortitatea ceaiurilor, care trebuie consumate imediat dupa achizitie, ceaiul puerh poate fi consumat la ani de zile dupa achizitie. Dupa cum am zis deja, acesta imbatraneste , gustul lui schimbandu-se de la un an la altu. Cele mai scumpe ceaiuri sunt puerh-uri vechi , unele de peste 50 de ani.  Iubitorii de ceai care isi permit platesc mi de euro pe cateva grame din aceste ceaiuri.

Pe langa fermentat sau viu, ceaiul puerh se mai poate impartii in ceai varsat sau presat.  Despre cum se produce,  si despre tipurile de ceai presat voi scrie in postul urmator.

Categorii:ceai, puerh, Taguri:, , , un comentariu  
Acest post are un comentariu :
16/10/2010, 16:00Armata de ceai «

[…] mi-a placut, va las, daca sunteti curiosi, sa descoperiti singuri ce il face asa special ( recomand chadao.ro ). Despre altceva am vrut sa vorebsc azi. Fotografia asta e speciala si prin altceva decat subiect, […]

Adauga comentariul tau