dimensiunea europeana

18/08/2010, postat in jurnal

Cateva zile am fost plecat, drept urmare nu prea am mai scris. In timpul cat am fost plecat, am baut ceai preparat ‘aproape gong fu’ . Am folosit un ceainic mare (250 ml ), care e exact acel one cup despre care se tot vorbeste.kahovka-service.ru

Spun aproape gongfu pentru ca nu m-am indurat la timpurile mari de infuzare specifice metodei englezesti ( nota catre mine, ar trebui sa revizuiesc site-ul in privinta asta) . Si am facut infuzii relativ scurte, desi mai lungi decat cu un ceainic mic sau gaiwan .

Oh da, aproape ca inteleg aceasta dimensiune europeana. Da, e intr-un fel comod, si da, te poti pierde facand alte lucruri. Ceasca te asteapta deoarece are o cantitate imensa de ceai. Doar ca pur si simplu este prea mult deodata pentru a putea fi savurat. Aceasta metoda, in opinia mea, din punct de vedere al gustului, nu atinge 30-40% din metoda gong fu si o vad foarte nepotrivita pentru oolong-uri si puerh-uri. Trebuie sa recunosc, ca am vazut rezultate foarte bune pentru ceaiuri negre  si  destul de  bune pentru slabe (chiar recomandat pentru unele), dar cam atat. Pot sa spun ca cel mai bun Yunnan Gold care l-am gustat a fost preparat asa, dar infuziile urmatoare si majoritatea ceaiurilor, au fost cu mult sub ce obtii folosind metoda gongfu . Pentru oolong si puerh, pur si simplu nu poti scoate tot ce trebuie cu metoda asta. Chiar daca mimezi gongfu, nu poti bea atata ceai si ai nevoie de cantitati mult mai mare de ceai (frunza).

Lasand gustul la o parte, preparat asa, ceaiului ii lipseste esenta. Sufletul. Natura. Ramane o simpla bautura, cocheta, eleganta, de bun gust. Nici unul din atributele astea nu ma intereseaza personal.  Oricat de buna ar fi, o sa ramana o simpla bautura.    In acest context nu apreciez ceaiul asa mult. De fapt, ma deranjeaza  trend-ul care se formeaza la noi in tara.

O descriere frumoasa, care te mangaie,  o carte, asocierea cu cultura,  asa se intelege ceaiul in marea masa a bautorilor de ceai din aceasta dimensiune.E pacat ca aceste atribute se formeaza in jurul ceaiului, dar nu pleaca de la ceai.  Si e pacat ca exista o intreaga industrie care profita de asta, pentru ca majoritatea bautorilor de ceai de la noi nu judeca dupa calitate, ci dupa imagine.  Denumiri pompoase gen “Sun of the East” sau “Wild summer” sau mai stiu eu ce,  denota resturi de ceai, amestecate cu tot felul de fructe ca sa ajute lumea sa treaca peste nerabdarea lor de  a face un ceai.  Ba, atat de departe merge acesta industrie, incat e comun acceptat (chiar si de unii vanzatori) cum ca ceaiul verde e amar  .  Doar cel de proasta calitate, sau facut gresit e amar.

Ce e greu de inteles pentru multi e daca un magazin X are un ceai bun, nu inseamna ca are ceaiuri bune, si ca acel brand inseamna calitatea. Fiecare ceai e facut altundeva, si de catre altcineva, magazinele isi pun doar eticheta, in loc sa il vanda  precizand sursa.  Acest lucru inseamna un val de ceata  peste consumatori, majoritatea lor nestiind de fapt ce au in ceasca. Multi nici nu cred ca deosebesc un ceai de o infuzie de plante. Brandurile, inseamna calitate proasta.  Un magazin de ceai bun o sa va informeze despre provenienta ceaiului, nu o il vanda ca si un produs a lui.  Majoritatea marilor exportatori, si lanturi de magazine,au un ceai la o calitate cel mult mediocra. Acest tip de consum face rau  pe termen lung tarilor producatoare, asa ma gandesc, dar deocamdata nu pot sa va aduc multe argumente in privinta asta.

Ca sa rezum, este o mare diferinte intre ceaiul in stil european si ceaiul altor natii estice, in special China, Japonia, Coreea .  Are parti bune, dar reprezinta total altceva, si aproape nu au nici o legatura.  Partea comuna apare doar la socializare, lucru care am vazut ca e obtinut cu success de multe ceainarii la noi (lucru bun).

In incheiere, tin sa zic ca nu e neaparat un lucru rau ceaiul in acest mod. Doar ca e diferit de ce veti gasi aici . Foarte diferit. Va incurajez sa incercati ce va place si sa beti cum va place, doar ca, eu in zona aia nu prea calc si nici nu vorbesc des despre asta. Nu zic ca ceaiul e un mod de viata, deoarece ramane o bautura simpla in cele din urma. Zic ca nu e bine sa fie luat drept altceva si daca avem bani sa cumparam niste cesti scumpe, atunci putem investi si un pic de efort in prepararea lui.

Categorii:jurnal, Taguri:, , , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau