Ganduri despre ceai

05/06/2009, postat in jurnal

In majoritatea culturilor asiatice , actul in sine de a face ceai este cel putin la fel de pretios ca si licoarea obtinuta , daca nu mai pretios . Nu pot explica clar in cuvinte ,  dar daca doar comandati un ceai intr-un local , chiar daca este bine preparat , nu aveti cum sa il apreciati cu adevarat.

Cand va prepara un prieten,  sau altcineva , intr-un cadru mai restans , cu o metoda gen gongfu cha , deja se schimba lucrurile , simtiti altfel ceaiul.  Devine mai mult decat o simpla bautura.  De fapt nu trebuie neaparat gongfu cha , orice metoda de preparare a ceaiului o sa fa faca sa priviti putin altfel ceaiul.

Dar nici acum  nu e completa experienta , in momentul in care incepi sa prepari ceaiul singur acesta incepe sa prinda un alt gust.  Pe masura ce inveti tot mai mult ceaiul , vei fi adus tot mai mult in prezent.  Te vei bucura de fiecare detaliu in parte si vei da atentie unor lucruri care inainte nu erau importante in ochii tai.  Vei fi deconectat cu adevarat de lume si vei putea savura ceaiul.

Acestea sunt motivele pentru care ceremonii gen chanoyu (ceremonia ceaiului in Japonia )  au fost dezvoltate.  Noua europenilor ni se pare ridicola aceasta ceremonie,  dar a fost conceputa pentru a savura la maxim ceaiul.  Religia , filozofia , arta  si  simplicitatea japonezilor sunt parca dintr-o alta lume si toate exprimate in ceremonia ceaiului.   Desi banuiesc estenta , nu as indraznii inca macar sa incerc sa reproduc ceremonia japoneza. Ar fi ceva foarte superficial si greu de obtinut de unul singur .  Pentru ca spre deosebire de gongfu cha , se extinde in afara prepararii ceaiului , totul fiind luat in vedere , de la decor la incaperea si gradina unde se prepara ceaiul. Mi si un pic rusine sa scriu pe site despre ceremonia japoneza , din acest motiv cred ca fa vi ultima sectie updatata.

Prin channoyu nu  se produce cel mai bun ceai , ci ca se aprecieaza ceaiul in cel mai bun mod cu putinta. Sunt foarte multe de spus despre channoyu, si despre cultura japoneza care sunt greu de explicat , cel putin de mine.  Dar pot spune ca foarte multe lume incearca sa o reproduca superficial , fara sa inteleaga esenta.  In primul rand , nici japonezul de rand din ziua de azi nu o intelege deplin (nu ca eu as intelege-o), iar pentru non japonezi e si mai greu.  Dar daca nu apreciezi linistea, detaliile , natura,  simplicitatea e putin probabil sa apreciezi ceremonia ceaiului.

Am cam dezvoltat partea cu Japonia, care reprezinta  intr-un fel extrema preparii ceaiului.  Ideea de baza e ca prepararea ceaiului iti da o noua perspectiva ,si indiferent cum il prepari , chiar daca folosesti numai o cana , vei evolua.  Din momentul in care incepi sa dai atentie la detalii ceva se schimba la tine.  Daca continui asa , vei evolua natural fara nici un fel de efort.  Incep sa apara ceainice , care devin lucruri dragi.  Incepi sa fi mai linistit si sa dai mai putina atentie unor lucruri neimportante.  Incepe sa va fie dor sa preparati ceai.

Oricum ati face , incercati sa nu fiti superficiali.  Nu repeta ceva doar de dragul unui eveniment.   Fa pentru tine , restul vor veni in jurul tau .  O ceasca de ceai reprezinta comfortul solitudinii dar in acelasi timp al prieteniei (citat anonim).

Acestea sunt doar niste ganduri de ale mele in legatura cu ceaiul si ca orice ganduri sunt subiective. Am vrut sa ofer doar o mica perspectiva despre cum vad eu ceaiul.

Numai bine.

Adauga comentariul tau