Golden Temple , un ceai negru chinezesc din provincia Yunan

12/05/2009, postat in ceai,hong cha

Un ceai negru pe care l-am cumparat de la demmers , care din pacate nu se gaseste tot timpul.  Daca esti o persoana care bea ceai la plic  nu prea poti sa iti imaginezi ce bun e ceaiul asta . Nu pot decat sa imi imaginez ce gust au cele premium cand si acesta este foarte bun. Ceaiul l-am gasit sub numele de ‘China Yunnan Golden Temple‘  si era cel mai scump dintre ceaiurile negre chinezesi.  Presupun ca e o varianta  mai buna de yunnan gold deoarece are toate caractesticile.

In caz ca nu stiti , ceaiul negru chinezesc e diferit de ceaiul ordinar englezesc si nu are nevoie de miere , zahar, lapte sau mai stiu eu ce minuni. E bun de la mama lui. Caracterstica lui e ca prima inghititura e usor amara apoi devine tot mai dulce .  E minunat .

Ca o paranteza ,  am o nelamurire , care necesita research. Cred ca aceste ceaiuri sunt clasificate ca si rosii  , la fel cu toate ceaiurile care noi le numim negre. Chinezii clasifica majoritatea ceaiurilor din india (cunoscute de noi ca negre) , mai ales cele destinate pe piata occidentala ca si rosii. Caracteristica principala a acestora fiind ca nu isi pierd gustul cand se amesteca cu alte lucruri.In teorie , culoarea ceaiului negru (preparat) ar fi galben catre verde spre deosebire de cel verde care e verde catre galben (sac).   Oricum , sa continuam.

Provincia Yunnan produce ceai de mai bine de 1700 de ani. Ceaiurile negre din aceasta regiune au 3 caracteristici : frunze mari , culoare aurie  si o aroma puternica.  Spre deosebire de alte ceaiuri , acesta este mai nou , si a fost prima data creat in 1938 , iar in prima faza a fost destinat pentru piata occidentala.  Se spune ca regina Elisabeta indragea mult acest ceai si avea un borcan de sticla in care il expunea.  In acea vreme ,  o livra ( jumate de kg) din acest ceai  costa cam 800 de lire sterine. In timpul razboaielor civile productia acestui ceai s-a oprit si nu s-a reluat decat in 1980.

Arbustii de ceai din care provin ceaiurile Yunnan Gold cresc la o altitudine cuprinsa intre 1000 si 2000 de metri , la o temperatura medie de 15-18 grade.  Datorita acestui lucru este posibila recoltarea ceaiului timp de 9 luni pe an. Ca la majoritatea ceaiurilor , recolta de primavara e considerata cea mai buna.

Anotimpul in care a fost cules , precum si origininea lui , determina procentul de muguri aurii. De obicei ceaiurile din vestul Yunnan-ului tind catre portocaliu pe cand cele din sunt mai aurii. Recolta din primavara are cea mai deschisa culoare , pe cand cele din vara toamna sunt mai inchise.

In privinta aromei , ceaiurile din vestul provinciei sunt considerate cele mai bune , in special cele din regiunea Yun.

Cu atata informatie va dati seama ce putine aflam noi de la importatorii de ceai din tara noastra.  Este posibil sa luam un ceai bun ca mai apoi sa il luam sub acelasi nume si sa fie foarte rau.  Eu oricum  sunt convins ca majoritatea ceaiului ce il primim aici in tara e de ultima calitate ,  chiar amestecat de experti pentru a aminti de aroma ceaiului original.  Pentru acest ceai nu cred  ca e cazul , in sensul ca nu cred ca e amestecat , doar ca nu se stie regiunea exact , recolta , etc.  Aceste lucruri conteaza , mai ales daca vrei ceaiuri bune.

Okay , sa trecem la preparare.  Ceaiurile negre se prepara la 100 de grade , fiind usor de preparat. Pentru acest ceai , imi placesa folosesc  metoda chinezeasca kung fu (sau gong fu). In general ceaiurile negre se lasa 2-4 minute , da eu prefer sa las mai putin. Arareori las pana la 2 minute. Prima infuzie e oricum in stil kung fu , imediat dupa ce s-a uscat ceainicul. A doua las intre 1 minut si 2 , in functie de ce gust urmaresc , la 3-a si a 4-a las 2 minute .

Acest post are un comentariu :
06/04/2010, 10:25Yunnan Gold @ Calea Ceaiului

[…] ceai din aceasta familie a mai  fost  prezentat aici (cu prea multe detalii zic eu) Posturi similare:Golden Temple , un ceai negru chinezesc din […]

Adauga comentariul tau