Gustul se educă, sau nu?

07/10/2012, postat in jurnal

Nu sunt băutor de cafea, dar câteodată mai beau, la ocazii sau în ceainării, unde nu ma îndur să comand ceai. În general, dacă beau o cafea de proastă calitate sau puțin tare,  instant am o durere de cap. Conceptul de calitate cred că e foarte subiectiv când vine vorba de cafea . Nu vă mirați, este un motiv pentru care scriu de cafea.

Recent am băut kopi luwak, în teorie una din cele mai bune cafele din lume. Sincer vă zic că nu știu să fac diferența dintre acea cafea și una mai calitativă care îmi plăcea până acuma. Iar diferența de preț e enormă. Gustul meu  format pentru ceai nu se aplică și la cafea. Sunt curios dacă și invers merge la fel.

La un ceai calitativ, simt foarte multe lucruri și nu toate țin de ceai. Sunt convins că ceaiurile mai scumpe nu trebuie încercate de oricine. Pe același motiv pentru care eu nu pot aprecie kopi luwak.  De pus asta în practică e foarte greu. La Compania Ceaiului pur și simplu nu aduc anumite ceaiuri. Unul din cel mai scumpe ceaiuri, Bi Luo Chun, 90 % nu a fost încercat de cunoscători  ci de oameni care căutau cadou sau de oameni care au citit de ceai verde și au căutat ‘cel mai bun ceai’. Pe unii i-am convis să ia alt ceai dar cu alți clienți nu mi-am permis.

Oricum, experiența pentru mine  a fost interesantă.

Categorii:jurnal, Taguri:, , 2 comentarii  
Acest post are 2 comentarii :
07/10/2012, 21:38Bogdan Blandu

Revin cu inca o situatie care apare la cei care sunt la inceput de drum.Conteaza foarte mult felul in care faci infuzia.Poate sa fie ceaiul extraordinar,dar daca nu se respecta niste conditii degeaba.Nu iasa nimic(vorba lui Cosmin).E doar o fiertura cu un gust dubios.asadar pentru incepatori eu zic ca cel mai bine sa faca infuzia in stil european si cu instrumente de portelan,respectand temperatura apei,calitatea apei,timpul de infuzare si cantitatea de frunze.Este esential Eu de exemplu am incercat acelasi ceai in mai multe stiluri si la unele mi-a iesit foarte bine in stil “clasic” european.Si nici nu e bine la inceput sa te arunci cu nu stiu ce fel de instrumente si mai ales la yixing.Dupa mai multe experimentari cu vase de portelan de abia atunci se poate trece la yixing pentru ca ar aparea dezamagiri nefolositoare.

08/10/2012, 12:29assiris

Chestia cu educarea gustului imi aduce aminte de ceva similar în domeniul artei.
La început nu îmi dădeam seama ce este operă de artă și ce este kitch la tablouri. M-am apucat să studiez arta, am făcut vreo 4 ani de școală în domeniu și am putut constata cum treptat, mi se dezvăluiau secretele despre care unii inițiați vorbeau cu atâta profesionalism. Am ajuns ca după ce am studiat, pictat, citit câteva rafturi de bibliotecă să pot să fac și eu difereența. Azi, deși nu mă consideer un guru în aprecierea artei, am putut descopăr ceea ce unii spuneau că un tablou de calitate, care este în domeniul operelor de artă, îți transmite spiritual ceea ce a pus maestrul în el.
La fel se întîmplă și în muzică, o altă descoperire. Mă tot întrebam de ce “cad în extaz” cei ce apreciază un concert simfonic și treptat am descopeerit.
Astfel se face că, dacă povestești cuiva despre operă, teatru, tablouri sau sculpturi, și de ce nu ceai, poate și cafea sau alte lucruri, dacă nu este educat în acest sens, nu va descoperi niciodată ce pe alții îi emoționează.
Asta îmi aduce aminte de poveștile mele din experiența ceaiului spuse la colegii care mă tot întrebau ce beau, ei încercând să mă imite, au avut de cele mai multe ori niște experiențe neplăcute reveenind la mine cu întrebări de felul:” ce vezi tu bun la ceaiul verde căci e amar, astringent, neeplăcut la gust și … fără zahăr chiar că nu merge.
Unii (mai bine zis unele!) au făcut iar și iar efortul de a consuma ceaiul verde, cu toate strâmbăturile însoțitoare doar pentru că au citit undeva că e bun pentru … slăbit, deși, rezultatele nu prea se făceau vizibile după primele căni.
Dar parafrazând reclama la bere: Berea nu se bea pentru fotbal, berea se bea pentru gust!

Adauga comentariul tau