Keemun Mao Feng Hong Cha

09/09/2009, postat in ceai,hong cha

Un ceai rosu  de exceptie, care , la inceput , a stat la baza prea cunoscutului  English Breakfast. In prezent , foarte putini producatori mai folosesc Keemun pentru English Breakfast, deoarece prefera ceaiuri mai ieftine sau assam-uri.

Ceaiul provine din regiune Qimen (Qi Men) , din provincia Anhui , China.  De altfel, numele ceaiului , Keemun , provine de la adaptarea in engleza a cuvantului Qimen. Ceaiul este extraordinar, si face parte din cele zece ceaiuri faimoase ale Chinei.  Ceaiul a fost produs pentru prima data in jurul anului 1875, pana atunci provincia Anhui producand doar ceaiuri verzi.  Dupa cum am mentionat mai sus , a avut un foarte mare success in Anglia ( plus colonii), fiind folosit la baza ceaiului English Breakfast.

Exista patru varietati principale :

  • Keemun Gongfu sau Congou – Facut cu deosebita grija (“gongfu”) , astfel incat ceaiul sa aiba frunze subtiri si intreci  to produce thin, tight strips without breaking the leaves.
  • Keemun Mao Feng – Alta variatate de Keemun.  Mao Feng este una din cele mai pretentioase tehnici de cules ceaiul,  o tehnica  de cules frunzele ceaiului astfel incat doar un mugure si doua frunze de dimensiuni egalse sunt culese.
  • Keemun Xin Ya – Este facut din primii muguri
  • Keemun Hao Ya –  Este considerata cea mai buna varietate , fiind recunoscuta dupa mugurii arginitii. De obicei , se separa in gradele A si B , gradul A fiind cea mai buna varietate.

Orice alt ceai ce poarta numele Keemun, dar nu este din Qimen , Anhui nu este Keemun.  Ceaiul poate avea calitati similare, dar nu este Keemun. Un bun exemplu este Hubei Keemun, produs in provincia Hubei.

Ceaiul pe care il am eu e considerat unul din cele mai bune Keemun-uri produse in utlimii trei ani. Este pur si simplu extraordinar , de la cum arata uscat pana la frunzele ude. Si gust , bineinteles. Eu personal nu inteleg de ce acest ceai a trebuit amestecat cu ulei de bergamota, deoarece are un gust excelent, fiind (dupa gusturile mele) un ceai dulce.  In caz ca va intrebati , pentru English Breakfast, frunzele ceaiul se amesteca cu ulei de bergamota.  Bineinteles, in metoda englezeasca (british) , ceaiul este lasat la infuzat multe minute, rezultand un ceai amar. De aici folosirea a tot felul de amestecuri si blenduri. Exista o foarte mare diferenta intre metoda englezeasca si gongfu cha, dar o voi elabora in alt post. Deocamdata, presupun ca din cauza ca ceaiul le iesea amar l-au amestecat cu ulei de bergamota.

Sa revenim in apele noastre. Ceaiul este dulce , intr-un mod neagresiv,   si te uluieste. Ceaiurile rosii, preparate corespunzator, sunt foarte bune , toate avand un gust dulceag. Exista la noi un mit, cum ca ceaiurile rosii ( negre pentru restul lumii) sunt amare. Sper sa il pot spulbera intr-o zi. Eu le consider cele mai dulci ceaiuri , multe avand un usor gust de miere.  Ele pot incepe amarui, dar cu fiecare inghititura devin tot mai dulci. Altfel spus , isi schimba gustul pe masura ce sorbiti din ceasca.

Cheia prepararii ceaiurilor rosii in stil kung fu sta in apa cat mai fierbinte,  un ceaininc yixing fiind foarte potrivit pentru acest tip de ceaiuri. Cu cat apa este mai rece, cu atat gustul e mai slabut.   Eu am folosit infuzii scurte ( ca de obicei) , si cam 6 grame pentru un ceainic de 120 ml.   Daca preparati in stil kung fu, o sa vedeti ca aceste valori nu prea conteaza.  Mai mult conteaza proportia , in timp nu veti mai numara sau masura. Aceste valori, de obicei le aproximez , doar pentru posturi le mai masor. Acesta este din nou subiectul altui post ,probabil numit “cum sa nu iti folosesti intelectul” sau “invatarea zen”.   De altfel , la ceaiuri rosii mai ales,  cantitatea o schimb in functie de cum ma simt, cateodata fac ceaiul mai puternic, cateodata mai slab.

Nota: Ceaiurile rosii sunt cunoscute in occident drept ceaiuri negre. Ceaiurile negre sunt o alta categorie la chinezi.  O sa incep sa fac distinctia la mine pe site. Deci , pe masura ce acest lucru evolueaza ,  puteti sa va ganditi la ceai rosu ca si la ceai negru.

Adauga comentariul tau