Luanze oolong

28/01/2012, postat in ceai,oolong

Data trecută am scris despre  muntele Shan Lin Shi, în special despre Hung Shui Oolong. Dacă Hung Shui este un stil de a face oolong, Luanze este un soi (cultivar) de ceai, special pentru oolong.mensclub24

Luanze este folosit în mai multe  feluri de oolong şi pe mai mulţi munţi. De exemplu, se poate face Hung Shui (vezi articolul anterior) din Luanze sau un ceai din Ali Shan poate fi din acest soi.   Am băut Luanze de pe cel puţin 5 munţi până acuma. Acest tip de informaţie, precum şi diferenţele subtile dintre zone,  este foarte greu de stăpânit de noi cei ce locuim prin aceste locuri.

Eu recunosc o aromă distinctă la Luanze, chiar dacă nu deosebesc regiunile încă. Această aroma este una dintre preferatele mele. Când mă gândesc la oolong taiwanez, ma gândesc la gustul ceaiurilor Luanze de pe muntele Shan Lin Shi.

Din punct de vedere al frunzelor dupa infuzare , Luanze arată cel mai impresionant. Nu doar frunze întregi sunt rulate ci ramuri întregi.  Vederea lor te lasă pur şi simplu fără cuvinte.  Pentru cei care au avut doar oolong-uri de proastă calitate, întâlnirea cu un oolong de acest gen poate fi un şoc.

.gallery {
margin: auto;
background:#f5f5f5;
}

.gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%; }

.gallery img {
/** border: 2px solid #cfcfcf; */
background:#fff; border:2px solid #e8e8e8
}
.gallery-caption {
margin-left: 0;
color:#666
}

Se spune că acest soi este soiul de ceai originar, care a fost adus din Fujian, China. Luanze mai este găsit şi cu numele de Qing Xin. Pe lângă că este cel mai vechi soi este unul dintre cele mai răspândite. În funcţie de unde creşte, poate avea caracteristici puţin diferite.  Plantele de ceai din acest soi nu sunt foarte rezistente la boli, motiv pentru care mulţi fermieri preferă alte soiuri. În general, plantele acestui ceai sunt culese de mână, iar cele de înălţime sunt foarte apreciate. În cazul acestui soi, ceaiurile care sunt în zone mai joase au frunzele mai mici, pe când cele de înălţime sunt mai mari, groase şi mai închise la culoare. În general acest soi are un gust caractestic, lucru confirmat de toate ceaiurile Luanze pe care le-am băut eu.

Prima întâlnire cu acest ceai am avut-o în 2010, când am mai scris un articol despre asta. Îmi aduc aminte şi acum gustul acelei infuzii. Filmul de mai jos arată experienţa mea de atunci . Nu îmi vine să cred ca a trecut deja atâta timp. Când mi-am propus să studiez mai adânc oolong-urile am crezut că îmi ajunge un an. Îmi dau seama acum că nu sunt nici măcar la jumătate. Pentru acest tip de ceaiuri acelaşi gaiwan îl folosesc ca şi atunci.  Nu prea sunt adept al schimbării lucrurilor mele, consider că îmi împrumută o parte din energie.

Categorii:ceai, oolong, Taguri:, , 2 comentarii  
Acest post are 2 comentarii :
18/02/2012, 21:18adina

exista posibilitatea ca in viitor Compania sa aiba si ceaiurile herbal de la Canton Tea(in special rooibos)?

21/02/2012, 11:04Cha

Există, chiar dacă nu pe site-ul principal. În prezent, ceaiul rooibos de la Canton este disponibil prin intermediul nostru pe kzarinne : http://kzarinne.ro/ceai-rooibos-bio-50-g-canton-tea-co-p-376.html

Adauga comentariul tau