Mi Lan Dan Cong Oolong

31/10/2010, postat in oolong

Acest ceai face parte din categoria oolong-urilor oxidate. Se mai gaseşte şi sub numele:  Phoenix Honey Orchid Tea, Feng Huang Dan Cong Tea, Dragon Phoenix, Fenghuang Dan Cong, Shui Xian. Dan Cong este un termen care stârneşte deseori discuţii .   Tradus ar fi ceva de genul “tufiş singuratic” şi de obicei poate implica:

  • faptul ca frunzele vin dintr-un copac de ceai care nu este tuns  la un anumit nivel (lasat liber sa creasca)
  • faptul ca toate frunzele vin din aceeaşi plantă
  • în Fenghuangshan, toate frunzele sunt cultivate din varietăţi care descind dintr-un singur copac  ShuiXian ce creşte pe acel munte.

Shui Xian este o varietate de Camellia Sinensis cu frunze mari   crescută pentru oolong. În fine, Mi Lan înseamnă Honey Orchid. Origin:Wudong Shan, Chao Zhou, Guangdong province

Pe net, chiar şi în această comunitate liniştită a ceaiului, au fost multe discuţii aprinse legate de ce  înseamnă de fapt Dan Cong. Vă las pe voi să judecaţi asta folosind informaţiile de mai sus.

Din păcate, mi s-au terminat bateriile şi nu am putut face poze tuturor infuziilor. Au fost mult mai multe. Nu ştiu să vă zic exact câte, pentru că de obicei nu număr. În poze, ceaiul este preparat folosind un gaiwan,  dar l-am preparat si folosind ceainicul meu dedicat oolong-urilor oxidate. Celor care posedă atât un ceainic, cat si un un gaiwan, le recomand sa fie atenţi un pic la deosebiri în ceea ce priveşte gusutul ceaiului.  Recomand şi un experiment pe tema asta, dar poate în alt post.

Oolong-urile oxidate au multe nuanţe dulci şi gustul de obicei mai intens decât in alte ceaiuri. Reamintesc că gustul  înseamnă o mică parte din ceai.  Nu încercaţi să cautaţi în gust ce citiţi de obicei în descrierea ceaiurilor. În primul rând, descrierile colorate se bazează pe nişte experienţe care se presupune ca le ai. Eu  de exemplu nu sunt curios să văd ce gust are o orhidee şi nici nu asociez mirosul unei orhdei cu acest ceai. Pot zice că are note florale.  Când fac si eu descrieri de genul, încerc să dau tot timpul termeni mai generici (fructe, floral) etc, dar şi acel lucru se bazează pe faptul ca aţi întâlnit flori şi aţi mâncat fructe.

Mi Lan Dan Cong Oolong Tea | Phoenix Honey Orchid

Acest post are un comentariu :
05/06/2011, 10:39Gao Cong Shui Xian @ Calea Ceaiului

[…] mai scris despre un ceai din acest cultivar acum o vreme si o sa ma scriu despre cel puțin încă unul.  Oolong-urile din […]

Adauga comentariul tau