Mituri legate de ceai

20/08/2010, postat in jurnal

O sa vorbesc putin despre miturile existente in legatura cu ceaiul (Camellia Sinensis ) . Multe din ele sunt informatii pe care le-am colectat pe masura ce am investigat una alta. In timp , am invatat sa nu mai mentionez anumite aspecte, pentru ca pur si simplu nu exista suficiente date, sau sunt interpretate gresit.

Aged Puerh (1990)

Cateva mituri:

Ceaiul alb are mai putina cofeina

Fals si  cam departe de adevar. Ceaiul alb are cea mai multa cofeina. (puerh nu a fost testat)

Alb = 4.85%, Verde = 2.9%

(Sursa aici )

Ceaiul verde are mai putina cofeina decat ceaiul negru

Fals. Au cam aceeasi cantitate de cofeina.  Aceasi studiu ca mai sus. Studiul e bazat pe 30 de ceaiuri.

(Sursa aici )

Ceaiul negru (rosu) are mai putini  antioxidanti decat un ceai verde

Fals din nou. Acelasi studiu .

(Sursa aici )

Mai multe despre cofeina puteti citi aici .  Articolul este scris de domnul Nigel Melican, care se ocupa cu productia si partea stiintifica a ceaiului de mai mult timp decat eu respir. Multe mituri au fost spulberate de dumnealui. Dealtfel, informatiile de mai sus au ajuns la mine prin intermediul lui ( via twitter) .

Mai vreau sa spun cateva cuvinte despre ceai si sanatate .  Adevaratii cunoscatori nu il cumpara  direct pentru sanatate.  Cei ce vand ceai il promoveaza pentru sanatate.  Nu aveti niciodata incredere in  cei ce afirma des lucruri despre ceai si sanatate fara sa precizeze sursa unui studiu! Si nu cumparati de acolo! Si chiar studiile, conteaza cine le-o facut si cum le-o facut. Multe nu valoreaza nimic practic.

Chiar si daca un studiu e bun, conteaza ce varietate, din ce an , din ce sol, si cum a fost tinut. Pe langa asta,  ‘ceaiul’ cu bucati de ananas si resturi de tulpina de nu stiu ce nu mai e ceai de mult. Nici macar nu intra in raza studiilor.

Eu am pus pe site o lista cu studii ce am mai gasit, dar, si din acestea ma gandesc sa scot.  Teoretic, e un mod de a informa despre posibile efecte. Practic nu vreau sa ajunga sa se trateze cineva de afectiuni folosind ceai!

Categorii:jurnal, Taguri:, , , 9 comentarii  
Acest post are 9 comentarii :
21/08/2010, 08:22Yijinjing

Mai există și tradiția (în China) după care ne putem orienta uneori. De exemplu consumul suficient de ceai verde se spune că ajută la menținerea siluetei. Chinezii practică acest lucru și scapă de efectele mâncărurilor îmbibate în grăsime deoarece metabolismul este accelerat de ceai. E ciudat că numai ceaiul verde este calificat pentru acest scop. Probabil că nu reiese mereu totul dintr-un studiu.

21/08/2010, 08:39Yijinjing

Aș împărtăși aici ceea ce am auzit la un moment dat de la un maestru de qi gong împreună cu care am servit ceai chinezesc. Cei care practică qi gong dar nu numai ei pot utiliza următoarea metodă de a afla dacă un ceai este de calitate sau nu.
Mai întâi gândiți-vă cum este atunci când beți apă simplă. Nu după multă vreme aveți nevoie să mergeți la toaletă. Un ceai de calitate inferioară nu va diferi cu mult de situația de mai sus.
Totuși un ceai bun va induce următoarele efecte:
– un fel de căldură sau de abur urcă în corp spre umeri și spre cap
– nevoia de a merge la toaletă apare numai după un timp mult mai îndelungat

21/08/2010, 09:28Cha

Mie nu imi plac ‘studiile’ oricum, asta tot incercam sa zic 🙂 .

Eu am auzit si de oolong si de puerh acelasi lucru (metabolism) , si tot de la chinezi. In Hong Kong si Guangdong cel putin. Iar in taiwan o sa auzi acelasi lucru despre oolong.

Iar comentariul 2 :

Foarte bine zis. Si eu mai recomand cateva exercitii de constientizare simple (despre care o sa scriu)

Qi gong e un pic cam mult pentru cititorii mei, dar tu fiind foarte in tema (si mult mai in tema decat mine) , qi gong este o practica esentiala pentru a atinge un anumit nivel de ceai.

Se zice ca vechii maestrii isi ‘infuzau’ apa, prin practica qi gong , pana apa fierbea. O sa scriu un post mai pe larg despre mai multe metode de a aprecia ceaiul si efectul lui, iar comentariul tau va fi inclus, daca imi permiti , bineinteles. Toata forma gongfu cha poate fi considerata la un moment dat o forma de qi gong.
Pare ciudat, dar statul pe sol cu picioarele incrucisate, spatele drept, la fel ca in meditatie , asteptarea in liniste sa fiarba apa au un efect deosebit asupra ceaiului.

21/08/2010, 19:06Yijinjing

Eu stiu ca orice text lasat pe un site (implicit comentariile) poate fi folosit de detinatorul sitului la discretie. Nu e nevoie sa intrebi. Poti sa citezi liber si din materialele noastre publicate pe web – cu link catre ele – chiar si din cele adresate numai membrilor.

Si da, apa poate fi fiarta folosind energia qi, dar necesita un nivel avansat de practica, precum si o motivatie pe masura avand in vedere risipa de qi care se face cu aceasta ocazie. Poate la o initiere sau alt ritual? Nu prea imi dau seama cand s-ar preta asa ceva. Cu siguranta daca salvezi viata cuiva e OK sa o faci.

22/08/2010, 00:41Cha

Ah nu o fierbea, ci o incarcau cu mai mult Qi. Qi-ul din ceai e referit ca si Cha Qi, si apa si calitatea ei e la fel de importanta ca si ceaiul. Qi-ul sporit din apa are ca efect Cha Qi sporit, la acest principiu ma gandesc se referea . Sunt cateva metode existente (apa de izvor, fierbere potrivita , ceainic de argint) , iar asta ma gandesc ca era rezervata elitelor si celor ce stiau cu adevarat ce fac. Asa are mai mult sens pentru tine?

30/09/2010, 20:32pirelli

Unul dintre mituri este legat de cultivare, si anume ca ceaiul nu poate creste in alta parte decat in zona tropicala. Absolut fals, pentru ca planta Camelia Sinensis poate creste intre zonele climatice 6b si 10, adica din muntii Coreei pana in sudul Indiei, ceea ce include partea sudica a zonei temperate.
Este cultivata comercial in Turcia si statele South Carolina, Florida si Washington din SUA.
Cu putin noroc, s-ar putea cultiva si in Romania, in special in zonele mai putin uscate si mai protejate de deal sau la poalele muntilor.

01/10/2010, 07:08Cha

Adevarat, dar are o nunanta, sau asa o percep eu. Camellia Sinensis , planata de ceai din care se face ceaiul chinezesc japonez ( + cateva tari) nu creste decat in anumite climate. In India , Europa si alte tari nu a putut fi cultivata. In schimb Camellia Sinensis Assamica creste si in India, Ceylon si multe alte regiuni tropicale . Aceste doua varietati sunt destul de diferite, eu personal, prefer varianta care creste in China si Japonia, Camellia Sinensis.

Ma gandesc ca una din cele doua varietati poate fi cultivata oriunde, mai ales cu schimbarile de clima. Si in Europa sunt cateva tari care cultiva, de ex Georgia.

30/09/2017, 00:00Ce este ceaiul? – Grădina cu Ceai

[…] de ceai, dar în realitate el contine 4,8% teină, comparat cu cel verde care conține 2,9%. Sursa aici. Cu cât ceaiul este mai puțin procesat, cu atât teina din el este mai greu digerabilă, motiv […]

02/10/2017, 06:20Ceaiul nu se consumă seara sau înainte de somn şi mituri despre cantitatea de teină demontate. – Grădina cu Ceai

[…] pentru demontarea mitului acesta este în mod evident Cosmin. A scris aici un articol foarte fain şi bine documentat cu surse. Vă recomand cu căldură să îl citiți […]

Adauga comentariul tau