Mix de toamna

21/10/2011, postat in jurnal

Toamna e anotimpul în care se trece de la cald la rece. Această tranziţie are anumite efecte . În timpul verii, corpul nostru, sau al meu cel puţin, este atras de alimente şi băuturi cu natură rece. Ceaiurile verzi şi oolong-urile slab oxidate conduc detaşat în această perioadă. Ceaiurile mai oxidate (oolong-uri oxidate sau negre) sau fermentate  (puerh gătit) îşi găsesc mai  greu locul în timpul zilei, dar sunt foarte bine venite în dimineţile  răcoroase sau în zile ploioase.veroxybd.com

Toamna lucrurile se schimbă. Gusturile noastre la alimente se schimbă, eu de exemplu poftesc mâncăruri cu tente dulci toamna. La ceaiuri, cele  negre, oolong-urile oxidate şi puerh-urile câştigă teren.  Totuşi, ceaiurile verzi încă îşi găsesc loc, în special dupa efort fizic, când efectul lor se simte foarte bine.

Deşi multă lume trece la ceaiuri toamna, mulţi aleg cu predilecţie ceaiul verde. După mine, nu e potrivit în orice moment.   Cea mai bună măsurătoare e sănătatea dumneavoastră, dar aceasta e un subiect prea complex şi ţine prea mult de modul de viaţă al fiecăruia. Vreau să menţionez că ceaiurile (şi nu numai) au o anumită natură, de care trebuie ţinut oarecum cont. Un ceai  se alege în funcţie de condiţiile mediului şi nu după gust sau mai rău, după aspect şi miros.

Pentru că ceaiurile au o anumită natură, se pot crea unele aranjamente care evidenţiază asta. Cu alegerea potrivită, iarna poţi aduce puţină vară,  sau vara primăvară sau iarnă.  Maeştrii de ceai sunt specialişti în asta, indiferent de naţionalitatea şi metodele lor.

Când vorbesc despre natura ceaiurilor, mă refer la ceaiuri pure, nu la amestecuri.

În poze se observă un vas cu scoici. E un mod creativ de a folosi apa care rămâne de la gong fu cha, atât în timpul sesiunii de ceai cât şi după.  Acest surplus se poate folosii şi la apa de flroi, dar eu rar mă mobilizez să fac aşa ceva.

Categorii:jurnal, Taguri:, , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau