Prepararea ceaiului negru folosind un ceainic de sticla

08/07/2011, postat in preparare,video

Una din categoriile care mie imi plac mult, ceaiul negru este subestimat de multa lume, invlusiv de cei care au o idee despre ceaiuri.  Practic, nu exista ceaiuri mai dulci decat ceaiurile negre . Asocierea gustului amar cu ceaiul negru mi se pare ceva foarte gresit. Gustul dulce trebuie asociat cu ceaiurile negre. Cel putin la ceaiurile negre chinezesti.

Ceaiurile negre sunt mult mai iertatoare decat ceaiurile verzi. Totusi, daca se foloseste metoda clasica, europeana, la unele ceaiuri negre nu e bine sa fie apa prea fierbinte. In exemplul de mai jos apa e la 80 de grade.  Desi gustul e interesant, din nou nu pot zice ca se apropie de metoda gong fu. Gustul e pur si simplu diferit. Sa va dau un exemplu. Unele ceaiuri au o tenta de afumat. Prin metoda gong fu, ai destul de mult control incat sa faci foarte putin simtit acel lucru sau sa il accentuezi.

Daca ar fi sa zic o singura regula asta ar fi: Nu trebuie sa fie amar.

In general aceste ceaiuri prin natura lor te incalzesc, unele mai tare decat altele. De exemplu, un laspang souchong baut seara inainte de culcare vara nu e o idee prea buna.  E posibil sa va treziti si nu de la cafeina, ci ca va este prea cald.  Acelasi Lapsang Souchong va prinde foarte bine iarna.

In general, ceaiurile negre se preteaza foarte bine facute la rece, iar gustul obtinut e excelent. Merg mult mai bine in caz de calatorie decat orice alt suc, cel putin in cazul meu.

Ceaiul din video este un Bai Lin Gong Fu.

Adauga comentariul tau