Ceaiurile chinezesti, pe scurt

30/04/2010, postat in ceai

Toate ceaiurile chinezesti provin din varietati ale plantei de ceai , Camellia Sinensis , dar sunt procesate in mod diferit.

Ceaiul Verde (绿茶): Ceaiul verde este procesat in asa fel incat nu se oxideaza deloc. Frunzele sunt incalzite intr-un fel de wok, imediat dupa ce au fost culese. Apoi sunt rulate manual in forma lor finala , dupa care sunt uscate la o temperatura inalta dupa diferite tehnici. Dupa uscare, frunzele nu isi mai schimba proprietatile.  Pe langa tipul de planta si climat, modul in care sunt rulate si uscate determina particularitatile ceaiului.  Din aceeasi regiune se pot obtine mai multe tipuri de ceai, prin tehnici de rulare si uscare diferite. In cazul ceaiurilor japoneze verzi, in loc de a fi incalzite in wok , frunzele sunt tinute in abur, in instalatii speciale. Aici gasesti posturile mele despre ceai verde .

Ceaiul Rosu (红茶) : Ceea ce in tarile europene este cunoscut ca si ceai negru, in China el este de fapt ceai rosu (dupa culoarea infuziei).  Spre deosebire de ceaiul verde, ceaiul rosu nu a fost incalzit sau uscat imediat dupa ce a fost cules. Frunzele sunt lasata sa se strice (adica oxideze)  pentru o vreme, inainte de a fi rulate in forma lor finale. Oxidarea este motivul pentru care frunzele isi schimba culoarea. Dupa ce frunzele s-au oxidat, se usca, la fel ca si in cazul ceaiului verde.

Oolong (青茶): Sau verde inchis, sau albastru. Acest tip de ceai este unul intermediar , intre verde si negru, adica partial oxidat. Frunzele sunt lasate la inceput sa se oxideze, in functie de tipul ceaiului, dar inainte sa se transforme in ceai rosu, sunt procesate intr-un mod similar ceaiului verde.  In producerea unor tipuri de oolong (tie gua yin), sunt implicate pana la 18 etape distincte de procesare, din acest motiv, oolong-urile sunt printre ceaiurile cel mai greu de prelucrat.

Ceai Galben (黄茶) : Producerea ceaiului galben este aproape la fel ca si in cazul ceaiului verde, dar in plus, frunzele se tin intr-un loc putin umed o vreme de pana la trei zile. Depozitarea in aceste conditii poate avea loc in oricare din etapele de preparare, in functie de ceaiul urmarit. La fel ca si in cazul oolong-urilor, ceaiul galben e partial oxidat.

Ceaiul Alb (白茶): Ceaiul alb este un tip de ceai putin oxidat. E format din muguri de ceai care sunt lasati neatinsi pentru o vreme, inainte de a fi uscati la o temperatura foarte ridicata. Spre deosebire de restul ceaiurilor, acestia nu sunt prelucrati in nici un alt mod. In acest fel, mugurii nu isi pierd puful sau culoarea, iar infuzia ramane alba  (transparenta). In mod traditional, ceaiul alb se facea doar din muguri, dar datorita cererii foarte mari, a inceput sa se produca ceai alb si din frunze, sau frunze amestecate cu  muguri. Cel mai bun exemplu de ceai alb de gradul doi este Bai Mu Dan.

Puerh (黑茶): Sau ceai negru, este un ceai post fermentat. Ca si ceaiul verde, este incalzit in wok-uri pentru a evita oxidarea, apoi rulat in diferite forme. Dar dupa aceasta, este procesat in asa fel incat sa permita micro-organismelor sa actioneze asupra frunzelor, in asa fel incat acestea sa fermenteze. Cand procesul de fermentare e complet, frunzele sunt uscate. Puerh-ul verde (raw puerh , 生普洱 ) este o versiune mai speciala de puerh (singura pana in secolul trecut): frunzele sunt tinute intr-un mediu propice fermentarii, dar fara a accelera procesul ca si in cazul puerh-ului gatit ( shu-puerh ). Gustul acestui tip de puerh ( raw puerh) se schimba de-a lungul timpului si in general se considera ca un puerh de calitate trebuie sa aiba minim 10 ani.

Vezi aici alte posturi despre puerh. In linkurile din blog gasiti niste magazine de unde puteti cumpara .

Acest post are 2 comentarii :
15/06/2010, 10:28Yunnan Chitsu Pingcha @ Calea Ceaiului

[…] sunt faimoase pentru anumite tipuri de ceai. Aceasta regiunie este faimoasa pentru puerh. Dupa cum stim, ceaiul puerh e un ceai fermentat, fiind o categorie aparte de […]

25/06/2010, 16:13Ne place ceaiul chinezesc | Yi Jin Jing 易筋經

[…] Ne place ceaiul chinezesc Salut! Dacă eşti nou aici ai putea fi interesat să te abonezi la feedul RSS pentru actualizări ale subiectului.Powered by WP Greet Box WordPress PluginChiar dacă nu am amintit nimic până acum despre aceasta, suntem mari consumatori de ceai chinezesc. A vorbi despre ceaiul chinezesc necesită un blog de sine stătător şi ne face plăcere să descoperim un astfel de blog în limba română la această adresă: http://blog.chadao.ro/ […]

Adauga comentariul tau