Shan Lin Shi Gao Shan Hung Shui Oolong

07/01/2012, postat in ceai,oolong

Shan Lin Shi este un alt munte din Taiwan unde se produc printre cele mai bune oolong-uri în prezent.  Ceaiuri similare sunt cele produse pe  muntele Li Shan şi Ali Shan. Shan , după cum am mai spus înseamnă munte. Gao Shan înseamnă ‘high mountain’ iar Hung Shui (apă roşie) e un stil de a face oolong mai vechi, cu un nivel de oxidare mai ridicat şi de roasting mai scăzut ( spre deosebire de Tie Guan Yin care e oxidare scăzută, roasting ridicat).

În ultima vreme am băut Gao Shan Hung Shui de pe acest munte, cules în diferite perioade. Mai bine zis, de un an încoace sunt focusat pe oolong-uri taiwaneze,  iar în prezent sunt pe această regiune.   Hung Shui-ul din Shan Lin Shi este diferit de cel din Feng Huang, din care am băut din 2008 şi din 2009 , culese primăvara, toamna şi iarna. Gustul acestuia, când e cules primăvara, seamăna cu Li Shan până la un punct, sau mai bine zis, până la un sezon.  Deoarece cel recoltat primăvara e diferit de cel recoltat vara, deşi seamănă. Acesta din urmă seamănă mai bine cu ce m-am obişunit eu, adică cele culese toamna. Cel de primăvară are o notă vegetală care  dispare aproape complet în recolta de toamnă.  Cred ca nivelul de ‘roasting’ devine tot mai puternic pe măsură ce se înaintează în sezoane. Asta se observă şi la culoarea frunzelor şi se simte în gust.   Gustul de bază seamănă foarte mult oricum.

În acest post am scris despre acelaşi ceai de pe acelaşi munte de pe aceeaşi plantaţie. Diferenţe între ceaiuri la recoltare  a fost de 3 luni.  Am realizat pe parcursul timpului şi cu ajutorul firmei mele, Compania Ceaiului,   că nu se poate expune această informaţie şi nu se poate oferi ca selecţie. Sau nu încă, nu în acelaşi loc cu alte ceaiuri. Compania Ceaiului e destul de specializată şi aşa, dar oferind atâta informaţie, aş bloca oamenii. Pe măsură ce înteleg şi învăţ mai mult, nu mai ştiu cum să expun informaţia.  Dacă aş fi să sumarizez cât de simplu:

Există regiuni/munţi pe care se produc ceai, iar pe acei munţi mai multe plantaţii la diferite altitudini. Muntele/regiunea dă o caracterstică ceaiului care se regăseşte în toate ceaiurile produse acolo, dar între ele sunt diferite. Un ceai cules într-un sezon e diferit faţa de acelaşi ceai din acelaşi loc cules în alt sezon, iar tehnica prin care e prelucrat afectează şi mai mult asta. Acelaşi tip de ceai se produce în mod similar pe alt munte, dar va avea un gust diferit.  E aproape imposibil să dai un sens acestor lucruri în vest, aşa că în general veţi găsi muntele şi altitudinea, iar plantaţia practic nu înseamnă nimic pentru voi deoarece nu vă ajută ca şi informaţie ( nu există destul ceai pentru comparaţie şi nu se dă destulă atenţie preparării).

Acest post are 2 comentarii :
11/01/2012, 19:11nuca

Stiu ca nu e intrebarea portivita la postarea potrivita,dar as vrea sa stiu daca un borcan din sticla ambrahttp://www.elemental.ro/446-recipient-cosmetic-sticla-maro-60-ml.html

este potrivit pentru pastrarea ceaiului(si daca pe acelasi principiu se pot pastra si seminte,nuci,condimente in el,etc)
Multumesc

13/01/2012, 13:56Cha

Da , se poate folosi.

Adauga comentariul tau