Stilul competitie

06/11/2016, postat in preparare

Mi-a luat foarte multă vreme să înțeleg de ce e nevoie a face ceai în stil competiție. Fiind obsedat de ceaiuri bune și cel mai bun mod de a prepara ceaiul, consideram din start că nu ai cum să faci ceai bun în acest mod. Nici nu ai cum, la majoritatea ceaiurilor.

Deși am seturi de acest gen de mulți ani, doar în ultimul an am început să le folosesc mai serios. La Santavana am fost pus în situție să fac ceaiuri care nu le-am văzut niciodată. Cu ceaiurile mai vechi de 20 de ani nu prea e problemă, e greu să greșești teribil cu ele. Dar puerh-ul verde mai tânăr, preparat greșit, poate avea efecte neplăcute pentru un călugăr care manâncă odată pe zi. În general ceaiurile le aleg cu o zi înainte, dar abotele paote veni cu câteva minute înainte să zică “fă ceaiul ăsta”.

Purple Cane 2011 Green Puerh

Prepararea în stil competiție e cel mai standard mod pentru a vedea tot ce are ceaiul, bun și rău. Pentru a preparea în acest mod, se cântăresc 3 grame de ceai și se țin la infuzat 3 minute dupa care se toarnă în ceașca care vine odată cu setul. E o metodă consistentă, iar seturile sunt standard. Pregătind în acest fel îmi pot da seama rapid cum să il prepar astfel încat sa scot ce e bun din el.


Acest mod a devenit modul în care încerc orice ceai nou. E excelent când ai de văzut ceaiuri în paralel. E de înțeles că de cele mai multe ori nu se poate bea ceaiul și nu se servesc alți oameni, deoarece în cele mai multe cazuri este prea amar (una din condițiile mele pentru un ceai bun și preparat bine e să îl poți bea pe stomacul gol).

Categorii:preparare, Taguri: , Adauga comentariu  
Adauga comentariul tau