Trei Long Jing

06/03/2011, postat in ceai,jurnal,sfaturi

Long Jing este unul din ceaiurile  cele mai cunoscute, dar în acelaşi timp, printre cele mai puţin cunoscute.  Este printre cele mai puţin cunoscute deoarece majoritatea ceaiurilor Long Jing de pe piaţă sunt false,  majoritatea fiind făcute în provincia Sichuan.

Ceaiul e făcut în provincia Zhejiang din China.  În funcţie de subregiune,  era tradiţional împarţit în Shi Feng  (Leu),  Long Jing (Dragon) Yun Qi  (Nor), Hi Pao  (Tigru) şi Mei Jia Wu (Prună).

În prezent,  se foloseşte un sistem mai complex, categoriile principale fiind Shi Feng, Mei Jia Wu şi Xi Hu ( Lacul de vest), fiecare din ele fiind divizate în mai multe grade bazate pe dimensiunea frunzei  .  Pentru a le diferenţia se folesc nume gen qi gang (Suliţă)  şi que she (Limbă de rândunica) , care reflectă ce anume a fost cules (numele e ales după formă).

Pe lânga asta mai contează şi data cand au fost culese. Ceaiurile culese înainte de festivalul Qing Ming, în prima săptămâna din Aprilie sunt considerate ideale.

3 teas sold as long jing

Eu am încercat diferite Long Jing, unele făra noţiuni de provenienţă ,  altele categoric false.Am ales trei ceaiuri. Unul cumpărat de la Jing tea (primul din poză),  din Zhejiang , care are specificat satul şi data culesului  ( pre – ming), unul de la Drumul Ceaiului (al doilea), care nu are specificată provenienţa şi unul de la Cărtureşti (ultimul), care este categoric un fals după judecata mea si nu seamănă de nici o culoare cu ce ar trebui sa fie un Long Jing sau un ceai verde.  Pe lânga acestea, mai am un Shi Feng şi Xi Hu , care vor fi prezentate separat.

Bineînţeles că nu am testat toate categoriile şi personal cred ca sunt puţine persoane care stăpânesc diferenţele, dar cred că în majoritatea cazurilor pot să imi dau seama care este un Long Jing şi care nu, deşi sunt şi cazuri când nu sunt sigur. Ca o ultimă notă, în cazul acestor trei, gustul diferă cam cum diferă şi frunzele.

.gallery {
margin: auto;
background:#f5f5f5;
}

.gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%; }

.gallery img {
/** border: 2px solid #cfcfcf; */
background:#fff; border:2px solid #e8e8e8
}
.gallery-caption {
margin-left: 0;
color:#666
}

Acest post are un comentariu :
11/03/2011, 18:02Richard

În Hangzhou se poate merge în vizită la plantație. Evident ca nu se plimba nimeni printre tufele de ceai, ci numai in spatiul comercial unde se prezinta, se gusta si se cumpara ceai. Destul de scump si nu fac rabat nimic la pret. Dar pentru cantitati mari ofera suplimente drept cadou. Stilul chinezesc 🙂

Adauga comentariul tau