Un ceainic nou

10/10/2015, postat in instrumente

Alegerea un ceainic nu e o treabă rapidă. Poate dura luni de zile, ca și în acest caz. Deși am luat ceainice bune de pe internet, e o experință mult mai bună să îl cumperi dintr-un magazin.

Prefer să îi cunosc personal pe cei care îmi vând instrumente de ceai, așa că la început am încercat  să mă introduc celor care au magazinul.  Această introducere nu trebuie făcută prea dintr-o dată. Ea s-a petrecut de-a lungul a mai multor luni de zile.   Trebuie să îi lași pe ei să te aprecieze și să ajungă singuri la o concluzie.

La început am cumpărat doar ceai. Apoi, după ce am mai cumpărat, au realizat că nu sunt doar turist și că am o idee despre cultura lor.  În timp, am ajuns să îi cunosc și  să îi vizitez mai frecvent. Odată ce m-am decis că o să cumpăr un ceainic, nu m-au grăbit deloc. Am vizitat timp de mai multe săptămâni magazinul. Mi-au răspuns cu răbdare la orice întrebare, m-au lăsat să ating ceainicele și m-au lăsat să văd cum curge apa din ele – un lucru foarte important când cumperi un ceainic. Mă bucur că am avut destulă experiență ca să fac o alegere chibzuită și mă bucur și mai tare că am reușit să învăț chiar mai multe în procesul de cumpărare.

.gallery {
margin: auto;
background:#f5f5f5;
}

.gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%; }

.gallery img {
/** border: 2px solid #cfcfcf; */
background:#fff; border:2px solid #e8e8e8
}
.gallery-caption {
margin-left: 0;
color:#666
}

Ceainicul pe care l-am ales l-am ales pentru hei cha. Acest tip de clei îmi este cunoscut. Acasă în România am deja un dragon egg  din acest tip de argilă care îl folosesc pentru shu puerh.

Forma care am ales-o este tot una tradițională. Spre deosebire de dragon egg, acest ceainic este puțin mai mare și se simte mult mai dens și mai solid. De această dată, am învățat și caracterele chinezești pentru acest tip de argilă.

ceainic_nou03

 

Caractere chinezești sunt   大红袍 , la fel ca și în cazul ceaiului Da Hong Pao.  “Da” înseamnă mare printre altele, iar în acest context denotă denistatea ridicată a acestui tip de argilă (clay – nu știu dacă e traducerea corectă). Hong Pao denotă argila , se traduce red robe iar unii ii zic crimson robe. Hong () e caracterul pentru roșu și e folosit și pentru 红茶, adică ceai roșu ( negru cum îl numim incorect în părțile noastre).

Proprietarii magazinului mi-au tradus și numele maestrului (tot o femeie) și mi-au arătat într-un catalog cum arată această argilă brută, cum se procesează și la ce temperatură se face.

ceainic_nou11

La moment e cel mai scump ceainic  pe care l-am achiziționat, dar nici pe departe cel mai scump ceainic din magazin.  Properietarul avea un ceainic estimat la cam către 3000 Euro, dar sincer încă nu înțeleg ce ar cauza diferența de preț în afară de semnătura maestrului. Voi mai investiga.

 

Cât sunt aici, verific absolut orice lucru îl știu despre ceai, pentru a obține o validare explicită. Așa că am întrebat din nou cum se pregătește ceaiul ceainicul. Mi-au confirmat că trebuie fiert și lăsat peste noapte.  Singura diferență față de cea făceam eu e timpul de fierbere. Ei mi-au recomadat 20-30 minute de fierbere – eu în trecut țineam doar câteva minute.  După ce am întrebat asta ei au întrebat imediat ce tip de ceai intenționez să fac în acest ceainic și mi-au ales niște puerh cu care să îl fierb. Au fost  foarte amabili cu mine.

 

Categorii:instrumente, Taguri:, , 4 comentarii  
Acest post are 4 comentarii :
11/10/2015, 12:25Cha

Alex, poza era de la alt ceainic, dar acelasi maestru. A doua varinata din ce mi-ai zis tu. Cel putin suna aproximativ asa – Jeng Fang, nu stiu cum se scrie cu caractere normale.

Domnule Emanoil – e vorba de fierberea ceainicului. Este o eroare la mine in post. Fierberea ceainicului, nu ceaiului . Corectez acuma . Scuze pentru confuzie

11/10/2015, 12:31Cha

Alex – sunt curios in care poza ai vazut caracterele?

Doar pe flickr am poza cu caracterele clare , aici nu cred ca se disting. In poza in care ei se uita la ceainic, e ceainicul pe care l-am ales.

Wang Jianying e numele celei care a facut celalalt ceainic al meu – dragon egg-ul. Ceainicul acesta e facut de altcineva. Iti pot trimite caracterele daca doresti sa le studiezi.

11/10/2015, 16:10Alex

Nu am vazut caracterele, ceainicele de Da Hong Pao (originale sau copii) care umbla pe piata si arata ca in pozele tale si sunt facute de femei apartin celor doua. Sau copii din total alt lut si facute pe cine stie unde.

11/10/2015, 17:32Cha

Vezi aici :

https://goo.gl/photos/2gGVq2PVKkfMcB7GA (alt ceainic, aceeasi stampila)

Caracterele se vad scrise mai bine pe carnetel aici https://flic.kr/p/yEQFQW ( Fa zoom)

De la un anumit pret in sus, ceainicele aici vin cu certificat.

Din categoria celor facute pe cine stie unde, se vand si aici, dar sunt cu mult mai ieftine.

Adauga comentariul tau