Un oolong anonim

06/06/2009, postat in ceai,oolong,preparare,sfaturi,video

Despre oolong-uri ar fi multe de spus .  Dintre toate ceaiurile acesta este cel mai greu de produs , deoarece implica cei mai multi pasi in partea de productie. In zilele urmatoare sper sa am destul timp sa descriu acest procedeu pe site.

Exista trei importante sortimente de ceaiuri oolong, de la cele mai putin fermentate la cele mai fermentate , care imbatranesc asemenea pu’erh-urilor. Toate sunt    ceaiuri foarte reputate in China , apreciate in special de clasa mai instarita,  pentru calitatile lor medicinale: calmeaza, ajuta la slabit si contribuie la digestie.   In trecut , in timpul dinastiei Ming , oolong-urile erau cunoscute ca si ceaiuri albastre.

Daca doriti sa aflati rapid cum se prepara , aflati ca acestor ceaiuri le place temperatura ridicata , asemenator ceaiurilor rosii.  Pentru a obtine savoare maxima , ceinicele trebuie mentinute fierbinti , drept pentru care ceainicele de lut sunt  mai potrivite , in special cele yixing , care sunt considerate cele mai bune in prepararea ceaiului oolong.  Metoda  gong fu cha este deseori asociata cu oolong-ul. ( Daca vreti sa vedeti  un  filmulet  cu gong fu cha, puteti revedea acest post )

Temperatura apei trebuie sa fie chiar sub punctul de fierbere , intre 90 si 100 de grade celsius.  Oolong-urile de regula se pot infuza de mai multe ori si este recomandat  sa se serveasca din cesti mici, deoarece sunt foarte intense ca sa zic asa.

Ok , acum putin despre acest ceai.  Nu stiu exact ce tip de oolong e , deoarece l-am primit (mersi Alin). A fost adus de la hong kong , iar prima data cand am baut din el  , well am ramas masca.

Nota: Am preparat ceaiul in gaiwan deoarece nu am inca ceainic pentru oolong (doar pentru negru si verde/pu’erh verde) .  Era foarte de dimineata , si eu eram inca in pijama . Sa imi scuzati va rog tinuta.  Sa aveti  in vedere ca se obtin pe putin atatea infuzii.  Eu o sa public cat mai multe poze, ca sa aveti o idee despre ce e vorba.

Pozele sunt accesibile si ca o compilatie video ( cu text in engleza):

Numai bine.

Acest post are 5 comentarii :
09/06/2009, 12:29Cornel

Foarte frumos colajul de fotografii. Felicitari!

09/06/2009, 13:20Cha

Multumesc , ma bucur ca ti-a placut.

09/06/2009, 22:45Cornel

Si vesela este deosebita. Iar prezentarea este foarte detaliata. Un adevarat tutorial 🙂 Succes in continuare!

09/06/2009, 23:39Cha

Setul are 6 cescute si mai mici. Dar imi plac mult astea albe ; cand is singur in majoritatea cazurilor folosesc cescutele albe.

20/06/2009, 01:12Cum preparam pu-erh viu in stil kung fu. @ Calea Ceaiului

[…] un gaiwan , se procedeaza la fel , gaiwan-ul folosindu-se pe post de ceainic.  Puteti  revedea acest post pentru mai multe […]

Adauga comentariul tau