Una alta despre alte culturi

09/05/2015, postat in jurnal

De cand am ajuns in acest loc, am luat contact cu minoritatea chinezeasca. Bineinteles, nu a trecut mult pana am dat de ceai. Sau, mai bine zis, ceaiul a dat de mine.

Desi nu toti au idee sa faca ceai, toti (cei mai in varsta) beau ceai.   Le place in mod deosebit puerh-ul, care este usor accessibil aici. Cu toate acestea, daca intrebi un tanar el nu o sa stie sa iti zica ce e si de unde cumperi sau cateodata ce este.

Intre cei care stiu face ceai unele detalii sunt mai putin importante.  De exemplu, daca vorbesti de ceaiuri oolong  oxidate – se uita lung – unii din ei. Daca folosesti termenul in chineza – yan cha – totul e ok.

Cel mai bine e sa te adresezi folosind numele ceaiului in chineza. Ei cand zic green tea from taiwan se refera la oolong si black tea se refera la puerh (hei cha – ceai negru). Asa ca, lu cha , hei cha, hong cha, oolong cha, yan cha si  bai cha si huai cha sunt normele.

Spre norocul  meu, majoritatea mea termenilor in chineza ii stiam.  Cu toate acestea, nu stiam sa pronunt nici unul corect – nimeni nu intelegea ce zic. Nici macar cha.

Spre final, trebuie sa spun ca doar acum apreciez cu adevarat ce ceaiuri aveam la Compania Ceaiului.  Desi aveam ceaiuri bune – nu imi dadeam seama cu adevarat cat de bune.  Am avut norocul sa dau peste puerh-uri foarte bune aici, dar nu am baut inca un ceai verde pe jumatate la fel de bun decat aveam la Compania Ceaiului. Si pot zice ca putini cauta.

 

 

 

Categorii:jurnal, Taguri: , 11 comentarii  
Acest post are 11 comentarii :
09/05/2015, 13:28assirs

La noi nici nu se stie de aproape toata lumea ce este un ceai. Pentru romani, ceaiul este o fiertura de plante bine indulcit si cu lamaie sau alte adaosuri florale, care se bea cu stacana in loc de apa. Pentru asiatici, ceaiul este o folosofie

10/05/2015, 08:55assiris

omparativ cu România, cum este clima, mai cald, mai frig, mai uscat, mai umed? La noi nu s-ar putea aclimatiza vreun soi de planta de ceai? M-ar interesa niște semințe/răsad pentru a încerca.

10/05/2015, 14:45Cha

Aici e foarte umed si cald, dar nu e China. Nu prea pot spune ca ma princep in cresterea plantelor de ceai, doar in infuzarea lor. Din putinul pe care il stiu eu, excluzand temperaturile extrme, nivelul de precipitatii e problema. Din cate stiu, in Londra se cresc plante de ceai de catra pasionati asa ca dumneavoastra.

12/05/2015, 03:00Cha

Legat de partea de filozofie, nu as putea zice. Ei isi cam pierd traditiile. Recent, am invatat tineri chinezi sa faca ceai, ca sa si le pastreze. Generatia tanara e mai interesata de cafea decat de ceai. Nu cu mult diferit de noi.

Cei in varsta, da, dar nu la mod de filozofie. Mai degraba ca si parte integranta din viata lor – in sensul ca o fac, dar predominant spre partea de socializare. Fiind o cultura transmisa, ei au ‘in sange’ partea de preparare si apreciere. Sunt multi care nu stiu sa faca ceai, dar stiu diferenta intre un ceai facut bine sau rau.

14/05/2015, 21:09assiris

Da, cafeaua a câștigat mai mult teren, are gust dar are și un miros puternic ceea ce atrage. Dacă în două camere se prepară cafea și ceai, camera cu cafea se simte de la o poștă. La fel cum miroase un grătar pe care sunt mici sau pește comparativ cu altul pe care sunt puse legume. Evident sănătate este la cel cu legume cum este și în camera cu ceai dar … gusturile nu se discută. Problema este ca o cafea cât de cât băubilă face oricine dar un ceai care să placă chiar și unui neinițiat, mai greu. Dacă o cafea trebuie doar păzită să nu dea în foc, un ceai se face cu cronometrul și terrmometrul alături pentru cei care nu știu să aprecieze măsurătorile din instinct.
Apropo. La cafea există automate sau expresoare care prepară, pentru ceai – ceai (nu instant aiurea) sunt expresoare, care să programeze temperatura și timpul pentru un ceai cât de cât bun?

17/05/2015, 10:19Cha

La gong fu cha nu am vazut, dar trebuie sa fie. Pentru alte ceaiuri, este si in Romania.

17/05/2015, 19:36assiris

Este pentru alte “ceaiuri” care sunt de fapt amestec de substanțe chimice care nu au nici o legătură cu planta Camelia Sinensis (NESS TEA, LIPTON ICE TEA etc). Or fi ele bune la gust dar nu și la sănătate.

19/05/2015, 14:34Cha

Adevarul e ca si in cazul ceaiului nu stii ce bei. Te bazezi pe increderea de la sursa. Recent, in tara care ma aflu, s-au descoperit 7 tone de ceai oolong in care nivelul de pesticid era in doze letale pentru consumul uman. Chiar daca era planta.

Nu toti esticii recomanda ceaiul. In Ayurveda, un sistem indian de medicina, ceaiul nu e recomandat de exemplu.

19/05/2015, 22:14assiris

În acest caz ce să mai cred? E benefic sau nu e ceaiul verde chinezesc mai ales, țara unde poluarea e acasă la ea și unde dorința de a cuceri lumea economic a făcut să se inventeze și oul artificial.

23/05/2015, 07:41Cha

Parerea mea, e ca cel mai mare beneficiu, e in primul rand de la apa.

Daca sunt din surse curate, toate au efect benefic. Dintre ele, ceaiul verde pare a avea cele mai bune proprietati. Eu personal, nu beau pentru motive de sanatate si am destula experienta ca sa dinsting un ‘ceai curat’.

Ceaiurile de la Compania Ceaiului ( care vin prin Canton Tea) de exemplu sunt extraordinare. La fel si cele de la Jing Tea. Pe langa ca sunt de la plantatii alese si productatori mici, trec si prin standardele europene de igiena si calitate, care sunt foarte ridicate.

Pe langa proprietatile benefice asupra corpului, ceaiul verde e si un stimulant nervos. Nu are un efect asa puternic ca si cafeaua, dar tot stimulant nervos ramane.

Orice lucru, bun sau rau, trebuie folosit in contextul potrivit. Exagerarea cu ceai verde, nu poate aduce nimic bun, chiar daca ceaiul e bun. Obsesia pe sanatate aduce boala tot timpul in prin plan. Nu poti sa vorbesti de sanatos fara sa te gandesti la nesanatos. Parerea mea, e ca trebuie sa echilibrezi lucrurile de care dispui.

23/05/2015, 15:47assiris

Da, azi e din ce in ce mai greu sa faci deosebirea intre BUN si RAU. Chiar si la cineva bine intentionat, munca lui de a scoate ceva de calitate este torpilata de un mediu ostil, poluat. Eram intr-un magazin de ceaiuri sa iau niste suplimente alimentare si intra o doamna: aveti ceaiuri BIO? Voia Coada soricelului BIO pentru o fiica plecata in strainatate si care nu concepea sa cumpere decat ceva BIO. Partea interesanta este ca BIO a devenit ceva la moda si lumea cumpara aceste produse cu bani multi pentru ca pe pachet scrie BIO. Mi-a adus aminte de perioada cand pe sticlele de ulei scria “FARA COLESTEROL” lucru absolut aiurea dat fiind ca numai produsele animale au colesterol. Intre timp au renuntat.

Adauga comentariul tau