Vizită în cea mai mare piaţă de ceai din China

11/03/2011, postat in jurnal

Notă: Acest post este scris de domnul Richard Vencu, pe care l-am cunoscut prin intermediul site-ului Yi Jing Jing, site pe care eu vi-l recomand cu căldură.

********

În martie 2011 am călătorit în China cu un grup de practicanți de arte marțiale interne și cu câțiva pacienți aflați în căutare de tratamente bazate pe qi gong și medicină tradițională chinezească.

Profitând de numărul mare de persoane noi din grup am decis să prelungim călătoria cu o mică excursie prin sudul Chinei, anume în Hong Kong și Guangzhou.

Hong Kong-ul este un oraș scump, fascinant dar puțin relevant pentru noi din punctul de vedere al ceaiului, de aceea nu mai insist asupra lui. Însă la Guangzhou ne-am simțit cu toții în paradisul ceaiului chinezesc.

Vă recomandăm experiența hotelului de cinci stele, Garden Hotel (cereți taximetristului să vă conducă la Hua Yuan Jiu Dian). Prețul pentru o noapte este aproximativ 100 Euro până la 140 Euro pe noapte pentru 2 persoane inclusiv mic dejun însă chiar și cei cu buget limitat merită să locuiască o noapte acolo.

Ca restaurante recomandăm restaurantul din parcul Yue Xiu aflat la 5 minute cu taxiul de hotel, înspre vest. Cereți hartă de la concierge și veți remarca acest parc foarte aproape. O excursie pe fluviu sau o masă la restaurantul de pe malul fluviului specializat în gătirea fructelor de mare poate fi o completare frumoasă pentru descoperirea orașului. La fel de interesantă poate fi o vizită la reședința familiei Chen care astăzi este muzeu pentru că familia este răspândită în toată lumea, numărând nu mai puțin de 14000 de persoane în zilele noastre. Spre deosebire de Hong Kong, în acest oraș puteți bea ceai de calitate în aproape orice loc decideți să luați masa sau să vă odihniți.
Tea shop in Fang Cun Market
Rezervați o zi numai pentru ceai. Asigurați-vă că aveți bani schimbați sau scoși de la bancomat înainte de a pleca spre piața de ceai pentru că acolo băncile sunt greu de găsit și chiar găsite schimbul valutar poate dura și două ore! Cereți la concierge să fiți trimiși către Fangcun Tea Market și călătoriți cu taxiul nu mai mult de 20-30 de minute.
Acolo veți descoperi nu o piață, sau un mall de ceai chinezesc, așa cum ne-am putea aștepta, ci un întreg cartier, cu mai multe mall-uri și magazine individuale ale comercianților de ceai, de seturi de ceai din porțelan, accesorii de ceai din bambus și chiar și mobilier de ceai. Pentru a vizita cuprinzător această piață chiar este nevoie de timp și de răbdare. Nu vă sfiiți și luați masa în cartier, la un restaurant de pe stradă. Gustați ceaiurile pe îndelete, veți vedea că vânzătorii abordează o tehnică specifică: prima dată vă oferă să gustați un ceai ieftin, dacă vă place comandați fie 100 grame, fie 250 grame, fie 500 grame sau mai mult. Unitatea de masură tradițională pentru greutate se numește jin și este echivalentă cu 500 de grame. Prețurile sunt exprimate în RMB (yuan) per jin. După ce comandați din sortimentul ieftin vânzătorii vă oferă ceai din ce în ce mai bun și din ce în ce mai scump. Dacă aveți buget limitat nu cumpărați sortimentul ieftin, cereți după ce ați degustat un ceai mai scump și cumpărați din acesta.

Merită cumpărat și 100 sau 200 grame din ceaiul cel mai scump. Îl puteți folosi cu succes la ocazii speciale sau drept cadou pentru un cunoscător.

Nu evitați seturile de ceai, tăvile de ceai, accesoriile. Puteți crea acasă un colț impresionant pentru servirea ceaiului chinezesc. Nu uitați totuși că suprataxa pentru depășirea greutății bagajului la companiile aeriene este destul de scumpă.

Categorii:jurnal, Taguri:, , , 2 comentarii  
Acest post are 2 comentarii :
11/03/2011, 17:47O piață de ceai din China | Yi Jin Jing

[…] invit să citiți articolul integral la http://blog.chadao.ro/vizita-in-cea-mai-mare-pia%C8%9Ba-de-ceai-din-china/ […]

31/07/2012, 10:57Vizită la cea mai mare piață de ceai din China

[…] Vă invit să citiți articolul integral la http://blog.chadao.ro/vizita-in-cea-mai-mare-pia%C8%9Ba-de-ceai-din-china/ […]

Adauga comentariul tau