Voi ce părere aveţi?

28/04/2012, postat in jurnal

Eu şi soţia ne pregătim să ne mutăm la locul nostru. E de aşteptat ca ceaiul să aibă un loc important deoarece amândoi iubim foarte mult ceaiul.  În fiecare dimineaţa stam între o ora şi o oră jumate la ceai.

Vrem să avem un colţ în care să ne relaxăm şi în care putem admira ceva frumos. O floare, un tablou, o statuie. Deşi iubim ceaiul chinezesc  şi  geniului chinezesc ( kung fu ,  idealul nostru), adorăm şi simplicitatea japoneza. Colţul nostru are o foarte puternică influenţa japoneză.

Obiectele expuse se vor schimba, având şi un rol social. Rolul e pentru a uşura o discuţie în cazul unor vizite şi pentru a ne armoniza cu anotimpurile sau starea noastră interioară.  Cei care studiază ceremonia japoneză înţeleg despre ce e vorba, de acolo ne-am inspirat.

Ce părere aveţi? Deocamdată doar stadiu de proiect.

 

Categorii:jurnal, Taguri:, , 10 comentarii  
Acest post are 10 comentarii :
29/04/2012, 03:05ibz

De calorifer cum scapi? Aia mi se pare cea mai mare problema!

29/04/2012, 07:53Cha

Încă studiem. Ionuţ, eu nu mai folosesc ym, săptămânile trecute am văzut mesajul tău, dar tu ai trecut de Yunnan deja:) . Din câte am înţeles, ţi-a plăcut mult.

29/04/2012, 08:10Diana

Arata foarte bine! 🙂
Peste calorifer se poate pune o masca si devine numai bun de expus ceainice sau flori sau ce va mai place.
Si eu visez la un locusor in balcon peste care sa bata un pic soarele si eu sa casc gura pe geam in fiecare dimineata la ceai…
Spor la treaba cu proiectul! 🙂

29/04/2012, 12:53assiris

Ideea este interesantă și ar trebui să ia amploare și la noi. Din cele citite pe net am ajuns la concluzia ca, ceaiul este doar un motiv (aș adăuga și plăcut) în care fiecare să se rupă un timp de tot ce e în jur. De aceea la ceremonia ceaiului totul se petrece cu o stricta religiozitate. Este liniște poate “capitonată sonor” cu melodii relaxante, spațiul din jur este decorat simplu, pastelat, participanții se abțin de la a discuta ceea ce face de obicei sau ceea ce a citit în presa sau a vizionat la TV. Se poate discuta despre flori, peisaje, gazdă, artă, – toate subiectele relaxante. După o astfel de ceremonie de regulă ieși cu bateriile încărcate pentru a relua lupta cu viața aceasta care ne ține permanent într-o continuă alergare.

29/04/2012, 17:24Cha

@Diana : mulţumim de idee. Vedem ce putem face. Pe balcon e proiectul nr 2 la noi 🙂

@assiris: Noi nici nu avem televizor . Poate câţiva vor urma exemplul nostru. Totuşi , la noi e un colţ viu, plin de căldură. Sau aşa sperăm. Ne place şi China şi Japonia, dar încercăm să ne păstrăm nuanţa noastră şi originea. Învăţam şi îmbinăm.

29/04/2012, 17:46assiris

Da televizorul l-am trecut si eu pe planul secund. Mi-am luat in schimb un e-book si am descoperit din nou placerea lecturii asa ca … nu mai am timp de tv. La un ceai, cu o muzica adecvata (am multe adunate, pentru relaxare) cu e-book-ul in față nu găsesc plăcere mai mare. Mă rupe de cotidianul tumultuos. China îmi place dar china veche, cu tradițiile ei nu cea care a devenit capitalistă. Despre Japonia am auzit multe si bune si rele, am multe ceaiuri primite de acolo, ceaiul chinezesc l-am descoperit prin cele scrise de Cosmin. Concluzia, ce e autentic – place. Restul este imitație, kitsch. Îmi aduc aminte de produsele tradiționale făcute cu migală de artizanii chinezi. Azi plasticul i-a înrobit și pe ei.
Dar la toate astea, trebuie să recunosc, îmi place și arta tradițională autentică de la noi. Un ceai chinezesc sau japonez se poate bea cu aceeași plăcere într-o ulcică de lut autohtonă.

29/04/2012, 18:08Cha

Mă bucur că ce am scris a fost cât de cât de folos. Mai demult căutam tot felul de lumi mai bune sau mai rele. Nu pot să neg influenţa asiatică asupra mea, ma inspir foarte mult din cultura lor tradiţională. Dar cea mai perfectă lume e cea pe care o avem, pentru că alta nu e. După ce am fost în Asia mi-a plăcut înzecit mai mult acasă, chiar dacă de abia aştept să mă duc din nou. Schimburi între culturi întodeauna au existat, iar prin asta se creează ceva nou. Cred că de la fiecare cultură e ceva de învăţat şi fiecare e dator să găsească ce e mai bun pentru el.

19/05/2012, 18:15miruna

pt inspiratie, puteti arunca un ochi aici:

http://theselby.com/2_26_11_KatieLockhartDarrylWard/ 😀

Spor si voie buna!

20/05/2012, 09:09Cha

Miruna mulţumesc pentru link. O să adaug note pe site-ul meu de note ( http://taie.ro ) de acolo 🙂

04/07/2012, 11:50Marian Istrate

o fantana decorativa de interior ar fi ceva! e si sunetul care te duce departe…

Adauga comentariul tau